A legjobb katasztrófafilmek



Természeti csapásokról, emberi mulasztások súlyos következményeiről szólnak a legizgalmasabb katasztrófafilmek.Sokan úgy gondolják, hogy az élet tele van tragédiákkal, ezért filmezés közben nem szeretnének újabb katasztrófákat látni, ám vannak, akik rajonganak a műfajért, aminek az alábbi darabjai a legjobb alkotások közé sorolhatóak.

Cloverfield (2008): A legtöbben inkább szörnymozinak tartják a Cloverfieldet, pedig az is elég nagy katasztrófának hangzik, hogy városokat leromboló monszterek lepik el a Földet, különösen azok számára, akik testközelből figyelhetik Manhattanben az ismeretlen szörnyek pusztítását.

A mozinak már a marketingje is nagyszerű volt, mert az emberek a bemutatóig nem tudták, hogy pontosan miről szól a film, hogy mi az, ami ilyen nagy rombolásra képes New Yorkban. Emellett a kézi kamerás felvétel nagyszerű intenzitást ad a filmnek, aminek feszültsége és rövidsége egy pillanatra sem enged fel.

A Poseidon-katasztrófa (The Poseidon Adventure, 1972): A kor követelményeihez hűen, a Poseidon-katasztrófa tömve volt sztárokkal, akiknek áldozatát átérezhették a nézők. A film egy luxushajóról szólt, amit oldalba kap egy hatalmas hullám.

Az emberi mulasztás következményeként, a hajótörzs felborul, több, mint 100 emberrel a fedélzetén. A felszínre, vagyis a hajófenékre igyekvő túlélőket Gene Hackman vezeti, míg a túlélők között felfedezhető Ernest Borgnine, Red Buttons, Roddy McDowall és Shelley Winters.

Armageddon (1998): Michael Bay csak egyszer rendezett katasztrófafilmet, de az rögtön a kategória legjobbja lett, ráadásul ezt úgy sikerült elérnie, hogy ugyanebben az évben mutattak be egy másik katasztrófafilmet.

Az Armageddon lesöpörte a pályáról a Deep Impactet, hiszen az Armageddon esetében mindenki látni akarta, hogy Bruce Willis és a csapata visszaöklözi-e a meteort abba az irányba, ahonnan jött. Emellett a fél világ együtt sírt a szereplőkkel, amikor Willis meghozta a végső áldozatot Steven Tyler harsogó rockballadájára.

Pokoli torony (The Towering Inferno, 1974): A katasztrófafilmben olyan híres színészek szerepeltek, mint Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway, William Holden, Richard Chamberlain és Fred Astaire. A főhősök egy lángoló toronyházban rekedtek, vagy azon dolgoztak, hogy kimentsék azokat, akiket az épület fogságba ejtett. A Pokoli toronyban emberi mulasztás okozta a katasztrófát.

Gravitáció (Gravity, 2013): A Gravitáció messze van a tömegeket érintő természeti katasztrófákat feldolgozó filmektől, ám a két főszereplő asztronauta, Sandra Bullock és George Clooney számára igazi tragédia, hogy megsemmisül az űrállomásuk, és a végtelen űr választja el őket a Földtől.

Alfonso Cuarón kiváló érzékkel alkotta meg a Gravitációt, amiben a néző szemtanúja lehet az emberi leleményességnek és túlélő ösztönnek.

További remek katasztrófafilmek: A legjobb katasztrófafilmek tárháza ennyivel távolról sem ért véget. Meg említeni például a Viharzónát, amiben komoly pénzszerzés reményében néz szembe egy hatalmas tengeri hurrikánnal George Clooney és Mark Wahlberg.

A Mélytengeri pokol a Deepwater olajfúrótorony valóságban is bekövetkezett tragédiáját dolgozza fel. Ebben szintén Mark Wahlberg látható. Szintén a valóságon alapul az 1995-ös Apollo 13, amiben a címszereplő űrhajó utasai (Tom Hanks, Bill Paxton és Kevin Bacon) próbálják elkerülni a hajó meghibásodása miatti várható katasztrófát.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló