Ezeket a dolgokat talán nem tudod Dolph Lundgrenről



Érdekességek a 65 éves akciósztárról.Cannes-ban műbalhét rendeztek Jean-Claude Van Damme-mal: A Rocky IV. mellett az Roland Emmerich által rendezett, Jean-Claude Van Damme főszereplésével készült, Tökéletes katona miatt szerették meg sokan a színészt, aki gonosztevőt alakított a filmben.

Az akciófilm az 1992-es cannes-i filmfesztiválon is szerepelt, ahol a két színésznek kellett népszerűsítenie. Egyszer azonban arra kapták fel a fejüket a jelenlévők, hogy Van Damme és Lundgren veszekszik, majd lökdösődik a folyóson. Úgy tűnt, hogy a biztonsági őröknek kell szétválasztania a két színészt, ám valójában szó sem volt igazi balhéról. A két színész megerősítette, hogy csak megrendezett jelenet, vírusmarketing volt az eset.

Eljátszotta és parodizálta is a Megtorlót: Lundgren nem tartozik a Marvel Moziverzumhoz, legalábbis jelenleg, viszont így is van köze a Marvelhez, ugyanis a rosszul sikerült He-Man feldolgozás után főszerepet játszott a szintén gyengére sikerült Megtorló-filmben, ami nálunk A Büntető címet kapta.

A színész nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, aminek kedvéért kigyúrta magát és végrehajtotta a kaszkadőrmutatványait és a harcjeleneteit. Bár a végeredmény őt is kiábrándította, mégis ennek ellenére elvállalt még egy paródiát is, amiben megmutatta, hogy egyébként jó színész.

A kultikus francia humoristaformáció, a Les Nuls előzetes-paródiájában, a filmet kifigurázó Pleurnisherben Megtorlónak öltözve, fapofát vágott, majd fokozatosan elszomorodott, és végül el is sírta magát a narrációban elhangzó szomorú karácsonyi történetet hallva.

A paródia egyébként A Büntető franciaországi premierjének promóciójaként készült és meg akarta mutatni Lundgren humorérzékét és öniróniáját.

Quentin Tarantino és Dolph Lundgren már dolgoztak együtt: 1987-ben jelent meg VHS-en a Dolph Lundgren: Fitness a csúcson című sportfilm, amire otthon lehetett tornázni, és amiben a színész megmutatta, hogy hogyan edzi a testét, miként tökéletesíti a harctudását, jógázik, de még „kirúzsozott szájjal” is pihen a tengerparton egy vízimentő bódéjánál.

Ennek a sportfilmnek a stáblistáján szerepelt asszisztensi státuszban Quentin Tarantino neve. Ebben az időben Tarantino még nem zavart sok vizet, ugyanis még nem készítette el a számára igazi áttörést hozó Kutyaszorítóbant.

Testőrként és James Bond-verőlegényként került be a filmszakmába: Lundgren az 1985-ös Bond-filmben, a Halálvágtában kezdte a filmes karrierjét, igaz nem nagy szereppel, ugyanis ő alakított a Venz nevű KGB-s verőembert, aki fegyvert foghatott a Christopher Walken által alakított Max Zorinra.

Valószínű, hogy Lundgren nem, vagy csak nehezen vált volna akciósztárrá, ha nincs a Conan, a pusztítóból is ismerős modell, Grace Jones, akivel még Sydneyben találkozott, amikor még kidobóként dolgozott egy szórakozóhelyen. Jonest annyira lenyűgözte Lundgren, hogy megkérte, hogy legyen a testőre.

A munkakapcsolatból azonban négy évig tartó párkapcsolat lett, ami során Jones a színészet felé kacsingató barátja figyelmébe ajánlotta a Halálvágtát, amiben ő alakította Zorin szeretőjét, May Dayt.

Gyakran játszott szovjeteket, de valójában svéd vegyészmérnök: Lundgren egyik első komoly szerepe az ukrán származású Ivan Drago volt a Rocky IV-ben, majd ezután több alkotó és ő maga is látott fantáziát abban, hogy szláv, főleg szovjet karaktert alakítson.

Az 1953. november 3-án született színész azonban Svédországban, a Stockholmhoz közeli Spångában jött a világra, és a Hans nevet kapta. Bár már gyerekkorában súlyzózott és karatézott, arra mégsem gondolt, hogy valaha akciósztár lesz belőle. Sőt, színészi karrierről sem álmodott, mert nagyon szégyellős volt és az önbizalma is hiányzott.

Lundgren nemcsak jeles tanuló volt, hanem még vegyészmérnöki diplomát is szerzett. A színész Washingtonban és a stockholmi királyi műegyetemen tanult. 1982-ben mesterfokozatot szerzett a szakmájában a Sydney-i Egyetemen, majd 1983-ban Fulbright-ösztöndíjat kapott az MIT-nél.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló