Így áldozott le Joss Whedon csillaga!



A híres filmrendező bukásának rövid története.1964-ben, New York Cityben született Joseph Hill Whedon, akinek minden bizonnyal a kamaszkori problémái ihlették a Buffy-sorozat tinédzserhősnőjének középiskolai megpróbáltatásait. A vámpírvadász karakterét a Wesleyan Universityn töltött évei alatt találta ki Whedon, aki a felmenőihez hasonlóan, sitcomokkal kezdte a karrierjét, majd a kilencvenes években elkészített néhány híres mozifilmet, így például dolgozott a Féktelenül, a Waterworld és a Twister írócsapatában, majd felkérték az X-Men: A kívülállók történetének javítására.

Bár 1992-ben nagyot bukott a Buffy első filmváltozatával, mégis ezt követően meghozta számára a sikert az 1997-ben indított, hat évadot megért Buffy-sorozat, ami amellett, hogy Emmy- és Hugo-díjat nyert, még számos képregényes folytatást is kapott, valamint az Angel című spinoffot.

A 2000-es évek elején felfelé ívelt Whedon csillaga. Az Emmy-díjas Firefly, valamint az ahhoz kapcsolódó mozifilm, a Serenity, a sci-fi rajongók nagy kedvence lett. A 2012-es Bosszúállók előtt még két sorozatot készített, a Dr. Horrible's Sing-Along Blogot és a Dollhouse-t, amelyek közül az előbbi hozott neki számos díjat.

Whedon a Bosszúállók mellett egyéb munkákkal is hozzájárult a Marvel Moziverzum első két fázisának sikeréhez, ám ez a szép kapcsolat véget ért 2016-ban, ugyanis a Marvel nem hosszabbította meg a 2015-ben lejárt szerződését.

Az alkotó következő nagy munkája Az Igazság Ligája volt, amivel kapcsolatban a Cyborgot alakító Ray Fisher azzal vádolta Whedont, hogy tulajdonképpen rasszista indíttatásból drasztikusa csökkentette a karaktere jelenlétét, pedig Snyder a film kulcsfontosságú hősének szánta őt.

Fisher arról is beszélt, hogy őt és a Wonder Womant alakító Gal Gadotot is a nekik nem tetsző dialógusok elmondására kényszerítette, ráadásul előttük szidta a Wonder Woman rendezőjét, Patty Jenkinst. Az Igazság Ligája-ügyben vizsgálat indult, aminek eredményéről nem lehet sokat tudni, csak azt, hogy „orvosolták a problémákat”.

2020-2021 között aztán Whedon korábbi sorozataival kapcsolatban is érkeztek hírek, hogy a színészeket milyen atrocitások érték az alkotó részéről. Ilyen volt például a Buffy egyik sztárja, James Marsters, aki arról beszélt, hogy Whedon azért szorította a falhoz, mert ő negatív karakternek szánta, ám a nézők megszerették a színész kisugárzásának és játékának köszönhetően.

„Nem érdekel, hogy milyen népszerű vagy, kölyök, halott vagy. Érted? Halott!” – emlékezett vissza Marsters Whedon támadására.

A sorozat egy másik népszerű színésznőjét, Charisma Carpentert Az Igazság Ligája-meghallgatásra is beidézték. Ő arról számolt be, hogy Whedon azért íratta ki az Angel című spinoffból, mert éppen gyereket várt, ráadásul megjegyzéseket tett az alakjára, becsmérelte, négyszemközt pedig megkérdezte, hogy megtartja-e a gyereket. A színésznő azt is elmondta, hogy nemcsak lelki, hanem tartós fizikai sérüléseket is szenvedett a stressz miatti rendellenes méhösszehúzódásai következtében. Carpenter állításait a Buffy több volt színésze is alátámasztotta, köztük Sarah Michelle Gellarral.

Jose Molina, a Firefly írója elárulta, hogy Whedon sokszor hisztérikusan viselkedett az írócsapattal való konzultációkon, ráadásul azzal dicsekedett, hogy mennyi női alkotót sikerült megríkatnia az egyes találkozók alkalmával.

Whedon 2022 januárjában reagált Az Igazság Ligájával kapcsolatos vádakra. Ebben gorombának nevezte színészeket, Ray Fisherről közölte, hogy pocsék színész, ezért kellett visszavenni a jeleneteiből, Gal Gadot pedig nem tud angolul, mert ő nem mondott neki olyasmit, hogy csak a holttestén át vágja ki azokat a részeket, amelyekkel a színésznő nem értett egyet. Whedon szavaira Gadot úgy reagált, hogy ő mindent jól értett, és soha többé nem hajlandó együtt dolgozni vele.

A filmrajongók többsége már egy szavát sem hitte el Whedonnek, akinek további sorsa egyelőre kérdéses.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló