Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Hanta boy című filmről



Érdekességek a 25 éve bemutatott, Jim Carrey főszereplésével készült vígjátékról.Egy dán film inspirálta: Ugyan a Hanta boy alapkonfliktusát a Segítség, felnőttem!-hez hasonlóan egy naiv gyerek kívánsága okozza, mégis a vígjátékot az 1963-as Day Without Lies című dán film ihlette.

Ebben a filmben a főhős egy ingatlankereskedő, aki a főnökeivel kötött fogadás miatt kényszerül arra, hogy egy teljes napon át igazat mondjon. Nem meglepő, hogy a Hanta boy forgatókönyvének eredeti változatában a főhős politikus vagy ingatlankereskedő lett volna.

Ehhez nagy segítség lehetett a társforgatókönyvíró, Stephen Mazur tapasztalatai, ugyanis korábban helyettes kerületi ügyészként dolgozott Los Angelesben. Ugyanakkor a film az Alkonyzóna azon részéből is inspirálódott, amely egy olyan autóról szól, aminek aktuális tulajdonosa képtelen hazudni.

Emiatt nem lett Jim Carrey-ből Dr. Genya: Nem Carrey volt az első, akit megkerestek a Hanta boy főszerepével, ugyanis a szóbeszéd szerint kezdetben Robin Williams és Steve Martin neve merült fel. Martin esetében állítólag, amikor vele tárgyaltak a film alkotói, akkor Fletcher Reede munkájában sikeres, többgyerekes családapa lett volna.

Ezen az elképzelésen akkor változtattak, amikor Martin a Bilko főtörzs miatt nem tudott időt szakítani a vígjátékra, ezért nemet mondott a Hanta boy főszerepére. Ekkor keresték meg a szereppel Carrey-t, aki már azt a forgatókönyvet kapta meg, amelyben a főhős egy feltörekvő, elvált ügyvéd, aki ragaszkodni próbál a fiához.

A szerep annyira megtetszett a színésznek, hogy azonnal igent mondott rá, és még Dr. Genya alakításáról is lemondott, így azt a karaktert Mike Myers játszotta el az Austin Powers-filmekben. Habár Carrey Kábelbarát című filmje megbukott a Hanta boy előtt, a színész mégis megkapta ezért a munkájáért is a 20 millió dolláros fizetést.

2014-ben Carrey elmondta egy interjúban, hogy szereti, ha film mögött vannak gondolatok, és neki akkor is jelentenek valamit, ha egyesek agyatlan vígjátéknak gondolják.

Legkisebb főszereplője mára már producer, illetve műsorvezető: A Hanta boy előtt alkalmi szerepeket vállalt tévésorozatokban a Jim Carrey fiát alakító Justin Cooper gyerekszínész, akit a vígjáték után is elkerültek a nagyobb szerepek. Ezt jól mutatja, hogy a Dennis, a komisz mozikban be nem mutatott folytatásán kívül nem tud sokat felmutatni.

Cooper 2003-ban úgy döntött, hogy felhagy a színészkedéssel. 2017 óta executive producerként és műsorvezetőként dolgozik a FOX Sports Radio késő esti és kora reggeli műsorain, ami mellett hallható a „The Ben Maller Show”-ban és Clay Travis „Outkick the Coverage” című műsorába, valamint olykor más műsorokon is dolgozik.

Ez volt Jason Bernard utolsó szereplése: Ha nem tévésorozatokban, akkor tekintélyt parancsoló karakterszerepekben jelent meg Jason Bernard. A színész szerepelt többek között az 1983-as Háborús játékokban, az 1984-es Mindenem a tiedben és az 1995-ös Aludj csak, én álmodomban.

A Hanta boy esetében ő alakította Marshall bírót, aki a vígjáték frissen elvált főhősét börtönbe küldi a bíróság megsértése miatt. Sajnos ez volt Bernard utolsó szerepe, ugyanis 1996 októberében szívroham következtében autóbalesetet szenvedett és a kórházba szállítás után meghalt. A filmet az ő emlékének dedikálták.

Az ABC cenzúrázta a filmet: A kilencvenes évek óta Disney-tulajdon American Broadcasting Company (ABC) azonban meglepő döntéseket hozott a vígjáték kora délutáni sugárzásával kapcsolatban.

A film több trágár kifejezését újraszinkronizáltak vagy kivágták, a válópernél lejátszott kompromittáló magnófelvételt lerövidítették, a kék tollas jelenet „Ez a rohadék toll kék” mondatát pedig kihagyták.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások miatt pedig a repülős jelenetben szereplő összes Boeing 747 törzsén látható Tower Air feliratból eltávolították a „Tower” (torony) szót, pedig a légitársaság egy évvel a terrortámadás előtt csődbe ment.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló