John Travolta apjának visszatérő vásárlója volt James Gandolfini édesapja



Öt érdekesség a 2013-ban elhunyt színészről, aki a napokban lett volna 60 éves.Apja John Travolta édesapjának visszatérő vásárlója volt: James Gandolfini és John Travolta egyaránt New Jerseyben nőtt fel. Bár a két család csak néhány kilométerre lakott egymástól, a két gyerek mégsem ismerte egymást.

Az idősebb James Gandolfini azonban visszatérő kuncsaftja volt Salvatore Travoltának, aki a félprofi futball karrierje után a Travolta Tire Exchange nevű autógumi-kereskedés egyik eladója és tulajdonosa lett.

Az üzletben kitetették a Szombati esti láz, majd Travolta további filmjeinek plakátját, amiket látva a fiatalabb Gandolfini arra gondolt, hogy ha Travoltának sikerült, akkor neki is sikerülhet. A két színész később összesen öt filmben játszott együtt.

Beperelte a Maffiózókat gyártó HBO-t, mire ők visszaperelték a színészt: A Maffiózók negyedik évadának végén Gandolfini váratlanul beperelte az HBO-t és a sorozatot gyártó Sopranos Productionst, mert úgy rendelték be az ötödik évadot, hogy őt arról nem értesítették a szerződésben foglalt időn belül, ezért azt akarta, hogy a bíróság tegye semmissé a felek közti megállapodást.

Az HBO azonban ellentámadásba lendült, és 100 millió dollár kártérítést követelt a színésztől, ugyanis a becslésük szerint nagyjából ennyi vesztesség érte volna őket, ha hirtelen el kellene kaszálniuk a Maffiózókat, vagy a színész nélkül kellene folytatniuk.

A szakértők szerint Gandolfini nem akarta otthagyni a sorozatot, és a perrel fenyegetőzés is csak azért volt, hogy fizetésemelést kapjon. A színész ugyanis 400 ezer dollárt kapott a negyedik évad részei után, ő viszont az új évadért már nem 11 millió dollárt, hanem 20 milliót szeretett volna. Végül a felek peren kívül megegyeztek, aminek eredményeként a Maffiózók folytatódott, Gandolfini azonban a korábbi fizetését kapta.

A Maffiózók forgatásán sajátos trükköket vetett be, hogy átélje a karaktere dühét: Gandolfini személyisége egyáltalán nem hasonlított az általa játszott Tony Soprano karakterére, ezért egyedülálló megoldásokkal próbált felkészülni Tony aktuális lelkiállapotára.

Ilyen technika volt például az, hogy kavicsot tett a cipőjébe, a fejét ütötte, megivott egyhuzamban 6-7 kávét, vagy csak 2-3 órát aludt a forgatás előtt. Ugyanakkor nem az önsanyargatás volt az egyetlen trükkje, ugyanis amikor a Dr. Melfitet játszó Lorraine Braccóval akadt közös jelenete, akkor amikor a kamera nem őt vette, hanem a színésznőt, gyakran lejtett hula táncot, de ezt a nézők egyszer sem láthatták.

Alec Baldwin és Jessica Lange oldalán figyeltek fel rá először: Gandolfini a színpadról érkezett a filmiparba, ugyanis a 80-as és 90-es évek fordulóján a Broadway-en játszott, majd a század egyik legjobb amerikai drámájában, A vágy villamosa egyik legjobb adaptációjában kapott szerepet.

Az 1992 áprilisában bemutatott előadásban Jessica Lange, Alec Baldwin és Amy Madigan játszotta a főszerepet, de ugyancsak látható volt benne Aida Turturro, aki évekkel később a Maffiózókban játszotta a Gandolfini által alakított Tony nővérét. Az előadásból három évvel később tévéfilmet készítettek, de abban már Gandolfini nem szerepelt.

Legszívesebben forgatás közben visszaadta volna egyik legjobb filmszerepét: 2001-ben mutattak be a Julia Roberts és Brad Pitt főszereplésével készült, A mexikói című filmet, amiben azonban nem a két sztár alakítása volt a legemlékezetesebb, hanem Gandolfinié, aki a meleg bérgyilkost, Leroyt játszotta.

Ugyanakkor a nagyszerűen megírt karakter és Gandolfi kiváló alakítása ellenére, a színész úgy érezte, hogy nem sikerült az elvárt szerint teljesítenie, ezért a forgatás harmadik napján azzal a meglepő kéréssel állt a rendező, Gore Verbinski elé, hogy keressenek helyette mást a szerepre, mert megítélése szerint, nem tudta rendesen kidolgozni és felépíteni a Leroy háttértörténetét, ezért nem tudott megfelelő alakítást nyújtani. Verbinski azonban nem értett egyet a színésszel.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló