Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Kobráról



Öt érdekesség a 35 éve bemutatott akciófilmről.Majdnem Beverly Hills-i zsaru lett a Kobrából: Hatalmas sikert aratott 1984-ben az Eddie Murphy főszereplésével készült Beverly Hills-i zsaru. Kevesen tudják azonban, hogy a film producerei, Jerry Bruckheimer és Don Simpson, eleinte Sylvester Stallone-t szemelték ki Axel Foley szerepére.

A színész azonban megváltoztatta a forgatókönyvet, aminek eredményeként Foley-ből Cobretti lett, a történet vígjáték elemeit kihúzta, és akciójelenetekkel töltötte meg, köztük egy autós-vonatos üldözéssel, valamint úgy alakította a sztorit, hogy Axel jópofa társa, Billy nyomozó meghal.

Mivel a filmet gyártó-forgalmazó Paramount közölte, hogy így már túl sokba kerülne a megvalósítását, Stallone úgy döntött, hogy otthagyja a produkciót, és inkább a Kobrát készít el a Warner Bros.-nál.

Készült belőle videojáték, és lehet, hogy Cobretti tévésorozatban is visszatér: A Kobrához készült, Cobra című videojáték már a film bemutatásának évében. Az oldalnézetes akció-platformjátékot a filmadaptációkra specializálódott brit Ocean Software készítette az akkor népszerű személyi számítógépekre, a Commodore 64-re és ZX Spectrumra. A Cobra története még az alapjául szolgáló film sztorijánál is lebutítottabb volt, ugyanis csupán annyiról szólt, hogy a hősöknek ki kell szabadítaniuk a Night Slasher fogságába esett Ingridet.

A Kobrának is van egy soha be nem mutatott „Sly-vágása”, ami majdnem X-besorolást kapott: Az 1990-es évek elején megjelent egy néhány plusz jelenetet tartalmazó tévéváltozat a Kobrából, ám az igazán brutális, kis híján X-besorolást kapó, 2 órás verzió soha nem került hivatalos forgalmazásba, pedig abban minden van, ami miatt slasher lehetett volna a Kobra, így például elvágott torok, levágott testrészek, megcsonkított hullák, fanatikus gyilkosok, akik nappal polgári munkát végeznek, rendőrségnek kézbesített „ajándék” levágott végtagokkal és fejszével arcon csapott áldozat.

A szúnyogok hiúsították meg az eredeti finálét, de így az legalább egy valódi kohóban zajlott: A Cobretti és a Night Slasher közti végső nagy leszámolást eredetileg Seattle-ben vették volna fel egy hatalmas kompon, éjszaka. Amikor azonban már mindent előkészítettek a forgatáshoz, akkor kiderült, hogy a felvételt az évnek pont abban az időszakában akarták rögzíteni, amelyben este rengeteg a szúnyog. A nappali forgatást azért vetették el, mert akkor nem lett volna olyan különleges a jelenet.

George P. Cosmatos és Stallone végül úgy döntött, hogy inkább hagyják Seattle-t, mert nincs értelme szúnyoginváziónak kitenni a stábot, úgyhogy Los Angelesben vették fel a finálét, ami azért így is különleges lett, hiszen nemcsak filmdíszletek között forgattak, hanem igazi, működő kohászati üzemben is. Nappal a rendeltetésszerű munka folyt az üzemben, de este a Kobra stábja forgatott az elég veszélyes környezetben.

Sylvester Stallone-t az operatőrnek kellett helyrerakni, hogy haladjon a munka: A pletykák szerint már az problémát okozott, hogy a színész nem akart szóba állni a mellékszereplőkkel, a statisztákat pedig nem engedte közel magához. Ric Waite operatőr és Thompson elmondása szerint Stallone az akkori párjával, későbbi feleségével, az Ingridet alakító Brigitte Nielsennel hülyült és a testőrei előtt játszotta az eszét ahelyett, hogy a munkájával foglalkozott volna.

Természetesen még ő volt felháborodva, és ment oda azzal Waite-hez, hogy reklamáljon, hogy miért nem haladnak a forgatással, mire az operatőr alaposan helyretette az önmagától elszállt színészt:

Ha végre levennéd a kezed Brigitte Nielsen hátsójáról, és a befejeznéd a menőzést a testőreid előtt, akkor semmi gond nem lenne az időbeosztással.”

Állítólag Stallone-ra hatott Waite leteremtése, mert összeszedte magát, ám az csak néhány hétig tartott, aztán visszatért a korábbi viselkedéséhez.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló