Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Hellraiserről



Érdekességek a 35 éve bemutatott horrorfilmről.A Hellraiserből készült volna még egy Nintendo-játék is, de törölték: Az 1990-es évek elején vágtak bele a profi és lelkes rajongók egy nintendós Hellraiser-játék fejlesztésébe, ami a NES-re, a klasszikus konzolra jelent volna meg.

A fejlesztéssel a Color Dreams foglalkozott, és bár a Hellraiser adaptációja forradalmi lett volna, abból végül semmi sem lett, ugyanis túl drága és körülményes technológiát kellett volna használni hozzá, ráadásul a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején már sokat vesztettek a népszerűségükből a horrorjátékok, főleg azok, amelyeket Nintendo-licence nélkül készítettek és forgalmaztak.

Sovány vigasz a rajongóknak, hogy Pinhead a többszemélyes játékban, a Dead by Daylightban jelent meg tavaly.

Megalkotója féltette a varázsdobozt, ezért végig ott feküdt a kenobiták alatt a forgatáson: A film legfontosabb tárgya az a varázsdoboz, amellyel erre a világra lehet hozni a kenobitákat a Pokolból, éppen ezért nagy gonddal alkotta meg Simon Sayce.

A szakember különböző árnyalatú faanyagokból és sárgarézből állította össze a varázsdobozt, amit egyáltalán nem volt könnyű összerakni, ugyanis egy komplex, bonyolult módon forgatható dobozról van szó, aminek megalkotásához minden esetben 8 órára volt szükség, tehát nem csoda, hogy Sayce odafigyelt, hogy ne nagyon rongálódjon meg.

Ennek érdekében végig ott feküdt a padlón, a kenobiták alatt, hogy megpróbálja elkapni a varázsdobozt, ha azt valaki eldobja, ezzel megspórolva magának újabb 8 óra munkát.

Egy jó véres jelenettel ijesztették el a kötözködő stúdiófejeseket: A stúdiók és a pénzosztók általában szeretnek beleszólni abba a filmbe, amire a pénzüket adják. Nem volt ez másképp a Hellraiser esetében sem.

A horrorfilm felvétele már félidőnél járt, amikor a New World vezetői közölték, hogy el szeretnének menni a forgatás helyszínére. Ekkor az operatőr figyelmeztette Clive Barkert, hogy eddigi tapasztalatai szerint a stúdiók ilyenkor bele akarnak avatkozni a filmbe és ők akarnak irányítani.

Mivel a helyszínre küldött három személy teljesen új kabátot viselt, ezért Barkerék kitalálták, hogy kicsit változtatnak a menetrenden, és inkább egy véres jelenetet forgattak, ami során direkt művért spricceltek egyikük kabátjára. A három küldött 15 percen belül úgy döntött, hogy inkább távozik, és nem is nagyon akadékoskodtak a rendezővel.

Ugyanakkor a New World annyi változtatást csak kikövetelt, hogy a történet Anglia helyett az Egyesült Államokban játszódjon. Ennek következményeként újra kellett szinkronizálni néhány párbeszédet az akcentusok miatt.

Kis híján pornófilmeknek járó korhatár-besorolást kapott a Hellraiser: Egyértelmű, hogy egy a szado-mazo szubkultúra által ihletett horrorfilmből nem hiányzik az erotika és az erőszak, ám a Hellraiser olyannyira ilyen lett, hogy a korhatár-besorolást végző MPAA az Egyesül Államokban akkoriban legmagasabb, X-kategóriába (mai NC-17) akarta sorolni a filmet. Ezt a korhatár-besorolást általában a legvéresebb művek és a pornófilmek kapták meg. Annak érdekében, hogy a Hellraiser beleférjen az R-be, ki kellett vágni jó néhány brutális jelenetet.

Clive Barker nem értett a filmkészítéshez, úgyhogy a forgatás előtt könyvből próbált tanulni: Clive Barker író nem érzett nagy vágyat arra, hogy filmrendezéssel foglalkozzon, de mivel nem volt megelégedve azzal, ahogy George Pavlou adoptálta a műveit, ezért úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a Hellraiser feldolgozását. Barker felkereste az ötletével Christopher Figg producert, akinek tetszett a koncepció, majd a Roger Corman-féle New World Pictures is beállt a film mögé.

Habár az író értett a színészvezetéshez és a jelenetszerkesztéshez a színházi tapasztalatainak hála, mégis a filmtechnikáról semmit sem tudott, ezért megpróbált filmrendezést tanulni, de a könyvtárból már előtte kikölcsönözték a témába vágó műveket.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló