Igaz történet alapján készült a Szemtől szembenÖt érdekesség Michael Mann 25 éves akciófilmjéről.Improvizáltak benne egy hátsót: Rengeteg hollywoodi történet ismert arról, hogy a legnagyobb színészek milyen mondatokat vagy mozdulatokat improvizáltak, amelyek annyira megtetszettek a rendezőknek, hogy a filmben hagyták.

A Szemtől szemben esetében Al Pacino váratlan húzása maradhatott a végleges alkotásban. A színész nagyon élvezte Vincent Hanna szerepét, olykor pedig olyannyira belemelegedett a munkába, hogy nem fogta vissza magát.

Ilyen alkalom volt az, amikor Hank Azaria karakternek költői kérdésére ordítva felelte, hogy „Mert a segge gyönyörű!”. Mivel ez nem szerepelt a forgatókönyvben, így Azaria meglepett arckifejezése tejesen őszinte.

Igaz történet alapján készült: Mann a Crime Story című tévésorozat munkálatai közben találkozott a korábbi rendőrtiszttel, Chuck Adamsonnal, aki nagyon sokat beszélt neki a tapasztalatairól, amelyekből kiderült, hogy a való életben is volt dolga egy Neil McCauley nevű bűnözővel, akit tűzpárbaj során ölt meg, igaz nem repülőtéren. Adamson azt is elmondta, hogy egyszer ő és McCauley összetalálkozott egy mosdóban, ahol az előbbi meghívta kávézni az utóbbit.

Állítólag a De Niro és Pacino közti jelenet több pontja is megegyezik a valósággal, így például az is, hogy a Adamson és McCauley között is elhangzott, hogy egyszer még találkozni fognak, és egyikük meg fogja ölni a másikat.

A rendező egyébként nagyon komolyan vette az előkészületeket, aminek során 7 hónapon át tanulmányozta a különféle rendőrségi dokumentumokat és jegyzőkönyveket.

A rendező védjegyét egy festmény ihlette: Azok, akik ismerik és szeretik Mann filmjeit, észrevehették, hogy a rendező hősei gyakran, általában a nyílt vizet kémlelve, a távolba révednek. Ez a jelenet a Szemtől szembenből sem hiányzik, ugyanis abban De Niro karaktere belép a lakásába, leteszi a fegyverét az asztalra, majd az üvegfalhoz lépve, hosszasan nézi az óceánt.

Habár hasonló jelenet látható például A bennfentes, a Miami Vice vagy Blackhat című filmekben, mégis a Szemtől szemben az, ami esetében kiderült, hogy honnan származik Mann védjegye, ugyanis az asztalra tett fegyver és az üvegfal előtt álló személy testtartása nagyon hasonlít a Pacific című festményre, ami a rendező kedvenc művésze, Alex Colville alkotása.

Az inspirált lovag: Ahogy az általában lenni szokott, a fiatalabb alkotók merítenek az elődjeik munkájából. Igaz ez Hollywood kortárs rendezőire is, akik hol elegáns tiszteletadással, hol pofátlan másolással nyúlnak mások alkotásaihoz.

Christopher Nolan az elegáns tiszteletadók közé tartozik, ugyanis elmondta, hogy elkötelezett híve Mann munkásságának, és a Szemtől szembe hatalmas hatással volt rá, amikor A sötét lovagot forgatta.

Ugyanakkor Nolan nemcsak Mann akciófilmjéből inspirálódott, hanem a Los Angeles utcáin, A bennfentes és Collateral - A halál záloga is segített neki néhány jelenet kitalálásában. Azt, hogy Nolan mennyire kötődik a Szemtől szembenhez, jól mutatja az is, hogy ő volt a házigazdája a Filmakadémia által szervezett különleges vetítésnek, és a Mann, Robert De Niro és Al Pacino részvételével zajló beszélgetésnek.

Tűpontos realizmusra törekedett, ami aztán a valóságot is megihlette: A Mann által rendezett akciójelenetek rendkívül életszerűre sikerültek. Ezt bizonyítja az is, hogy két évvel a film bemutatója után, az abban látottak alapján tervezték meg egy Észak-Hollywoodban lezajlott fegyveres összetűzést annak elkövetői.

A Szemtől szemben azonban nemcsak a bűnözőket inspirálta, hanem az USA Tengerészgyalogsága is a film jeleneteivel mutatta be az újoncoknak, hogy mit kell tenniük, ha sokkal nagyobb tűzerővel találják szembe magukat. Állítólag Val Kilmer nagyon meghatódott, amikor megtudta, hogy az ő mozdulataival tanítják az újoncoknak a gyors tárcserét.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló