Meglepő érdekességek az Alien - Nyolcadik utas: a Halálról (2. rész)Ezeket a dolgok talán még nem tudod a Ridley Scott sci-fi horrorfilmjéről.Gyerekeket használtak, hogy nagyobbnak tűnjön egy díszlet: A film egyik meghatározó jelenete a földönkívüli űrhajó és a benne lévő space jockey-nak nevezett űrhajós felfedezése. Ahhoz azonban, hogy ez a jelenet megvalósuljon, Ridley Scottnak komoly küzdelmet kellett folytatnia a stúdióval, ugyanis indokolatlanul drágának találták a díszleteket egyetlen jelenethez.

A rendező próbálta a legtöbbet kihozni a jelenetből, és azzal érte el, hogy a díszlet nagyobbnak tűnjön, hogy a két fiára, Jake-re és Luke-ra, valamint az operatőr fiaira adott űrruhát. A közeli képeken tehát a felnőtt színészek arca látható, de a távoliakon nem.

A film Joseph Conrad munkássága előtt is tiszteleg: Ridley Scott 1977-ben készítette el a Párbajhősök című filmet, ami a lengyel származású angol író, Joseph Conrad The Duel című elbeszélésén alapult, így akkor kezdődött a rendező a szerző iránti tisztelete, ami az Alienben is megmutatkozott, ugyanis az abban szereplő hajók neveit az író munkásságából kölcsönözte.

A Nostromo Joseph Conra 1904-es regényének a címe, a Narcissus mentőcsónak pedig az 1897-es Narcissus négere című regény hajója után kapta a nevét. Scott ezt a hagyományt folytatta a film második részében, ugyanis az abban szereplő Sulaco eredetileg egy város volt Nostromóban, a harmadik filmben pedig Patna az 1900-as Lord Jim című regényének gőzhajója volt, amelyen Jim szolgált.

A soha el nem készült Dűne-filmnek köszönhetjük H. R. Giger jelenlétét a filmben, neki pedig az Alien dizájnját: Amikor Dan O'Bannon azon gondolkodott, hogy hogyan tovább, leszerződött más filmekhez is, így például a kultikus rendező, Alejandro Jodorowsky Dűnéjének stábjába is.

Mivel ez az alkotás minden szempontból a legek filmje lett volna, ezért az emiatt magasra rúgó költségvetése és a végkimenetel bizonytalansága miatt végül nem készült el a produkció. A jó a rosszban, hogy H. R. Giger olyan hihetetlen koncepciókkal állt elő a Dűne előkészületei során, hogy az felkeltette az Alien forgatókönyvén dolgozó O'Bannon figyelmét, és sikerült is átcsábítania a saját munkájához.

Visszautazva Los Angelesbe O'Bannon és Ronald Shusett folytatta a Memory forgatókönyvét, ami először a Star Beast, majd az Alien címet kapta, mivel ez a szó sűrűn előfordult a forgatókönyvben. Az idegen alapját a svájci művész Necronom IV című festménye ihlette, de a Fox túl ijesztőnek találta a koncepciórajzokat, és az erotikus felhang sem szólt éppen mellette.

Amikor azonban Ridley Scott rendező meglátta, akkor egy pillanat alatt megoldódott az idegen kinézetének kérdése, ugyanis Svájcba utazott és megbízta Gigert, hogy dolgozza ki az idegen és a környezete minden aspektusát, beleértve a bolygófelszínt, az elhagyott űrhajót és az idegent a tojástól a kifejlett példányig.

Középiskolások színpadi változatot készítettek a filmből, Ridley Scott levélben méltatta őket: Manapság már szinte bármelyik filmből készülhet musical, amit mi se bizonyít jobban, mint az, hogy 2019-ben, az Alien - Nyolcadik utas: a Halál bemutatójának 40. évfordulója alkalmából, a New Jersey-i North Bergen High School diákjai színpadi darabot készítettek a sci-fi horrorból.

Az előadásnak nem volt költségvetése, ugyanis újrahasznosított játékokból és más tárgyakból állították össze a kellékeket és a díszleteket. A produkciót felkapta a közösségi média, aminek hála Ridley Scotthoz is eljutott a darab híre, aminek diákjainak gratuláló levelet írt.

Ebben elismerését fejezte ki a kreativitásukért, a képzelőerejükért és az elszántságukért, valamint azt tanácsolta nekik, hogy a következő film, amit színpadra adoptálnak, a Gladiátor legyen. Emellett a rendező finanszírozta a ráadás előadást, amelyre Sigourney Weaver személyesen ment el, hogy meglepje és megörvendeztesse a stábot és a közönséget. A színésznő még az előadás előtt lépett színpadra, hogy mondjon néhány dicsérő szót.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló