A filmtörténelem legjobb szörnyfilmjei



Ezeket az alkotásokat soha nem feledik a műfaj rajongói!A gazdatest (The Host, 2006): Bong Joon-ho szörnyfilmjében egy megfoghatatlan jellegű lény, ami leginkább egy lábakkal rendelkező ebihalra hasonlít, ami Szöulban garázdálkodik. A gazdatest főszereplője egy léhűtő apa, akiből hiányzik az ambíció, a gerinc, de a lányáért mindent képes megtenni, ezért amikor a szörny elragadja a lányát, akkor a családjával elindul, hogy megmentse a gyermekét, még mielőtt a lény felfalja.

Jurassic Park (1993): 65 millió éves DNS-minták felhasználásával dinoszauruszokat klónoztak, majd azokat egy luxusvidámparkban akarták mutogatni, de még a nyitás előtt elszabadult a pokol. Bár a film legfélelmetesebb ragadozói a raptorok, mégis a T-Rex az, aki már a belépőjével beírta magát a filmtörténelembe.

A köd (The Mist, 2007): Stephen King kisregényének adaptációjában sűrű, idegen és különféle gyilkos rémségekkel teli köd borít be váratlanul egy kisvárost. A főszereplők egy élelmiszer áruházba rejtőznek el, de ott egy hamisítatlan apokalipszist élnek át pár nap alatt, kezdve a társadalmi normák lerombolásával a vallási fanatizmuson át a gyilkos ösztönös szabadon engedéséig. Mindeközben a ködben rejlő rémségek is rájuk támadnak, hogy tényleg ne hiányozzon semmi.

Végül Jane a fiával és pár barátjával sikeresen elmenekül, ám ahogy az autójukkal egyre messzebbre jutnak a ködben, majd felbukkan előttük egy felhőkarcoló, akkor szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy talán már az egész világ ilyen.

A massza (The Blob, 1988): A massza egyike azon ritka alkalmaknak, amikor a remake jobb, mint az eredeti verzió. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy míg megőrizte az 1958-as klasszikus necces, de szórakoztató hozzáállását, addig az élményen ügyesen javított a kreatív akciókkal, jó karakterekkel, humoros párbeszédekkel és szuper trükköket.

A massza történetében egy meteorit csapódik a földbe egy kisváros mellett, benne egy ököl nagyságú, rózsaszín zselére hasonlító valamivel, aki mindent felfal maga körül, és folyamatosan egyre nagyobbra nő, mígnem már akkora lesz, mint a városháza. A masszának csak a hideg árt.

A film az első perctől az utolsóig garantálja a remek szórakozást, a karakterek közül pedig több is olyan személyiséggel rendelkezik, hogy a néző egyáltalán nem bánja, ha a lény felfalja azokat.

Cloverfield (2008): Már maga a Cloverfield felvezetőkampánya is megérdemli a tapsot, hiszen a semmiből érkezett, és a premierig sikerült megőriznie a hatalmas titkát. Ugyanakkor maga a film megközelítése is más volt, mint az eddigieké, ugyanis a Cloverfield egy talált felvételes alkotás, ami ezzel a megoldással intim közelségbe hozta az óriási szörnyet, ami alapos pusztítást végzett New Yorkban.

A Cloverfield egy házibulival indul, amit a végig a kamera mögött rejtőző T.J. Miler vesz, majd hirtelen távoli robbanások vetnek véget a szórakozásnak. Hamarosan a detonációkat okozó, óriási, denevérre emlékeztető, de repülni nem képes szörny is színre lép.

A film erőssége nem a cselekmény, elvégre az gyakorlatilag nincs is, hanem az, hogy a megoldásaival végig magas szinten tartja a feszültséget, folyamatosan képes meglepni a nézőt, akinek emiatt csak ritkán jut eszébe az ilyen alkotásoknál megszokott kérdés, ami az, hogy miért filmeznek még mindig?

Ők! (Them!, 1954): Gordon Douglas filmjében egy nukleáris kísérlet eredményeként hatalmas óriáshangyák lepik el az új-mexikói sivatagot, ahol egyszer cukorszállító vonatokat, máskor embereket támadnak meg.

Ebben a filmben minden megtalálható, ami a műfajhoz hozzátartozik, így például rossz előjelek sokasága, egyre gyanúsabb jelek felfedezése, összevont és sikertelen ellentámadás, majd a keserű igazság, hogy ezt az egészet magának köszönheti az emberiség.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló