A monogám kapcsolatban hisznek a gibbonok



Az állatvilág legérdekesebb udvarlási szokásai.Távolról sem lehet veszélytelennek nevezni az állatok udvarlási szokásait, hiszen míg az egyik faj a feltűnő viselkedésével hívja fel magára a ragadozók figyelmét, addig a másik a hímek közti harcokban szerezhet súlyos sérüléseket, de arra is akad példa, hogy a nőstények felfalják az udvarlójukat.

Akik egy életre választanak párt: A farkasok a falkán belül is monogám párkapcsolatban élnek. A 35-40 évet élő gibbonok szintén egy életre választanak párt, de köztük olykor előfordul megcsalás, válás, új pár választás.

Szintén a monogám kapcsolat hívei a hattyúk, a laposférgek, a hódok, a kurtafarkú szkinkek, a gyöngybaglyok, a fehérfejű rétisasok, a francia császárhalak, a csókolózni is képesek csendes-óceáni csíkos polipok és a flamingók.

Akiknek a vizelet jön be: Az észak-amerikai kúszósül esetében a nőstény a párzási időben, vagyis évente egyszer és csak 8-12 órán keresztül, olyan illatanyagot termel a nemi szervében, amivel magához vonzza a hímet, aki azzal stimulálja a peteérést, hogy vastagon, erős sugárban levizeli a nőstény szeméremtájékát.

A zsiráfok is használják a vizeletet a párzás időszakában, ugyanis a hímek az alapján döntik el, hogy a nőstény fogamzóképes-e, hogy belekóstolnak annak vizeletébe.

Tánc vagy halál: A pókok nászának veszélyességét a fekete özvegy bizonyítja a legjobban, ugyanis röviddel a párosodás után a nőstény gond nélkül felfalja a nála jóval kisebb hímet. Ha a nőstény nagyon éhes vagy ingerült, akkor előfordul, hogy a párosodás előtt fogyasztja el a hímet.

A veszély miatt a hímek mindig különösen óvatosan közelítenek, jó előre rázva, riszálva a potrohukat, és a pókhálón keresztül jeleket küldenek a nőstényeknek. Egy kicsit haladnak, aztán rezegtetnek, majd szünetet tartanak. Ezt addig ismétlik, amíg a nőstények rá nem jönnek, hogy nem zsákmányállat, hanem udvarló mozgatja a hálót.

A pávapók, aki az ugrópókok közé tartozik, még integet is a harmadik lábával, amit fel-felemel, hogy a nőstény értésére adja, hogy békével érkezett, és nem szeretné, ha megennék. Amikor a nőstény magához engedi a hímet, akkor az izgatott ugrándozásba és rezegtetésbe kezd, majd beveti a potrohán található, mozgatható ultraibolya fényű lapocskát, aminek színei egészen a párosodás végéig leköti a nőstény figyelmét.

Hasonló, zölden fluoreszkáló fényeket néhány nőstény is használ, hogy ezzel jelezze, nyitott a párosodásra. Az imádkozó sáskák esetében is hagyomány a hím elfogyasztása, ráadásul gyakran még az aktus közben harapja le a nőstény a hím fejét, a legtöbb petét pedig a kannibál nőstények képesek letenni.

A flörtölés mestere: A csapatban élő gorillák nemcsak a családfő szeme láttára párosodnak, hanem több lehetőségük van a flörtölésre és a taktikázásra. Ha például a kiszemelt hím nem foglalkozik az őt magának kiszemelő nőstény vad szemezésével, mosolygásával, akkor a nőstény más hímekkel úgy tesz, mintha párosodna, mire a kiszemelt hiú alfahím akcióba lendül és magáévá teszi a nőstény.

A tehenek online ismerkedése: A briteknél komoly probléma a szarvasmarhák megfelelő pároztatása, emiatt 2019-ben létrehoztak egy Tinderhez hasonló alkalmazást, ahova a gazdák feltölthetik a marháik fényképeit, adatait, majd jobbra vagy balra húzva dönthetik el, hogy egy jelölt megfelelő-e. Ha megtörténik a match, akkor a két gazda megbeszéli az állatok találkáját, ami itt eladást és szállítást jelent, nem egy kávét a sarki kávézóban.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló