13 000 növényfaj várja a látogatókat a Vácrátóti Botanikus Kertben



Csendes és békés magyar falvak, ahova egyszer mindenképpen el kell látogatnod!Ahogy minden ország esetében, úgy hazánkra is igaz, hogy néha érdemes elhagyni a megszokott turistaútvonalakat, mert olyan érdekes, csendes, békés falvakat fedezhetünk fel, amelyek valamilyen rejtett kinccsel várják az oda tévedőket.

Ha idén belföldi kirándulást tervezel egyedül vagy csapatostul, akkor az alábbi településeket mindenképpen ejtsd útba!

Vácrátót: A növénykedvelők mennyországa hazánk legkülönlegesebb botanikus kertje, a 27 hektáros, Vácrátóti Botanikus Kert, ahol 13 000 növényfaj várja a látogatókat. A minden hónapban más helyre elkalauzoló botanikus kertet Vigyázó Sándornak, egy jómódban élő, hazaszerető, hitvesét imádó grófnak köszönhetjük, aki a beteg felesége, Podmaniczky Zsuzsanna miatt vette meg a területet.

Csaroda: Magyarország egyik legszebb középkori temploma található a településen. A mosolygó szentek templomában akkor kerültek elő a különös falfestmények, amikor az épület restaurálását végezték.

A XIII. században, késő román stílusban épült, keleti országrészben található, karcsú tornyú templomhoz egy körerkélyes, zsindelyes torony is tartozik, a fa harangláb pedig a templom mellett található. A templomban megtekinthető bizánci freskók között található Péter, Pál, János apostolok, Szent Anna és Mária, ölében a kis Jézussal, és az orvosszentek, Kozma és Damján ábrázolás is.

Cégénydányád: A Szamos partján fekvő településen található Kölcsey-Kende Kastély kertje különleges fák és virágok otthona. Cégénydányád és környéke az ősidők óta lakott, az itt található monostorról pedig 1180-ben keletkezett az első írás.

A klasszicista stílusú Kende-kúriát 1833-ban építtette Kende Zsigmond. A kúria mai alakja a későbbi bővítéseknek köszönhető. Az 1958 óta műemlék kastély homlokzatán található verset Kölcsey Ferenc költötte.

A kastély állandó kiállításán nemesi ételek, gasztronómiai, a környező vidék természeti kincsei tekinthetőek meg. Az épületben található egy rész, ami a Kölcsey és a Kende család történetét mutatja be.

A nemesi és paraszti konyhát megismertető gasztronómiai kiállításon konyhai berendezések, bútorok. Edények és egy 1867-ből származó szakácskönyv is megtekinthető. A kiállítás egyik legkülönlegesebb része a sötétszoba. A 100 holdas parkot Kende Zsigmond bárónak köszönhetjük, aki maga is lelkes növénygyűjtő volt, ám a kert nemcsak a növények, hanem az állatvilág miatt is izgalmas hely.

Vérteskozma: Élő skanzenként működik a csodálatos zsákfalu, ahova a gyönyörű fehér házsorok, a csend és a béke miatt érkeznek a kirándulók és a turisták. A csupán egy utcából álló Vérteskozma látványosságának számít a XIX. századi, hófehér német parasztházak sora, amihez szép, jól karbantartott kerteket alakítottak ki.

A természetvédelmi területen fekvő településre leginkább a pihenni vágyó turisták érkeznek. Ha azonban a lazítás mellett kirándulni is szeretnél, akkor Vérteskozma környéke, a Vértes rengeteg útvonalat és élményt tartogat.

Köszönhetően a változatos domborzatnak, klímának, sok ritkaság él a területen, ahol ősszel a legszebb a látvány, ugyanis akkor ezer színben ragyog az itt elterjedt cserszömörce. A környék állatvilága egész Európában híres.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló