Ezt kell tudni a The Sandmanről!



Hasznos információk Neil Gaiman képregényéről, amelyből a Netflix és DC készít közös sorozatot.Az eredeti The Sandman-képregényeket Neil Gaiman írta, az illusztrációkat pedig Mike Dringenberg és Sam Keith készítette. Az összesen 75 kötetből álló sorozat 1989 és 1996 között jelent meg.

A széria középpontjában Morpheusra állt, aki miután megszökött az évtizedeken át tartó fogságából próbálta újraépíteni az Álomvilágot, miközben szembe kellett néznie élete legkomolyabb kihívásával is.

A Sandman-szága azonban nem korlátozódik erre az egy sorozatra, ugyanis Gaiman a már létező DC-s alapanyagokból merített az általa teremtett világhoz, amiben feltűnik például a DC korábbi történeteiből ismert Sandmanek, tehát Wesley Dodds és Hector Hall.

Ugyanakkor Végzet, Káin és Ábel is szerepeltek már a képregény korábbi történeteiben de még Morpheus hollója, Matthew is egy, a Saga of the Swamp Thingben szereplő karakter reinkarnációja. Gaiman azonban nemcsak a DC régebbi történeteiből vett ihletet, hanem a mitológiából, vallásból és irodalomból is inspirálódott.

Az 1996-ban befejeződött The Sandman több spinoff-szériát is ihletet. Ilyen például a Morpheusra koncentráló Sandman: The Dream Hunters és a The Sandman: Overture, de ott van a Halálra fókuszáló Death: The Hight Cost of Living is. Emellett The Sandman-sorozatnak közvetlen spinoffjai is születtek, ilyen például a Lucifer vagy a The Dreaming. Némely karakter pedig fel-felbukkan a DC-s szuperhősös füzetekben is, legutóbb a 2017-es Dark Nights: Metalban.

Ennél is újabb a DC által a közelmúltban kiadott The Sandman Universe, ami ott folytatja a történetet, ahol az eredeti sorozat befejezte. Ugyanakkor ezeket a történeteket már egy új kreatív csapat jegyzi, viszont ők Gaiman felügyelete alatt dolgoztak.

Bár a The Sandman Universe csak egy kötetes, mégis az ezt követő történetek többsége (például a House of Whispers, a John Constantine: Hellblazer, a The Dreaming és a Lucifer) havonta megjelenő képregények, amik napjainkban is futnak, nemrég pedig megjelent egy crossover-kötet, amiben a Locke & Key karakterei találkoznak a The Sandman szereplőivel.

A The Sandman esetében a Netflix sorozat csak egy újabb állomása lesz annak a kínlódásnak, ami az élőszereplős adoptálást kísérte, ugyanis az eredeti történet megfilmesítésével már 1996-ban is megpróbálkoztak. A terv szerint az a film a képregények első két kötetét, a Preludes and Nocturnest és a The Doll's House-t adoptálta volna, Roger Avary rendezésével, Ted Elliott és Terry Rossio forgatókönyve alapján.

A közelmúltban David Groyer, Joseph Gordon-Levitt és Neil Gaiman fejlesztett filmtervet, amihez a forgatókönyvet Jack Thorne írta, de ebből sem lett semmi, miután 2016-ban, kreatív nézeteltérések miatt, Gordon-Levitt otthagyta a projektet, pedig utána Eric Heisserer csatlakozott a csapathoz, hogy kicsit átírja a forgatókönyvet.

A New Line ugyancsak eljátszott a gondolattal, hogy megfilmesítik a The Sandman mitológiáját, és a Death: The High Cost of Living című történetet adoptálják, aminek forgatókönyvírója és rendezője is Gaiman lett volna, de aztán ez a terv is annyi akadályba ütközött, hogy végül kukázták.

A DC mostanában új stratégiát talált ki, ami értelmében inkább a tévés adaptációkra fektetik a nagyobb hangsúlyt. 2010-ben James Mangold állt elő egy tévés adaptáció ötletével az HBO-nak, aztán Eric Kripke vette volna gondozásába a The Sandmant, de már a Foxnak.

Végül a Netflixnél döntöttek úgy 2019 júniusában, hogy esélyt adnak az élőszereplős feldolgozásnak. A The Sandman első évada 11 részből fog állni. A sorozat producere Gaiman és David Goyer, míg a showrunnere Allan Heinberg.

A szereplők tekintetében Tom Sturridge alakítja Morpheust, Gwendoline Christie Lucifert, Boyd Holbrook Corinthiant, Charles Dance Roderick Burgesst, Kirby Howell-Baptiste Halált, Jenna Coleman Johanna Constantine-t, míg Patton Oswal Matthew, a holló hangját kölcsönzi.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló