Dokumentumfilm készült Bill Murray közvetlenségéről



Öt érdekesség, amit talán még nem hallottál a 70 éves színészről.Annyira közvetlen mindenkivel, hogy filmben szedték össze ezeket a történeteket: Rengeteg olyan történetet hallani, amely arról szól, hogy Bill Murray váratlanul felbukkan, és mindenkivel teljesen hétköznapi, laza és jófej módon viselkedik.

Ezek a történetek nemcsak szájról szájra terjednek, hanem saját gyűjtőoldaluk van, sőt, két évvel ezelőtt dokumentumfilm készült ezekből az elképesztő találkozásokból.

Kis híján fizetnie kellett azért, hogy szerepeljen Wes Andersonnal közös első filmjében: Wes Anderson szinte összes filmjében szerepel Bill Murray, aki a rendező második alkotásában, az 1998-ban bemutatott Okostojásban játszott először.

A színész elvállalta a szerepet a szakszervezet által megállapított minimumgázsiért, ami 9.000 dollárt jelentett, de a profitból is részesedett. Murray később hajlandó lett volna a saját pénzével betömni a költségvetésen keletkező lyukat. Ez akkor történt, amikor egy montázshoz bérelni kellett volna egy helikopter, de a Disney nem akart 25.000 dollárt költeni erre, ezért a színész állította ki a csekket.

Amikor Murray átadta a csekket Andersonnak, akkor részben remélte, hogy amikor a rendező ezt elmondja a stúdiónak, akkor meggondolják magukat, és mégis megadják a kért összeget. Végül azonban nem ez történt, hanem az, hogy a jelenetet nem forgatták le. Murray tehát összességében majdnem kifizetett 16.000 dollárt, hogy szerepelhessen a fiatal rendező második filmjében.

Már a 80-as évek közepén megvillantotta drámai tehetségét is: John Byrum a 80-as évek elején akarta filmre vinni W. Somerset Maugham 1944-ben megjelent, Borotvaélen című regényét. Az 1920-as években játszódó történet főszereplője egy veterán katona, aki az első világháború után igyekszik megtalálni az életét és a világ értelmét.

Az adaptáció forgatókönyvét Byrum és Murray közösen írta, ám nagyon nehezen találtak stúdiót, ami hajlandó volt pénzt áldozni a filmre. Végül Dan Aykroyd, a színész barátja és alkotótársa, azt tanácsolta, hogy keresse fel a Columbiát. Murray alkut kötött a stúdióval: ő elvállalta a Szellemirtók egyik főszerepét, a Columbia pedig beáll a Borotvaélen mögé.

Filmrendezőként is kipróbálta magát: Murray a Karácsonyi ének modern verziója és a Szellemirtók folytatása után eldöntötte, hogy kipróbálja magát a rendezői székben. A sztár 1990-ben készítette el az első, és eddig utolsó rendezését, a Viszem a bankot, amelyben Howard Franklin volt társrendező.

Bár a film megbukott, mégis Murray és Franklin máig büszke az alkotásra, amellyel kapcsolatban Franklin úgy érzi, hogy ez jelentős mérföldkő volt a színész karrierjében, mert Grimm karakterében született meg az a fanyar humorú, kissé kiábrándult, megfáradt, cinikus figura, amelyet aztán az Okostojásban és az Elveszett jelentésben is láthattak az emberek, akik az elmúlt évtizedekben ezzel a szereppel kötik össze a leginkább Murray-t.

Az Idétlen időkig forgatása után évtizedekig nem állt szóba a rendezővel: Minden idők egyik legeredetibb és legjobb vígjátékának tartják az Idétlen időkig című, 1993-ban bemutatott filmet, ám annak forgatása távolról sem volt olyan jó hangulatú.

Murray és Harol Ramis konfliktusai már a forgatókönyv írása közben elkezdődtek, de a köztük lévő problémáknak a forgatás sem vetett véget, ugyanis a színész elviselhetetlenül viselkedett, folyton késett és a legteátrálisabb adta mindenki tudtára, ha valamivel nem értett egyet.

Ramis és Murray közel 20 éves barátsága azonnal megszakadt a forgatás után, és csak több, mint két évtizeddel később, kicsivel Ramis 2014-es halála előtt békültek ki és találtak ismét egymásra.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló