Balettozni tanult Jean-Claude Van Damme



Érdekességek a 60 éves belga színészről.Nemcsak eljátszotta a spárgázó harcost, de ehhez a balett is kellett: Jean-Claude Van Damme 16 éves koráig, 5 éven át tanulta a táncművészetet, de emellett 1982-ig két küzdősportot, a karatét és a kickboxot is űzte, valamint foglalkozott taekwondóval és muay thai-jal is. Érdekesség, hogy a karatét azért kezdte el, mert az apja túl véznának találta, ezért beíratta a helyi Shōtōkan-iskolába.

15 évesen a belga karatecsapat tagjaként nyert az európai bajnokságon, majd 18 évesen fekete övet szerzett. A sok edzés során olyan testet épített, amivel Mr. Belgiumnak választották. A félkontaktos karate karrierje során 44 győzelmet és 4 vereséget, míg kickboxerként 18 kiütéses győzelmet és 1 szabálytalanság miatt elvesztett mérkőzést szerzett.

Rengeteget cameózott, és majdnem bekerült a Mortal Kombatba is: Nindzsás küzdősport-játéknak szánták az alkotói az eredeti, 1992-ben megjelent Mortal Kombatot, de a fejlesztő-kiadó, a Midway vezetői inkább a Tökéletes katonához kapcsolódó akciójátékként képzelték el a játékot, méghozzá Jean-Claude Van Damme digitális másolatával.

Az akciósztár azonban akkoriban már tárgyalt egy másik stúdióban, így ez az ötlet nem valósulhatott meg. Pechére a másik projekt is csődöt mondott. A Mortal Kombat fejlesztői azonban a hozzá nagyon hasonló kinézetű, narcisztikus hollywoodi filmcsillag, speciális mozdulattal spárgázó Johnny Cage személyében mégis becsempészték a játékba a színészt.

Ha a Mortal Kombat nem is jött össze, Jean-Claude Van Damme-nak mégsem kellett szomorkodnia, hiszen többször cameózott, de az is előfordult, hogy saját magát alakította filmekben és sorozatokban.

Gonosz szovjet karatetigrisként Bruce Lee tanítványával szállt szembe: A színész első nagyobb szerepe az 1986-os Karate tigrisben volt, ahol egy maximálisan gonosz, kívül-belül acélos szovjet karatebajnokot, Ivan Kraschinskyt alakította.

Jean-Claude Van Damme azonban nemcsak a filmben, hanem a forgatáson is elég bunkó volt, ugyanis a gondatlansága miatt többeket is megrúgott az akciójelenetek során. Az egyik színészt többször is arcon ütötte, pedig a testre kellett volna céloznia, egy másikat pedig kétszer is padlóra küldött. A nemtörődömségével alaposan magára haragított a stábot, később pedig be is perelték ugyanezért.

Nem Van Damme az igazi neve, de ez a tökösebb: A sztár, kinek eredeti neve Jean-Claude Camille François Van Varenberg, többször elmondta, hogy a Van Damme felvett név, amit tiszteletből választott, ugyanis a barátja, Alex Van Damme édesapja segített neki abban, hogy Hongkongba modellkedjen. Ráadásul a Van Damme sokkal jobban hangzik angolul, mert rövid, tiszta és ütős.

Steven Seagal állítólag nem mert kiállni ellene: Nem kizárólag a sikerfilmjei miatt lehetett nagy az arca Jean-Claude Van Damme-nak és Steven Seagalnak a nyolcvanas években, ugyanis míg Van Damme a kickbox és a karate terén profi, addig Seagal feketeöves aikidomester volt.

Kettőjük párharcában Segal volt az agresszívabb, mert ahol csak tudta, kritizálta az akciósztár küzdőstílusát, és gúnyosan filmsztárnak nevezte, aki csak elbalettozza a harcművészt, de valójában nem az.

Sylvester Stallone anekdotája szerint 1997-ben, egy miami-i bulin, ahol a két kakaskodó sztár már alaposan beivott, és amikor Van Damme közölte, hogy menjenek ki az udvarra, hogy egyszer és mindenkorra rendezzék le a nézeteltéréseiket, akkor Segalnak váratlanul távoznia kellett. Stallone szerint azért, mert Segal tudta, hogy esélye sincs Van Damme ellen.

A két színész persze nem igazi ellenségek. Ez akkor derült ki, amikor Van Damme azt nyilatkozta, hogy annak ellenére, hogy Segal gyakran rosszakat mond róla, szerinte ez hülyeség, és Segal valójában kedves ember.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló