Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Russell Crowe-ról (1. rész)Érdekességek az 59 éves színészről.A profi színészet előtt zenészként próbált befutni: Habár érdekelte a színészet, mégis tizenévesként inkább a zenei karrierjével foglalkozott Crowe, aki Russ Le Roq néven, a 80-as évek elején, Új-Zélandon próbálta ki magát DJ-ként, majd énekes-gitárosként.

Ugyan nagy sikert nem ért el, de azért több kislemeze is megjelent, amelyek közül az első az 1982-es I Just Wanna Be Like Marlon Brando című volt, amivel kapcsolatban Crowe azt állított, hogy akkoriban még nem is látott Marlon Brando filmet.

A Kapitány és katona forgatásához saját pénzén vett hegedűt: A 2003-as Kapitány és katona című film miatt vett hegedűleckéket Crowe, aki elárulta, hogy ez a három hónapig tartó tanulás volt a legkeményebb dolog, amit egy szerep kedvéért megtett.

A hegedű elég sok pénzét is elvette. Először egy sötét, nehéz német származású hangszert akartak adni neki, de a színész úgy érezte, hogy Aubrey kapitányhoz másfajta hegedű illik.

Amikor ezt a rendezőnek is jelezte, akkor Peter Weir közölte vele, hogy nem fér bele a költségvetésbe a hangszer lecserélése. Ez azonban nem tántorította el Crowe-t, ugyanis fogta magát és a saját pénzén vette meg a megfelelő hegedűt.

A színész a barátját, az Ausztrál Kamarazenekarban játszó Richard Tognettit és a hegedűtanárát, Robert Greene-t kérte meg, hogy kutassák fel azt a hegedűt, amely a leginkább illik a karakteréhez. Az 1890-ben készült hangszertől 15 évvel később, 2018-ban vált meg, amikor a Dianne Spencerrel való válása után aukcióra bocsátotta több, mint 200 személyes tárgyát. A hegedű 104 ezer amerikai dollárnak megfelelő ausztrál dollárért kelt el.

Ben Mendelsohn elől happolta el a befutást jelentő főszerepet: Az 1991-ben bemutatott Bizonyíték mellékszerepe volt az, amelynek hála a közönség felfigyelt Russell Crowe-ra, aki számára azonban az 1992-es Romper Stompe hozta meg az igazi áttörést.

Ebben a filmben egy melbourne-i neonáci banda vezetőjét játszotta, amiről többen is próbálták lebeszélni a kezdő színészt a kényes téma és a karakter jellege miatt, ám Crowe kitartott, már csak azért is, mert a zenei múltja miatt valamennyire ismerte ezt a világot.

A filmet rendező Geoffrey Wright két feltörekvő színész, Crowe és Ben Mendelsohn között vacillált a főszerepet illetően. Bár Wright már együtt dogozott Mendelsohnnal az első munkájában, az 1989-es Lover Boy-ban, és a producerrel együtt biztos volt benne, hogy jó választás lenne Hando szerepére, mégis inkább úgy döntöttek, hogy Crowe-ban megvan az a plusz, ami elhiteti a nézőkkel, hogy igazi vezető.

Crowe valóban jó választásnak bizonyult, mivel félelmetesen hiteles és lehengerlő alakítást nyújtott. Később a színész nevetve emlékezett vissza arra, hogy mit érezhettek azok a nézők, akik néhány évvel később egy kétségekkel teli, érzékeny meleg fiatalemberként látták a Mennyit érünk című drámában a korábbi agresszív neonáci karaktert.

Sőt, bár a Romper Stomper tette ismertté Hollywoodban, mégis Crowe már többször visszahallotta, hogy az amerikai filmesek azt hitték, hogy valójában egy színészi ambíciókkal megáldott, valódi bőrfejűt találtak a főszerepre.

Szüleinek köszönhetően már hatévesen szerepelt egy tévésorozatban: Crowe szülei Sydneyben helyezkedett el a filmiparban, ahol a cateringet biztosították a stábtagoknak a forgatásokon. Elsősorban a két évados Spyforce-ban dolgoztak, aminek köszönhetően Crowe már fiatalon betekintést nyerhetett a filmezés világába, ami azonnal rabul ejtette.

Először hatévesen állt kamerák elé, ahol egy mondatot is kapott. 13 éves korában a 8 éven keresztül sugárzott kórházsorozatban, a The Young Doctors egyik részében játszhatott egy kisebb szerepben. Crowe családjában azonban nem a szülei és ő az egyetlenek, akiknek köze van a filmiparhoz, ugyanis az anyai nagyapja, Stanley J. Wemyss kamerával követte az új-zélandi katonai alakulatokat a második világháborúban, ezért pedig kitüntették a Brit Birodalom Rendjével.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló