Karácsonnyal kapcsolatos babonák és mágiák



Ismerd meg az ünneppel kapcsolatos legérdekesebb hiedelmeket a világ minden tájáról.1. Az ünnepi asztal maradékait, elsősorban a morzsát, megőrzik, hogy azzal gyógyítsák az emberi, állati betegségeket. A morzsát a gyümölcsfák alá is szórták, hogy jó legyen a jövő évi termés. Az összesepert morzsát máshol nem szabad kidobni az ünnepek vége előtt, mert az megóvja a háziakat a betegségektől.

A szemetet sehol sem jó ötlet kivinni a házból, mert azzal együtt a szerencsét is kidobjuk. A menüben szerepeljen babos, lencsés, mákos étel, mert az sok pénzt jelent annak, aki eszik belőle.

Éjjelre hagyj az asztalon a mákos tésztából, mert a hazalátogató halottak, angyalok abból esznek. Ha halat eszel, akkor úgy fog haladni a karriered, mint hal a vízben, tehát egyenesen előre. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcádba teszed, akkor gazdagság vár ránk.

2. A babona szerint a háziasszonynak végig kell ülnie a vacsorát, mert akkor a tyúk jól fog kotlani a tojásokon a következő évben.

3. Az egyik legnépszerűbb időjóslás a „Fekete karácsony, fehér Húsvét”, ami azt jelenti, hogy ha karácsonykor nem volt hó, akkor majd húsvétkor lesz hó.

4. Ha szeretnél férjhez menni, akkor darálj mákot szenteste, mert akkor már a következő évben elkelsz.

5. A csehek abban hisznek, hogy szenteste csodák történnek és belepillanthatnak a jövőbe. A lámpát nem kapcsolják fel addig, amíg fel nem jön az első csillag az égen. Kötéllel kötik össze az ünnepi asztal lábait, hogy megvédjék a házat betörőktől, és egy tál fokhagymát tesznek az asztal alá, hogy erőt adjon.

Az asztalon helyet kap egy csupor méz, hogy elriassza a gonoszt, valamint páros számú teríték, mert a páratlan szám szerencsétlenséget jelent. Emellett maradékot hagyni szegénységre utal. A vacsora befejezése előtt nem illik felállni az asztaltól. Aki elsőként áll fel, az hal meg elsőként, ezért az a szokás, hogy mindenki egyszerre áll fel. A vacsora után a háziállatokat is megetetik, hogy ők se maradjanak éhen.

6. A babona szerint az, aki karácsony napján jött a világra, soha nem fog szellemmel találkozni, úgyhogy nem kell félnie tőlük.

7. Erdélyben azért csukják be az összes ablakot és ajtót a mise alatt, mert abban hisznek, hogy a rossz boszorkányok állati alakban próbálnak meg bejutni a házakba, hogy rontást hozzanak.

8. A jó szerencsét vonzhatod be, ha karácsony este gyertyát teszel az ablakba és hagyod leégni.

9. Azért akasztanak zoknikat a ház kéményei mellé, hogy szerencsét és bőséget hozzon az új évben.

10. A babona szerint a családi béke érdekében a legszebb ruhába kell öltözni, de nem szabad semmi újat felvenni, mert az balszerencsét hoz.

11. December 24-én a nők azért takarították, seperték ki a házat, mert abban hittek, hogy ahol kosz van, oda beköltözik az ördög. A fenyőfát is ezen a napon kell bevinni, ugyanis aki korábban visz be a fát, az felkelti a gonosz szellemek figyelmét a kapzsiságával. Az ajtó fölé akasztott fagyöngy távol tart minden ártó lelket.

12. A babona szerint, ha karácsonykor víz ömlik a lábad elé, akkor jövőre gyermeked lesz.

13. Egyes helyeken az asztalon gazdasági és házi eszközök is voltak. Ilyen például a gabona, magvak, széna, szalma. Az asztal leszedése után a baromfik kapják a magvakat, hogy jobban tojjanak, szebben gyarapodjanak.

14. Ha férjhez szeretnél menni, akkor karácsonykor fonj 7 fonalat, mert akkor már Farsangkor oltár elé állhatsz.

15. A magyar néphit tele van halállal, szerelemmel, időjárással, termékenységgel kapcsolatos babonával. Például nem szabad karácsony és újév között mosni, mert az hamarosan meghal, akinek a ruhája a padláson szárad.

Az is rossz, ha a kimosott ruha a rúdon szárad, mert akkor a jószágok közül pusztul el egy szarvasmarha. Ha egy lány kakaskukorékolást hall, akkor nemsokára férjhez megy, de akkor szingli marad, ha tyúkot hall kotkodácsolni.

16. A babona szerint, ha karácsonykor víz ömlik a lábad elé, akkor jövőre gyermeked lesz.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló