Brutális gyilkosságokról, balesetekről meséltek a csontvázak



Öt maradvány, aminek vizsgálatából kiderült, hogy milyen kegyetlen halált haltak a hozzájuk tartó emberek.A Vezúv áldozata: 2018-ban találták meg annak a 30-35 év közötti férfinak a maradványait, aki 79-ben próbált menekülni a Vezúv kitörése elől Pompeii városában. A csontváz arccal lefelé hevert a földön úgy, hogy a feje egy hatalmas kődarab alatt volt.

A kutatók szerint a férfi halála egyértelmű. Szerintük az történhetett, hogy az áldozat menekült, amikor futás közben eltalálta egy 300 kilogrammos repülő kő.

Brutális portugál büntetés: 2001-ben közel 100 emberi maradványt távolítottak el a kutatók egy portugál nekropoliszból. Az Estremozban felfedezett középkori temetkezések, normálisak voltak, három kivételével, ugyanis azok esetében a férfiak kezeit és lábait amputálták.

A levágott testrészeket az áldozatok testéhez vagy melléje temették, amikor a férfiak még éltek. A maradványokon más sérülést nem találtak, ezért valószínű, hogy az amputációk után halálra verték őket.

A kegyetlen gyilkosság indítéka aligha fog kiderülni, de azt tudni lehet, hogy a 18 és 35 év közötti áldozatokkal valamikor a XIII-XV. század között végezhettek. Mivel a középkorban a tolvajok kezeit volt szokás levágni, ezért az amputációból arra lehet következtetni, hogy a férfiak bűnözők voltak. A lábak levágása arra utal, hogy nagyon súlyos bűncselekményt követhettek el.

A legrégebbi kivégzés Ausztráliában: Egy építőipari személyzet emberi csontokra bukkant Sydney Narrabeen nevű külvárosában. A 2005-ben talált csontvázról kiderült, hogy egy harmincas éveiben járó őslakosról lehet szó, aki Ausztrália legkorábbi dárdával megölt áldozata lehet, ugyanis a gyilkosság 4000 évvel ezelőtt történhetett. A gyilkosok többen lehettek abból ítélve, hogy az őslakost többször is ledöfték.

Az ásatás közben több lándzsát találta, feljegyzések pedig azt bizonyítják, hogy a területen régen rituális kivégzések zajlottak. A Narrabeen-csontvázban és körülötte 17 lándzsafejet találtak. Azt, hogy mi lehetett a bűne, nem sikerült kideríteni.

A különös pózban talált Rosemarkie ember: 2018-ban találtak rá a Rosemarkie-emberre egy skót barlangban. Kiderült, hogy a piktek törzs tagja volt, és 1400 évvel ezelőtt ölték meg. A férfi csontváz koponyáját többször bezúzták, a testén több sérülés nyomát nem találták, az elhelyezése pedig igencsak furcsa volt, ugyanis a karjaira sziklákat tettek, míg a lábai keresztben voltak.

A kutatók feltételezése szerint az áldozat a közösség vezetője, királya, esetleg törzsfőnöke lehetett. A halála 430-630 között következhetett be. A csontváz mellett állati maradványokat is találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy díszes temetési szertartást kapott.

A világ legnagyobb gyermekáldozat: Szörnyű felfedezést tettek perui régészek 2019-ben, amikor is 227 gyermek földi maradványait találták meg a Huanchaco tengerparti fürdővárosban, a fővárostól 700 kilométerre, a Pampa la Cruz régészeti lelőhelyen.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az áldozatok 4-14 év közöttiek lehettek. Megölésükkor arccal a tenger felé nézhettek, majd így is temették el őket a prekolumbiánus csimu kultúra azon szertartása alapján, amellyel az istenségeket akarták kiengesztelni.

A csimuk abban hittek, hogy az istenek dühükben zúdították rájuk a természeti katasztrófákat, ezért a régészek szerint az emberáldozatok idején súlyos esőzések pusztíthattak a térségben. Azt is tudni lehet, hogy Huanchaco több tömeges gyermekáldozatot mutattak be a csimu birodalom idején, 900 és 1450 között.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló