Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Conan, a barbárról



Érdekességek a 40 éve bemutatott filmről.Több mint 10 éves út vezetett a megfilmesítésig: Már az 1970-es években szó esett egy Conan-film elkészítéséről, aminek két hollywoodi producer, Edward R. Pressman és Edward Summer vágott neki, de csak nagyon sok huzavona után sikerült megszerezniük a megfilmesítés jogait, ami szinte kimerítette az anyagi forrásaikat.

Ők szerezték meg Schwarzeneggert a főszerepre, a forgatókönyvet pedig Oliver Stone-ra bízták. Mivel a producereknek nem volt elég pénze a film leforgatására, ráadásul a nagy stúdiók nem kértek a tervből, ezért 1979-ben eladták a jogokat a Dino De Laurentiisnek, aki a lányának, Raffaellának adta a munkát. A film rendezésével John Miliust bízták meg.

Arnold majdnem otthagyta a fogát a forgatáson, és ez a jelenet bele is került a filmbe: Majdnem a Conan, a barbár lett Arnold Schwarzenegger utolsó filmje, méghozzá egy távirányítóval mozgatható boa miatt, amit a kígyótorony-jelenethez készítettek a trükkmesterek az 1980-as spanyolországi forgatásra.

A problémát egy üzemzavar okozta, ami miatt a robotkígyó folytatta a színészre tekeredést, majd a hidraulika a falhoz kezdte csapdosni a segítségért kiabáló Schwarzeneggert. A jelenetet végül megtartották, úgyhogy az abban látható fájdalmas arckifejezés valódi a színész arcán.

A karakter egy rövid életű író közel 100 éves gyermeke: A fiatalon elhunyt Robert E. Howard (1906-1936) író híres fantasyhőse volt Conan, a kimmériai barbár, akiről rengeteg novellát írt leginkább a Weird Tales című magazinnak.

Ezek a történetek high fantasy stílusban készültek, ami azt jelenti, hogy a novellák kimondottan sötét, barbarisztikus világban játszódnak, a főszereplők pedig erős harcosok, akiknek általában a mágia a legnagyobb ellenfelük.

Conan történetei az Atlantisz elsüllyedése utáni és az ismert ókori civilizációk felemelkedése előtti időben, egy kitalált világban, a hybóriai korban játszódik. Howard halála után L. Sprague DeCamp és Lin Carter egészítette ki a négy befejezetlen Conan történetet, majd azok sikerétől motiválva még négy Conan kalanddal álltak elő.

Készült folytatás, sőt egy harmadik rész is tervben volt, amiből egy egészen más film sült ki: Két évvel a Conan, a barbár után bemutatták a folytatást, a Conan, a pusztítót, amibe csak Schwarzenegger és Mako tért vissza az eredeti szereplőgárdából. Csatlakozott viszont Grace Jones, aki elég emlékezetes alakítást nyújtott Zula, a fekete harcosnő szerepében.

A folytatás Richard Fleischer rendezte, míg a forgatókönyvet Stanley Mannre bízták. Habár az alkotók követték Miliusék sormintáját, mégis az első részhez képest kevesebb erőszak, több humor kapott szerepet a Conan, a pusztítóban.

Az 1984-es film elég nagy sikert aratott ahhoz, hogy stáb gondolkodni kezdjen a harmadik részen, a Conan, a hódítón, aminek premierjét 1987-re tervezték, de időközben lejárt a Schwarzenegger és a De Laurentiis közti szerződés.

A harmadik Conan film végül nem valósult meg, de a forgatókönyvet nem dobták ki, hanem átdolgozták, aminek eredményeként az 1997-es Kull, a hódító alapja lett. Kull karaterét ugyancsak Robert E. Howard találta ki. Kull tulajdonképpen Conan előképe, amivel az őt alakító Kevin Sorbo is elégedett lehetett, ugyanis a színész nem akarta Schwarzenegger karakterét eljátszani, mert tartott az összehasonlítástól, amiből ő biztos, hogy vesztesen jött volna ki.

Arnold évek óta próbálkozik egy új, a trilógiát lezáró filmmel, amiből valószínűleg már soha nem lesz semmi: Még mindig nem készült el a Legend of Conan munkacímű film, amit Schwarzenegger 2012 óta szeretne megvalósítani, hogy azzal zárja le a korábbi két Conan-filmet. A projekttel kapcsolatban a színész 2017-ben arról beszélt, hogy hiába dolgozta már át több forgatókönyvíró a Legend of Conan szkriptjét, arra még mindig nem bólintott rá az Universal. Látva Schwarzenegger időskori munkáit, valószínű, hogy soha nem is fog zöld utat kapni a stúdiótól.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló