Többen halnak meg szelfizés közben, mint cápatámadásban



Könnyen el lehetne kerülni a mobilozás közbeni baleseteket, ha az emberek kicsit óvatosabbak lennének.Halálos szelfik: Szinte hetente érkezik hír arról, hogy valaki meghalt szelfizés közben, a felmérések szerint pedig kijelenthető, hogy többen halnak meg önfotózás közben, mint cápatámadások következtében.

Néhány eset a közelmúltból: egy 15 éves lány a barátaival akart szelfizni Nagyszebenben, amikor kizuhant a kilencedik emeleti erkélyről; egy 18 éves turista Sydney népszerű kilátóhelyről zuhant le; egy 30 éves bloggerpár 250 métert zuhant a Taft Pointról a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, legutóbb pedig egy francia turista halt meg szelfizés közben a thaiföldi Ko Szamuj szigetén.

Felrobbanó mobil: Néhány hónappal ezelőtt halt meg az a 14 éves kazahsztáni lány, aki töltőre tette a mobilját, majd alvás közben zenét hallgatott a párnára helyezett készülékről. A telefon akkumulátora túlmelegedett és felrobbant, aminek következtében a lány olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Már hazánkban is előfordult, hogy felrobbanó mobil okozott súlyos sérüléseket. 2018-ban egy veresegyházi fiú zsebében robbant fel egy ötéves mobil, amit az elmúlt két évben nem használtak, de a balesetet megelőző hetekben elővették. A megsérült fiún bőrátültetést végeztek.

A felrobbanó okostelefonok okozta halálos balesetek ritkák, viszont sok súlyos sérülést okoztak már az elmúlt években. A bajt el lehet kerülni, ha a készülék tulajdonosa odafigyel arra, hogy ne tegye ki azt extrém hőnek, ne hagyja ki a napon.

Ha a sok használat miatt a mobil felmelegszik, akkor meg kell várni, hogy lehűljön. Az is rengeteget számít, hogy a tulajdonos csak eredeti, vagy márkás kiegészítőket használjon az okostelefonhoz, kerülje a hamisított töltőket és akkumulátorokat, éjszaka pedig ne töltse az ágy mellett.

Facebookozó sofőrök, zombi gyalogosok: Azt, hogy mennyire veszélyes a vezetés közbeni mobilozás, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mégis sokan még mindig nem veszik komolyan a dolgot. Természetesen itt sem lehet kijelenteni, hogy minden esetben halálos baleset a vezetés közbeni kütyüzés vége. Előfordul, hogy az araszló kocsisorban koccanáshoz vezet a figyelmetlenség, de 130-cal robogni az autópályán és közben Facebookozni felér egy öngyilkossági kísérlettel.

A közlekedésben azonban nemcsak a mobilozó sofőrök jelentenek veszélyt, hanem azok a telefont használó gyalogosok is az életükkel játszanak, akik leszegett fejű zombiként járnak az utcán, így gyakran figyelmen kívül hagyva a piros lámpát, vagy a közeledő autót, ami elé kilépnek az úttestre.

A fertőzések melegágya: Kutatások már bebizonyították, hogy a világ egyik legdurvább baktériumtenyészete a mobilokon él, ráadásul a telefonok koszosabbak, mint egy vécéülőke. Ezt igazolja annak a férfinak a története is, aki hónapokig törött üvegfóliával használta a mobilját, és ezért majdnem elvesztette a hüvelykujját.

A férfi kínzó fájdalom miatt ment orvoshoz, aki megállapította, hogy baktériumfertőzésről van szó. A beteg jobb hüvelykujjából több olyan apró szilánkot vettek ki, ami a kijelzővédő fóliából származott. Szerencsére az ujja megmenekült, de a fertőzött húst eltávolították.

Végzetes áramütés: Sokan még a fürdőkádba is magukkal viszik a mobiltelefont, amivel a legnagyobb probléma az, hogy vannak, akik fürdés közben úgy telefonoznak, hogy a készülék töltőre van dugva. Az így vízbe esett mobilok miatt már többen áramütést szenvedtek.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló