Ezeket az érdekességeket talán még nem tudod Wesley Snipesról



Kevésbé ismert információk a 60 éves színészről.Ő alakította volna elsőként a vásznon Fekete Párduc szerepét: Bőven Chadwick Boseman előtt játszhatta volna Fekete Párduc szerepét Wesley Snipes, ugyanis jóval a Marvel Univerzum előtt, a 90-es évek elején tervezték a karakter mozis bemutatkozását.

A színész szerint 1992-1993 környékén merült fel az adaptáció elkészítésének ötlete, amihez három forgatókönyv változat is készült. A film azonban csak évtizedekkel később készült el, aminek oka Snipes véleménye szerint az, hogy a 90-es évek elején még nem létezett az a számítógépes trükk-technika, ami nélkül ma már aligha készülhet hollywoodi film. A hosszú előkészületek miatt a producerek elvesztették a képregény jogait.

Újszülött kislányának köszönheti, hogy nem halt meg a szeptember 11-i terrortámadásban: Snipes szerint az újszülött kislányának köszönheti, hogy nem halt meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban, ugyanis abban teljesen megsemmisült a manhattani lakása New Yorkban.

A színész azért nem tartózkodott otthon a merénylet idején, mert a második felesége, a dél-koreai születésű Nakyung Park 2001. július 31-én hozta világra a kislányukat, aki az Iset Jua-T nevet kapta, Los Angelesben. Mivel a szülők azon a véleményen voltak, hogy egy újszülöttnek nem tesz jót az utazás, ezért néhány hétig nem mentek haza New Yorkba.

A terrortámadás napján a nővére hívta fel a színészt, hogy azonnal kapcsolja be a tévét. Amikor Snipes meglátta, hogy mi történt, rögtön arra gondolt, hogy a kislányának köszönhetik, hogy nem haltak meg ők is.

Az egyik legrangosabb filmfesztiválon megkapta a legjobb színész díját: Snipes nem tartozik azon színészek közé, akiket elhalmoztak díjakkal. Eddigi pályafutása során kétszer kapta meg a kimondottan afroamerikai művészek számára létrehozott Black Reel-díjat (2011-ben a Brooklyn mélyén, majd 2020-ban A nevem Dolemite mellékszerepéért).

Emellett a San Diego-i filmkritikusok ismerték el a munkáját. Ezeken kívül Amerikában csak az MTV nézői díjazták, ugyanis már négyszer jelölték a csatorna díjára, amit aztán egyszer sem vehetett át.

A karrierje legnagyobb elismerését az egyik legnagyobb presztízzsel bíró filmfesztiválon, a Velencei Filmfesztiválon kapta meg 1997-ben, ugyanis a Jane Campion által vezetett zsűri akkor őt választotta a legjobb színésznek a Mike Figgis Egyéjszakás kaland című filmjében nyújtott alakításáért. Érdekes módon ez a film megbukott Amerikában, ahol a kritikusok is lehúzták, és semmilyen díjat nem kapott.

Adócsalás miatt 3 év börtönre ítélték: Snipes egyike azoknak a hollywoodi sztároknak, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A vád szerint a színész nem tett eleget az adófizetési kötelezettségeinek 1999 és 2004 között, ugyanis nem vallott be 40 millió dollárt, amivel 7 millió dollárnyi adót nem fizetett be.

2008-ban három vádpontban mondták ki bűnösnek a színészt, aki mind a három esetében a legsúlyosabb büntetést, 1 év börtönt kapott, tehát összesen 3 esztendőt kellett leülnie, ami mellett még 5 millió dollár befizetésre is kötelezték.

Snipes 2010. december 9-én ment be egy pennsylvaniai börtönbe, ahol körülbelül 300, nem erőszakos bűncselekményért elítéltet tartottak fogva. A színészt 2 és fél után, 2013. április 2-án engedték ki, majd július 19-én a házi őrizetét is megszüntették.

Négy filmben is együtt játszott Woody Harrelsonnal: Snipes az 1984-es, All my Children című tévésorozat egyik epizódjában kapott szerepet, majd a mozivásznon két évvel később mutatkozott be, az 1986-os, Goldie Hawn főszereplésével készült, Vadmacskák című sport-vígjátékban.

Ugyanebben a filmben debütált Woody Harrelson is, akivel Snipes több közös jelenetet forgatott, amelyek során életre szóló barátság szövődött kettejük között. A két színész később még három filmben szerepelt együtt. Ezek az 1992-es Zsákolj, ha tudsz!, az 1995-ös Pénzvonat és az 1999-es Ilyen a boksz volt, amiben Snipesnak egy apró cameo jutott.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló