Gyorsan elkészíthető, isteni finom karácsonyi sütemények



Nyűgözd le a vendégeidet!Mogyoróvajas süti

Hozzávalók (kb. 24 db kekszhez):

200 g zabpehely

125 g liszt

1 kk. sütőpor

100 g csokoládé (széttördelve)

100 g vaj

100 g mogyoróvaj

200 g világos nádcukor

200 g sötét nádcukor

1 kk. vaníliaaroma

2 tojás

200 g porcukor

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4. fokozat). Turmixold finom porrá a zabpelyhet, majd keverd össze a liszttel, a sütőporral, a csokoládéval és tedd félre. Tegyél egy tálba vajat, mogyoróvajat, cukrot és a vaníliaaromát, majd kézzel vagy elektromos habverővel verd krémesre.

Add hozzá a tojást, majd a száraz hozzávalókat. Fakanállal alaposan keverd meg, amíg össze nem áll és az eredmény kemény tészta nem lesz. Egymástól 3 cm távolságra helyezz púpozott evőkanálnyi halmokat a sütőlapokra. Süsd 8-10 percig, addig, amíg a halmok körben megbarnulnak. Hagyd hűlni 5 percet, tedd át rácsra és hagyd teljesen kihűlni.

Diós-mandulás csokitorta

Hozzávalók (8 személyre):

150 g hámozott mandula

150 g finomra darált dió

300 g nagyon jó minőségű csokoládé (70%-os kakaótartalommal)

1 púpozott kk. kakaópor

250 g vaj

100 g kristálycukor

6 tojás szétválasztott sárgája és fehérje



Elkészítés: Melegítsd a sütőt 190 fokra. Vajazz ki egy 20-25 cm átmérőjű tortaformát, az oldalát is, majd lisztezd be és béleld ki sütőpapírral. A diót és a mandulát robotgépben őröld finomra. Add hozzá a csokoládét és a kakaóport, őröld még 30 másodpercig, hogy a csokoládé összetörjön, aztán tedd ki egy tálra.

Verd habosra a vajat a cukorral, egyenként dolgozd hozzá a tojássárgáját, aztán a csokoládét, a diót és a mandulát. Egy másik tálban egy csipetnyi sóval verd kemény habbá a tojásfehérjéket, majd óvatosan forgass a csokis-vajas-diós keverékbe.

Az egészet öntsd a sütőformába. Kb. 1 órát süsd az előmelegített sütőben. A kész süteményt krémmel, tejszínhabbal vagy fagylalttal kínáld.

Almás puding

Hozzávalók (6 személyre):

50 g mazsola

3 ek. rum

240 g vaj + egy kevés a tortaforma kikenéséhez

3 alma

175 g nádcukor

2 felvert tojás

150 g sütőporos liszt

1 citrom finomra vágott héja

2-3 ek. tej

30 g szeletelt mandula

porcukor a díszítéshez

A tálaláshoz:

1 vaníliarúd

200 g crème fraiche

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5. fokozat). Áztasd be a mazsolát a rumba. Vajazz ki egy 25 cm-es tortaformát, vagy tűzálló tálat. Hámozd meg, magozd ki, darabold fel az almákat.

Közepes lángon melegíts fel egy teflonserpenyőt, tedd bele az almadarabokat 15 g vajjal és a cukor egyharmadával. Párold, amíg az alma egyenletes színt kap, karamellizálódni nem kezd. Folyamatosan forgasd. Öntsd a serpenyőbe a mazsolát és a rumot, 5-10 percig párold, amíg az alma meg nem puhul. Öntsd a keveréket a kivajazott formába, rendezd el egyenletesen és hagyd kihűlni!

Addig keverd össze a maradék vajat és a cukrot úgy, hogy krémes állagot kapjon. Keverd hozzá a felvert tojást, egyszerre csak keveset adj hozzá. Ha a krém nem áll össze, akkor adj hozzá lisztet, egyszerre csak keveset!

Keverd a tésztába a lisztet, a citromhéjat és a tejet! A kapott tészta sűrű lesz, emiatt adagolj hozzá annyi tejet, hogy enyhén folyós állagú legyen. A tésztakeveréket öntsd az almára, szórd meg mandulával és tetszőleges mennyiségű porcukorral.

Tedd a sütőbe 30-35 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz. Vágd fel a vaníliarudat hosszában, kapard ki a magokat, majd add a crème fraiche-hez. A habverővel addig kell verni, amíg egyenletesen el nem keveredik, és habos állagot nem kap. A kész desszertet melegen, bőséges adag crème fraiche-sel kínáld!

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló