Érdekességek Tommy Lee Jonesról



Meglepő, kevésbé ismert információk a 75 éves hírességről.Legelső szerepét egy olyan filmben játszotta, melynek főszereplőjét részben róla mintázták: Tommy Lee Jones a diplomaszerzés után kezdett komolyabban foglalkozni a színészettel, még annak ellenére is, hogy nem szerzett színészi képesítést. Az első filmje az 1970-es Love Story volt, amiben ő alakította a Ryan O’Neal által játszott férfi főszereplő szobatársát.

A film forgatókönyve Erich Segal regénye alapján készült. Az író elárulta, hogy valójában a sportos, érzékeny lelkű Jonesról mintázta a főhősért, Oliver Barrettet, ugyanis amikor Segal a Harvardon töltötte az alkotói szabadságát, akkor összeismerkedett Al Gore-ral és Jonesszal.

Saját bevallása szerint Barrettet leginkább Jonesról mintázta, de azért egy kicsit Gore személyiségéből is átvett, ám azt már tagadta, hogy Gore későbbi felesége, Tipper Gore ihlette Jennyt, a regény női főszereplőjét.

Játszott az USA történelmének egyik legemlékezetesebb egyetemi focimeccsén: Jones nemcsak tanulással töltötte a harvardos éveit, hanem játszott az egyetemi amerikaifoci-csapatban is guard pozícióban, méghozzá nagyon sikeresen, hiszen a válogatott nem talált legyőzőre 1968-ban, sőt, egyszer még vert helyzetből is sikerült felállniuk.

Az évszázad egyik legemlékezetesebb egyetemi focimeccseként emlegetett mérkőzésre, amelyről dokumentumfilm is készült Harvard Beats Yale 29-29, azaz Harvard elverte a Yale-t 29-29-re címmel, mind a két csapat veretlenül érkezett, de sokáig úgy nézett ki, hogy ez hamarosan megváltozik.

Ugyanis a végül „The Tie”-ként, azaz „A döntetlenként” emlegetett meccsen a Yale elég gyorsan elhúzott 22-0-ra, és még a lefújás előtt 42 másodperccel is 29-13 volt az állás a Yale javára. Jones csapata innen hozta fel a mérkőzést 29-29-re, ami tulajdonképpen győzelemmel ért fel a számukra.

Gyűlölte Jim Carrey-t, és ezt kollégája előtt sem rejtette véka alá: „Utállak. Komolyan nem kedvellek, nem bírom elviselni a bohóckodásodat” – ezt állítólag Jones közölte Jim Carrey-vel a Mindörökké Batman forgatásán, az utóbbi színész visszaemlékezése szerint.

Az érzés azonban nem volt kölcsönös, mert Carrey rendkívüli színésznek tartotta, és máig annak is tartja, a filmben Kétarcot alakító kollégáját, akivel alig várta, hogy együtt dolgozhasson, ám hamar rájött, hogy Jones nincs hasonló véleménnyel róla.

Színész pályafutását Hapciként kezdte: Ahogy általában a színészek, úgy Jones is érdeklődött a szakma iránt már az első filmszerepe előtt is, méghozzá annak ellenére, hogy soha nem vett színészleckéket. Ez leginkább azért meglepő, mert Jones nagyon komolyan vesz mindent, ami a színészkedéssel kapcsolatos.

Jones az első szerepét másodikos korában kapta a Hófehérke és a hét törpe iskolai rádiójátékban, amiben ő alakította Hapcit. A színész ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tanárait teljesen lehengerelte azzal, hogy képes volt bármikor utasításra tüsszenteni.

Egy későbbi interjúban elárulta, hogy erre máig képes, majd viccesen hozzátette, hogy azért most már sokkal több pénzt kérne érte, mint 7 éves korában.

Jó néhány híres sorát improvizálta: Jones igazán komolyan veszi a színészkedést, viszont esetében is gyakori, hogy kicsit változtat a szerepe szövegén. Ezt tette az Úszó erőd esetében is, amikor a forgatókönyvtől eltérve áradozni kezdett a szombat délelőtti rajzfilmekről azt követően, hogy az általa játszott karakter kissé megbolondult.

Ennél is híresebb lehet A szökevényben Harrison Ford magyarázkodására adott válasza. Ebben a jelenetben a Ford által alakított Richard Kimble a csatornás üldözési jelenetnél fegyvert fog a Jones által játszott rendőrbíróra, és azt mondja neki, hogy nem ő gyilkolta meg a feleségét, mire a feltartott kezű Jones csak ennyit mond: „Nem érdekel!”

Mint kiderült, ezt a sort Jones improvizálta, ugyanis az eredeti szöveg az lett volna, hogy: „Ez nem az én problémám!”

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló