Koraszülöttként kapott amerikai állampolgárságot Sidney PoitierÉrdekességek a 95 éve született filmsztárról.Koraszülött volta miatt kapta meg az amerikai állampolgárságot: Poitier szülei a Bahama-szigeteken éltek, ahol egy farmot vezettek, ami mellett az édesapja taxisofőrként dolgozott a fővárosban, Nassauban.

A szülők rendszeresen átjártak Miamibe, hogy ott adják el a terményeket, s éppen egy ilyen alkalommal indult be a szülés Poitier édesanyjánál, aki több száz kilométerre az otthonától hozta világra a fiát.

A szülés teljesen váratlanul érte a szülőket, ugyanis Poitier két hónappal korábban érkezett, ezért nem volt biztos, hogy életben marad. Ugyanakkor ennek köszönhetően kapott amerikai állampolgárságot, ugyanis a Bahama-szigetek akkoriban brit fennhatóság alatt állt, de a koraszülött Poitier Miamiben jött a világra, ezért egyértelműen az USA szülöttjének számított.

Az első fekete férfi volt, aki filmvásznon pofon vághatott egy fehér férfit: Az 1967-ben bemutatott Forró éjszakában majdnem minden listán szerepel, amelyen az amerikai filmgyártás 100 legjobb, legfontosabb alkotását tartják számon.

Ugyanakkor a Norman Jewison által rendezett film több szempontból is úttörőnek számít. Az alkotásban Poitier egy olyan philadelphiai nyomozót alakít, akit gyilkossággal vádolnak a rasszista gyűlölettel teli Délen, ahol őrizetbe veszik, de mikor kiderül, hogy valójában kicsoda, akkor kénytelen együttműködni a kisváros ugyancsak nagyon előítéletes rendőrfőnökével.

Az egyik jelenetben együtt keresik fel a helyi kiskirályt, a rasszista ültetvényest, Endicottot, aki rövid szóváltás után megpofozza Tibbset, aki azonnal viszonozza az ütést, ezzel pedig először fordult elő az amerikai filmtörténelemben, hogy egy afroamerikai felpofozott egy fehér férfit. Ennek megfelelően óriási hatása volt a jelenetnek.

Ő volt az első fekete férfi, akit színészi Ocarra jelöltek: Poitier első filmszerepe az 1950-es Nincs kiút volt, amit Darryl F. Zanuck rendezett. Ezt követően fontos szerepet kapott a korszak egyik legjelentősebb alkotásában, az Aszfaltdzsungelben, majd főszerepet kapott az 1957-es A város pereme című filmben. A következő évben A megbilincseltekben szerepelt Tony Curtis partnereként.

Ez a szerep nemcsak Poitier karrierjének első nagy sikere, hanem történelmi jelentőségű elismerést is hozott, ugyanis a film világpremierre a Berlinalén volt, ahol Poitier átvehette a legjobb színészeknek járó Ezüst Medvét, majd az alkotás 9 Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb film és rendezés, valamint a mellék- és főszereplő kategóriában. Ez azt jelentette, hogy Poitier lett az első színesbőrű férfi, aki Oscar-jelölést kapott.

Ő volt az első színesbőrű, aki főszereplőként kapott Oscart: Bár Hattie McDaniel akkor már megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart, mégis a főszereplők kategóriájában Poitier volt az első színesbőrű színész, aki átvehette az aranyszobrot az 1963-as díjátadón. Az akkori jelöltek között szerepelt Albert Finney, Rex Harrison, Richard Harris és Paul Newman, tehát igen erős mezőnyben sikerült győznie.

Az elismerést a Nézzétek a mező liliomait! című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a színész, aki egy vándorló ezermestert alakított, aki egy apácazárdában jött rá, hogy mi az élet értelme. A filmhez 16 évvel később, 1979-ben készült televíziós folytatás, amiben Poitier helyett Billy Dee Williams alakította Lando Calrissiant.

Ő rendezte a 80-as évek egyik legnépszerűbb vígjátékát is: Poitier rendezőként inkább a vígjátékokat szerette. Ő készítette például a 80-as évek egyik legsikeresebb komédiáját is, az 1980-ban bemutatott Dutyi-dilit.

A vígjáték óriási sikert aratott a premier évében, és csak két film a Kilenctől ötig, és A Birodalom visszavág, vonzott be több nézőt nála az amerikai mozikba. Poitier ezzel a munkájával is filmtörténelmet írt, ugyanis a Dutyi-dilit lett az első, 100 millió dollárnál több bevételt hozó film, aminek rendezője afroamerikai volt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló