Meglepő érdekességek A nagy Lebowskiről



Kevésbé ismert dolgok a 25 éve bemutatott filmről.Töki karakterét két létező személyből gyúrták össze: Tulajdonképpen két ismerősük alapján állították össze Töki karakterét a Coen-testvérek. Az alkotók még akkor találkoztak Jeff Dowd producerrel, amikor az első filmjüket, a Véresen egyszerűt próbálták pénzzé tenni.

A Jeff Bridgesnél csak 14 évvel idősebb Dowdra még gyerekkorában ragadt rá a Dude becenév, ugyanis szívesen fogyasztotta a Fehér oroszt és 1970-ben tagja volt a vietnami háború ellen tiltakozó Seattle-i Heteknek.

A másik létező személy Peter Exline volt, akivel szintén a Véresen egyszerű előkészületei közben találkoztak a Coen testvérek. Az akkoriban egy kis apartmanban élő Exline nagyon büszke volt a szőnyegére, ami „nagyszerűen összefogta a szobát”.

Később Exline és a Coen testvérek összebarátkoztak, ezért Exline sok személyes történetet elmesélt nekik, így például azt, hogy az ellopott kocsiját később a rendőrök találták meg, az ülés alól pedig egy 8. osztályos fiú házija került elő.

Nem volt különösebben nagy siker: Bemutatása idején nem robbantott kasszát a Coen testvérek nyolcadik játékfilmje, de azért bukásnak sem lehet nevezni. A 15 millió dollárból készült A nagy Lebowski 17 millió dollárt keresett Amerikában. Ezzel a bevétellel épphogy bekerült az éves bevételi százas toplistára, ahol a 96. helyet foglalta el a Félbetépve és az Okostojás között.

260-szor hangzik el benne az F-betűs szó, ami bizonyos értelemben rekord: A nagy Lebowskiban összesen 260 alkalommal hangzik el az F-betűs káromkodás, ami nem sokkal kevesebb annál, mint ahányszor a Kutyaszorítóban (269) vagy a Ponyvaregényben (269) mondták ki.

Steve Buscemi egy csomó Coen-filmben meghal, és mindig egyre kevesebb marad belőle: Habár John Goodman és John Turturro mellett Steve Buscemi is a Coen testvérek állandó színészének tekinthető, mégis szeretnek kegyetlenül bánni vele.

A nagy Lebowski volt a színész és az alkotók harmadik közös filmje, amelyben a Buscemi által alakított karakter még a film vége előtt meghalt, ráadásul egyre kevesebb maradt belőle. A halál keresztútján esetében még mutatták a holttestét, majd a Fargóban már csak egy láb, míg A nagy Lebowskiban csak egy doboznyi hamu maradt belőle.

Töki utálja a Metallicát, de az együttes tagjai ezt nem bánják: A filmben négy együttes neve is elhangzik. Ezek a Creedence Clearwater Revival, az Eagles és a Metallica. Az első bandát pozitív kontextusban emlegetik, de a másik kettőtől már nincs elragadtatva a főhős.

Töki a rendőrségről hazafelé fakad ki a taxiban, hogy szívből utálja az Eaglest, később pedig azt is elmondja, hogy korábban a Metallica Speed of Sound nevű (a valóságban soha nem létező) turnén volt roadie.

Míg az Eagles frontembere eléggé megsértődött a megjegyzésen, addig a Metallica nemcsak, hogy büszke volt arra, hogy „bekerültek” egy Coen-filmben, hanem még a gitárosuk, Kirk Hammett azt is szerette volna, ha az a bizonyos néhány mondat valahogy a koncertjeik része lesz.

Nincs kimondva, de egy klasszikus noiron alapul: Karrierjük során nem először használtak noir és hard-boiled detektívtörténet eszközöket a Coen-testvéreket. Az 1990-ben bemutatott A halál keresztútján, bár a stáblistán nincs feltüntetve, a Dashiel Hammett által írt Az üvegkulcson alapult.

A nagy Lebowski esetében a műfaj másik klasszikusa, Raymond Chandler adott inspirációt az alkotóknak, ugyanis A hosszú álom nem csupán az alapkonfliktusban jelenik meg – egy gazdag öregember megbíz valakit, hogy kutassa fel a család egyik eltűnt nőtagját – hanem a Chandler-regény egyes karakterei is felfedezhetőek a film némely karaktereiben.

Így például a megbízást adó, tolószékhez családfő, az első pillantásra femme fatale-nak tűnő lány és a pornográf tartalommal kereskedő üzletember személyében. Emellett szintén nagy hatást gyakorolt a Coen testvérekre Robert Altman 1973-as, modern környezetbe átültettet Chandler-adaptációja, A hosszú búcsú is.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló