Ismerd meg a karácsony legijesztőbb alakjait!Ezektől a rémségektől rettegnek a gyerekek világszerte.Hans Trapp: Elsősorban Németországban és Franciaországban él Hans Trapp, a középkor rettegett földesurának legendája. Ez az alak amolyan anti-Mikulásként kapja el a rossz gyerekeket. A legenda szerint a férfi egy gazdag, kapzsi, gonosz ember volt, akit Sátán imádása miatt kiközösített az egyház.

Az erdőbe száműzött Hans Trapp madárijesztőnek öltözve vadászott a gyerekekre. Amikor egyszer meg akart enni egy kisfiút, akkor belecsapott egy villám, és azóta szellemként folytatja a gyerekek és felnőttek ijesztgetését.

A Yule fiúk: A tizenhárom fiú neve: Stekkjarstaur, Giljagaur, Stúfur, Þvörusleikir, Pottaskefill, Askasleikir, Hurðaskellir, Skyrgámur, Bjúgnakrækir, Gluggagægir, Gáttaþefur, Ketkrókur, Kertasníkir.

A Jólasveinarok az ókorban kirabolták az embereket, és nagyon sok bajt okoztak karácsonykor, ám az évszázadok során annyit változott a történetük, hogy mára már átvették a Mikulás szerepét, ugyanis ők viszik az ajándékokat, valamint megbüntetik a rossz gyerekeket, akik örülhetnek, ha csak virgácsot kapnak.

A Yule fiúk a karácsonyt megelőző 13 nap mindegyikén elrejtenek valamit a gyerekek cipőjében. Hogy ez ajándék vagy rothadó krumpli, attól függ, hogy az adott gyerek jó vagy rossz volt-e az elmúlt évben. A 13, más-más személyiséggel megáldott, Jólasveinarok szokása az is, hogy ellopják a cipőt, ha valaki azt a ház előtt hagyja.

Az eredeti legenda szerint a Yule fiúk hegyi trollok, Grýla és Leppalúði gyerekei. A Jólasveinarok karácsony előtt jönnek le a hegyekből, hogy ráijesszenek a rosszul viselkedő gyerekekre. Gyakran velük tart a karácsonyi macska is, úgyhogy az izlandi gyerekeknek kicsit sem lehetnek nyugodtak, ha hisznek a hazájuk legendáiban.

Fekete Péter(ek): A holland legenda szerint december 6-án és 25-én jelennek meg a fekete bőrű, tébolyult vigyorú Fekete Péterek, akik a Mikulással járnak, hogy ők büntessék meg a rossz gyerekeket.

Jólakötturinn: Az izlandi hiedelmek szerint Jólakötturinn a Yule, tehát a karácsony macskája, aki távolról sem egy édes kiscica, ugyanis ez a lény bármikor felfalhat. A legenda szerint a legnagyobb veszélyben a szegények vannak, mert az a társadalmi réteg a macska kedvenc eledele.

Az izlandiak célja ezzel a rémisztő alakkal az, hogy kemény munkára ösztönözzék a gyerekeket. A felnőttek tehát azzal riogatják a helyi gyerekeket, hogy elviszi őket Jólakötturinn, ha lustálkodnak. A legendához hozzátartózik, hogy az elkerülheti a macska támadását, aki új ruhát kap karácsonykor, mert a szörny csak azokra támad, akik annyira szegények, hogy új ruhára sem telik nekik.

A Jólakötturinn legendája tehát arra is motiválja a gyerekeket, hogy segítsenek egymáson azzal, hogy mindenkinek legyen legalább egy új öltözéke. Az izlandiak annyira komolyan veszik ezt a hiedelmet, hogy az emberek későig szőnek, kötnek, túlóráznak, vagy kifosztják a ruhaboltokat, hogy megússzák a macska támadását, aki egyébként olykor lekenyerezhető egy kis édességgel, az emberhús helyett.

Grýla: Az izlandi hiedelem szerint Grýla háromszor ment férjhez, 72 gyereket szült, akik csak bajt hoznak az ember fejére. Karácsonykor érdemes ételt és italt kitenni az óriás asszonynak, ugyanis ezzel le lehet kenyerezni, de csak akkor, ha ízlik neki az étel és az ital, mert ha nem, akkor a háziakat falja fel.

Krampusz: A legismertebb karácsonyi rém, akitől virgácsot kapnak azok a gyerekek, akik rosszak voltak az évben. A Mikulás gonosz ikertestvére, akit ördögként, vagy alpesi fenevadként ábrázolnak, december 5-én kel útra.

Perchta anyó: Ausztriában és Németországban tartják számon Perchta anyót, aki hasonlít Holle anyóra. A legenda szerint a boszorkány december 25-én indul útnak, hogy átadja az ajándékokat vagy a büntetéseket. A jók szép jutalmat kapnak Perchta anyótól, de a rosszak belső szerveit szemétté változtatja. Az elképzelés szerint Perchta a krampuszra, vagy egy gonosz boszorkányra hasonlít a leginkább.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló