Öt dolog, amit talán még nem tudsz Elijah Woodról



Meglepő érdekességek a 40 éves hírességről.Saját lemezkiadót is üzemeltetett: A zenerajongó Wood több ezres lemezgyűjtemény büszke tulajdonosa, de nemcsak ebben és DJ-ként éli ki a szenvedélyét, hanem abban is, hogy saját lemezkiadója is volt, a 2005-ben alapított Simian Records, a első lemezüket pedig 2007-ben adták ki.

Az első banda, akit leszerződtetett, az akkor már tíz éve létező, de a rivaldafényből mindig kimaradó, éppen kiadót kereső, neo-pszichedelikus popot játszó The Apples in Stereo volt, majd a banda következő két albuma is Wood lemezkiadójának köszönhetően jelent meg.

A Gyűrűk Ura forgatásáról az Egy Gyűrűvel távozott – és egy tetoválással: Miután befejeződött A Gyűrűk Ura forgatása, Wood több kelléket is hazavihetett. Ezek között volt Frodó kardja, a Fullánk, egy pár hobbit-műláb, az a két kép, ami a házban a kandalló fölé akasztottak, és Peter Jacksont, valamint Fran Walsh ábrázolta Zsákos Bungóként és Tuk Belladonnaként, viszont a legfontosabb dolog, amit Wood megkapott, az Egy Gyűrű. A film legértékesebb tárgyából még a Gollamot alakító Andy Serkis, majd jó tíz évvel később Martin Freeman is kapott egyet.

Wood azonban nemcsak tárgyi emlékekkel gazdagodott, hanem a bőrén is örök emlékként őrzi A Gyűrűk Urát, méghozzá a kollégáival együtt, ugyanis A Gyűrű Szövetségének kilenc tagja úgy döntött, hogy a közös élmény emlékére és az összetartozás jeleként, tünde nyelven magukra tetováltatják a „kilenc” szót.

Sean Bean, Ian McKellen, Viggo Mortensen és Dominic Monaghan a vállára, Orlando Bloom a alkarjára, Sean Astin és Rhys-Davies dublőre, Billy Boy a bokájára, Wood a medencecsontja jobb oldalára kérte a tetoválást.

Nem volt elég hiteles az Ovizsaru rendezőjének: Wood 9 évesen jelentkezett az Ovizsaru egyik szerepére, ám a rendezővel, Ivan Reitmannal felolvasott és elpróbált jelenet után Reitman közölte, hogy nem volt elég hiteles a kisfiú játéka, mert látszott rajta, hogy csak színészkedik. A visszautasítás és Reitman kíméletlen szavai nagyon rosszul estek Woodnak.

Saját, forgatott és megvágott anyaggal jelentkezett Frodó szerepére: Wood úgy érezte, hogy nem egy irodában, fehér fal előtt állva szeretné felmondani a szöveget, hanem valami sokkal egyedibb módon mutatná be a szerep iránti elhivatottságát. Ennek érdekében beszédtanár segítségét kérte a hangja és kiejtése tökéletesítéséhez, majd miután megkapta a forgatókönyvből kiválasztott részeit, ruhákat kölcsönzött a Western Costumes egyik boltjából, aztán szerzett egy kamerát, és megkérte két barátját, akik közül az egyik a forgatókönyvíró és rendező George Huang volt, hogy segítsenek felvenni néhány jelenetet a saját kertjében, valamint az otthonához közeli erdőben.

Az így rögzített anyagot még ugyanannak a napnak az éjjelén összevágták, majd szalagra másolták, amit aztán másnap Wood beadott a Los Angeles-i castingot intéző Victoria Burrows irodájába, ahol Peter Jacksonnak továbbították azt.

Bár Jackson eredeti angol színészt keresett Frodó szerepére, mégis a közel 200 jelentkező között nem volt senki, aki elég meggyőző lett volna. Wood neve fel sem merült a rendezőbe, de amikor megnézte a színész kazettáját, akkor a felvételen látottak és Wood elhivatottsága és gesztusa szinte rögtön meggyőzte Jacksont arról, hogy Wood a legjobb választás a szerepre.

Már nyolcévesen járhatott 2015-ben: Élete első filmszerepét 8 éves korában kapta meg Wood. A színész a Vissza a jövőbe második részében kapott egy kisebb szerepet és néhány mondatot. Ebben a jelenetben Wood a Cafe 80’s egyik játéktermi gépét próbálta bekapcsolni az egyik barátjával, amikor az 1985-ből érkezett Marty odamegy, és megmutatja, hogy hogyan kell játszani a gépen. „Ez pólyásoknak való” – reagálnak a gyerekek, és faképnél hagyják a sokkolt McFly-t.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló