Az asszisztens volt 2020 egyik legjobb filmjeTíz alkotás, amit érdemes volt megnézni az esztendőben!Az asszisztens: A Weinstein-botrányt feldolgozó első film a főszereplő, Jane egy napját mutatja be. A filmproduceri álmokat dédelgető friss diplomás, aki még a ranglétra legalján jár, egy szórakoztatóipari cég mérgező irodai légkörében tapasztalhatja meg, hogy hogyan élnek vissza a hatalmukkal a magas beosztású emberek, valamint azt, hogy ugyan mindenki tud a visszaélésekről, azokról mégsem beszél senki. Kivéve Jane-t, aki feljelenti a főnökét a HR-en, ám rá kell jönnie, hogy ezt jobb lett volna, ha nem teszi...

1917: Sam Mendest részben a nagyapja I. világháborús visszaemlékezései inspiráltak. A legutóbbi Oscar-gálán három díjjal jutalmazott 1917 történetét sokan kritizálták, mégis bekerült minden idők legjobb háborús filmjei közé.

Wolfwalkers: A kelta folklórból merítő Wolfwalkers egy időtlen és magával ragadó történetben mesél az előítéletek és a gyűlölködés értelmetlenségéről. A farkasember-sztorit rendesen átdolgozó, valamint a Studió Ghibli fantáziavilágát idéző film egy vadász lányának és az erdőben élő, álmában farkassá változó lány barátságát meséli el.

A chicagói 7-ek tárgyalása: A 60-as évek végén Amerikában nagy port kavaró bírósági tárgyalás megfilmesítése már egy jó ideje tervbe volt véve, 2020-ban pedig végre bemutatták A chicagói 7-ek tárgyalását, amit Aaron Sorkin a saját forgatókönyve alapján rendezett.

A rendkívül erős szereposztással készült film a mai napig aktuális témát dolgoz fel, és érdekfeszítően mutatja be, hogy a hatalom milyen módszerekkel próbálja elhallgattatni az ellene felszólaló kisembereket, miközben felpiszkálja a nézők mélyen rejtőző igazságérzetét is.

Úriemberek: A ravasz, az agy, és a két füstölgő puskacső, a Blöff, a Revolver és a Spíler után sokáig úgy tűnt, hogy Guy Ritchie kifogyott az angol alvilágról szóló történetekből, és inkább a nagy stúdiómegrendelések felé fordult.

2020-ban azonban előrukkolt az Úriemberekkel, amiből ugyan hiányzik az ezredforduló körüli független filmes báj, mert a megvalósításában igazán profi filmről van szó, mégis sikerült megidéznie azt a korszakot, amiért annyira szerettük Guy Ritchie munkáit.

Az Úriemberek összes karakterének beszédes neve, egyedi ruhatára, akcentusa és stílusa van, de persze nem hiányoznak a teljes hülye és a mindenkinél okosabb szereplők sem, ám egy gengszterfilm éppen ettől lesz szórakoztató.

Palm Springs: A következmények nélküli életet a végtelenségig kihasználó főhős szerepére választott Andy Samberg kiváló alakításának köszönhetően a Palm Springset nyugodtan nevezhetjük a Idétlen időkig méltó utódjának.

Jojo nyuszi: Igazán kiváló évtizedet tudhat maga mögött az egyedi humorral és látásmóddal megáldott, új-zélandi rendező, Taika Waititi, aki a Jojo nyuszi esetében kényes témához nyújt, de tette azt megfelelő humorral és ízlésesen.

Tenet: Christopher Nolan új filmje igazán elvetemült alkotás, ami még az Eredet éveken keresztül boncolgatott álomjárós világára is rátett néhány lapáttal, az akciószekvenciák pedig rendkívül látványosak és egyediek.

Tőrbe ejtve: Lehet szeretni, vagy utálni a Star Wars: Az utolsó Jedik miatt Rian Johnsont, az viszont tény, hogy a rendező egy remek „ki tette?”- filmet tett le az asztalra 2020-ban. A Tőrbe ejtve, melynek csavarjait még Agatha Christie is megirigyelhetné, igazi sztárparádéval készült krimi, amiből nem hiányoznak az olyan klasszikus elemek, mint a rejtélyes gyilkosság, okos detektív és az, hogy mindenki gyanús.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre: Horváth Lili Oscar-nevezett filmjének főszereplője Márta, a 40 éves idegsebész, aki egy konferencián azonnal beleszeret az ott megismert férfiba, aki azonban nem is emlékszik rá, így lehet, hogy Márta csak képzelte a találkozást.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló