Öt érdekesség Charles Bronsonról, aki most töltötte volna be a 100. életévét



Meglepő, kevésbé ismert információk a híres színészről.14 testvére volt, nagyon szegény családból származott: Az 1921. november 3-án született színész eredeti neve Charles Dennis Buchinsky volt, és egy Litvániában érkezett tatár származású, bányászként dolgozó apa 11. gyermekeként jött a világra. A születése után még négy testvére jött a világra.

A rendkívül szegény családban mindennapos volt, hogy a fiatalabb gyerekek megörökölték a nagyobbak kinőtt ruháit, köztük gyakran a zoknikat is, sőt, az is előfordult, hogy Bronson a nővére ruháig kapta, így kénytelen volt lány holmikat viselni.

Bronson csak 10 éves volt, amikor az apja meghalt, így kénytelen volt ő is dolgozni, hogy pénzt keressen a családjának. Kezdetben a bányai irodában kapott munkát, majd az apja nyomdokaiba lépve, ő is leszállt az aknába.

A színész nyolc éven át végezte a kemény fizikai munkát, amiért megalázó fizetést kapott, ugyanis csak egy dollárt keresett minden tonna kitermelt szénnel. Az otthoni körülményeiről az is sokat elmond, hogy csak tizenévesen tanult meg angolul és ő volt az első a családjában, aki el tudta végezni a középiskolát.

A világháborúban több veszélyes bevetésen is részt vett: 1943-ban állt be a hadseregbe Bronson, aki a légierőnél repülős tüzérként szolgált. A csendes-óceáni hadszíntérre beosztott színész 25 bevetésen vett részt, majd a legutolsó küldetése során megsérült a karján, ami miatt leszerelték, de kitüntették a sebesülteknek járó érdeméremmel, a Bíbor Szívvel.

Egy tévéfilmben Lance Henriksen bújt a bőrébe: Bronson és második felesége, Jill Ireland 1968-tól a nő 1990-es haláláig élt együtt, a házasságuk 22 éve alatt pedig összesen 15 filmben játszottak közösen.

A mellrákkal való harcáról és az örökbefogadott fia, Jason David McCallum drogfüggőségéről Ireland könyvet is írt, amiből a halála után egy évvel, 1991-ben forgattak tévéfilmet. A Tanulj meg élni! című alkotásban Jill Clayburgh és Lance Henriksen alakította a házaspárt. Bronson azonban már a premier előtt világossá tette az ellenérzéseit a tévéfilmmel kapcsolatban, amit aztán később sem támogatott.

Felesége miatt összeveszett egyik legnagyobb sikere rendezőjével: 1974-ben vállalt szerepet a fiatal és tehetséges rendező, Walter Hill első rendezésében, A nagy bunyósban Bronson. A film az 1930-as évek nagy gazdasági világválságának idejében játszódik, Bronson pedig az illegális pusztakezes bokszmeccsekkel pénzt keresni próbáló főhőst alakította.

Bár a színész akkor már betöltötte az 53. életévét, mégis a hírek szerint olyan jó fizikai erőnlétben volt, amit a nála sokkal fiatalabbak is megirigyelhettek. Bronson ragyogó teljesítményt nyújtott, de az évtizedek óta tartó dohányzás azért nyomot hagyott rajta, méghozzá kifáradás és szapora légzés formájában.

Ugyan a film komoly kritikai és közönségsikert aratott, mégis Bronson a premiert követően örökre összeveszett a rendezővel, ugyanis Hill egyáltalán nem volt megelégedve a színész akkori felesége, Jill Ireland alakításával, ezért alaposan megvágta annak szerepét.

A Volt egyszer egy vadnyugat előtt már Leone Dollár-trilógiájának főszerepét is eljátszhatta volna: A western műfaj egyik legjobb darabja a Volt egyszer egy vadnyugat, amiből a Bronson által alakított, rejtélyes és szótlan Harmonika vált a műfaj egyik legikonikusabb karakterévé.

Ugyanilyen halhatatlan figura a Leone Dollár-trilógiájának főhőse, a Névtelen férfi, akit Clint Eastwood alakított. Kevesen múlott azonban, hogy Bronson kapja ezt a szerepet is, ugyanis a rendező először neki ajánlotta fel a trilógia első részének, az Egy maréknyi dollárért főszerepét, majd csak azt követően kereste meg vele Eastwoodot, hogy Brononson nemet mondott.

A Volt egyszer egy vadnyugat esetében ez pont fordítva történt, ugyanis akkor Eastwoodnak ajánlotta fel először szerepet Leone, de mivel a színész nem akart negyedjére is együtt dolgozni a rendezővel, ezért annak második választása Bronson volt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló