Meglepő érdekességek Ralph Fiennesról (1.rész)



Ezeket a dolgokat lehet, hogy még nem tudod a 60 éves színészlegendáról.A method acting követőjeként nagyon megviselte a Schindler listája: Mivel a színészre jellemző, hogy alaposan elmélyül a szerepeiben, amelyekre testileg és lelkileg is felkészül, ezért az 1993-as Schindler listája alaposan megviselte.

A filmben Finnes alakította Amon Leopold Göth (Goeth) SS tisztet, aki a második világháborúban szolgált parancsnokként a Krakkó-Płaszów-i koncentrációs táborban a németek által megszállt Lengyelországban, majd a világháború után a Lengyel Legfelsőbb Törvényszék elítélte.

A színész mindent elolvasott, amit csak lehetett a témában és olyan propagandafilmeket nézett, mint például az 1935-ös Az akarat diadalát Leni Riefenstahltól. Finnes arra törekedett, hogy megértse az egész pszichológiáját, hogy hogyan válik valaki ilyenné, hogyan gondolkodik, mozog, miben hisz, míg végül a karakter saját maga kiterjesztésévé válik.

Ahhoz, hogy ezt megértse, meg kellett kedvelnie a karaktert, csakhogy itt egy ellenszenves és minden szempontból elítélendő náci tisztről volt szó, a játékában azonban nem mutatkozhatott meg az ellenszenve.

A forgatáson a producerek bemutatták a színészt az Oskar Schindler által megmentett Mila Pfefferbergnek, aki jól ismerte Amon Goethöt is. Mivel a találkozáskor Finnes jelmezben volt, és nagyon hasonlított az SS tisztre, ami miatt Pfefferberg folyamatosan remegett a jelenetében. Finnes számára elhozta a valódi áttörést a szerep, amiért több elismerésben részesült.

Bár nem tartja magát vicces figurának, de szereti a könnyed vígjátékokat: Finnes nem tartja magát vicces embernek, és az sem fordult meg a fejében, hogy vígjátékokban kellene játszania, ám mások úgy vélték, hogy működhet a dolog.

Ugyanakkor mindig is úgy érezte, hogy ha akar, akkor tud vígjátékot csinálni, de ahhoz szüksége van egy jó forgatókönyvre és rendezőre. A műfajban voltak kisebb és nagyobb sikerei. A Holmes & Watson (2018) bukása azért szomorította el, mert a forgatáson úgy érezte, hogy minden jól megy, nagyon vicces a film, ám ez se a közönségnek, se a kritikusoknak nem jött át. Finnes rajong a könnyed vígjátékokért, amiket leginkább repülés közben néz.

III. Károly király nyolcadik unokatestvére: Fiennes teljes neve Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes, a keresztnevét „Réf”-nek kell ejteni, a vezetékneve pedig normann eredetű. A színész ősei írek, angolok és skót.

A színész régi, a történelem során több hírességet felvonultató, főnemesi családból származik, és a Anglia jelenlegi uralkodójának, III. Károly királynak a nyolcadik unokatestvére, ám a rokoni kapcsolat ellenére, Finnes soha nem lesz a brit trón várományosa.

Érdekesség, hogy a negyedik unokatestvére a tulajdonosa a Broughton kastélyban, amiben a Szerelmes Shakespeare-t forgatták 1998-ba. A filmben Finnes testvére, Joseph alakított a híres drámaírót.

Tiszteletbeli szerb állampolgár: Az országért végzett munkájáért kapott szerb állampolgárságot Finnes. Az erről szóló határozatot 2017. szeptember 7-én írta alá Ana Brnabić miniszterelnök, és megjelent a szerbiai nemzeti közlönyben.

Akkoriban forgatta Szerbiában a Belgrádi Filmharmónikusok közreműködésével a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című filmet, aminek amellett, hogy ő volt a rendezője, még ő alakította Alekszandr Ivanovics Puskint, a világhírű szovjet balett-táncos mestert is benne.

A 2010-es William Shakespeare Coriolanusának adaptációjával debütált rendezőként Szerbiában, valamint ott volt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök beiktatási ünnepségén is.

Nem akarta ellenszenvessé tenni a James Bond-filmek M-jét: Finnes úgy érezte, hogy M soha nem lehet rossz alak, mert akkor visszadobja a szerepet, ezért meg kellett vívni néhány nagy csatát Sam Mendes rendezővel. A színész egyébként rajong Bondért, és a neve fel is merült a szereppel kapcsolatban, amiről beszélgettek Barbara Broccoli producerrel, de semmi konkrétum nem történt az ügyben.

(Forrás: hu.ign.com)



Ajánló

Ajánló