Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Russell Crowe-ról (2. rész)



Érdekességek az 59 éves színészről.Egykori középiskolája jelmondata visszhangzik a Gladiátorban: Ridley Scott filmje, a Gladiátor csinált igazi A-listás sztárt Crowe-ból. A forgatás azonban nem volt könnyű, hiszen nem volt végleges forgatókönyv, amikor a munkálatok elkezdődtek, és még akkor is többen dolgoztak rajta, amikor már zajlottak a felvételek.

Itt-ott Crowe is adott ötleteket. Ilyen volt például Maximus neve, amit ő talált ki, ugyanis az eredeti változatban Narcissusnak nevezték a karaktert. Szintén tőle származik a csatát indító mondat is: „Ha jelt adok, jöjjön a pokol!”, valamint a jelmondata: „Erő s erény.”

Az utóbbi mondat a színész saját gyerekkorából származik, ugyanis a Sydney Fiúgimnázium, ahova ő is járt jelmondata a Veriztate et Virtute, vagyis Igazság és erény. Ezt változtatta meg egy kicsit Crowe, és ajánlotta a rendezőnek, mert sokkal hatásosabb és odaillőbb, mint az eredetileg szereplő egyszerű elbúcsúzás.

Tévedés, nem Ausztráliában született: Habár Crowe ausztrál színészként tartja számon magát, mégis valójában Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban született 1964. április 7-én. A színész anyai ágon maori származású, de walesi, skót, angol, német, norvég és svéd vér is van benne.

A Szigorúan bizalmas szerepéért egy aprócska lakás bérelt, hogy ott óriásnak érezze magát: A Romper Stomper után még el kellett telnie néhány évnek telnie ahhoz, hogy Amerikában is megismerjék Crowe nevét. Előbb néhány ausztrál filmben (például a Mennyit érünk), majd pár, egyre nagyobb hollywoodi szerepet (Gyorsabb a halálnál, Keleti harc, Sid 6.7) kapott, ám ennek ellenére ismeretlen maradt a neve.

Ez volt a szerencsére, ugyanis Curtis Hanson két kevésbé ismert színészt akart szerződtetni a Szigorúan bizalmas fiatal, ambiciózus rendőreinek szerepére, és Guy Pearce mellé Crowe-t fedezte fel a Romper Stomperben.

A döntéséhez még akkor is ragaszkodott, amikor a stúdió inkább A-listás színészt (például Sean Pennt) akarta Bud White szerepére, ráadásul Crowe sem volt biztos benne, hogy ő a legjobb választás.

A színész azért hezitált, mert James Ellroy könyvében White egy hatalmas termetű férfi, szinte már óriás, és bár Crowe 182 centi magas, mégis úgy érezte, hogy hiányzik belőle az a robusztusság, ami a szerephez kellene.

A színész végül elvállalta a munkát, és annak érdekében, hogy átérezze White elképesztő méretét és ellentmondást nem tűrő fellépését, valamint felkészüljön a szerepre, kibérelt egy apró, kis belmagasságú lakást, aminek a fürdőszobájába is csak úgy tudott bemenni, ha lehajtja a fejét és összehúzza magát.

Ez a módszer megtanította neki, hogy hogyan érezhet egy rendőr, és milyen az, amikor minden és mindenki kisebb nála.

Al Pacino azt akarta, hogy inkább Crowe-t, „a kölyköt nyomják” A bennfentes Oscar-versenyében: Amikor Michael Mann megkereste, hogy játssza el A bennfentes egyik főszerepét, akkor Crowe hezitált, mert úgy érezte, hogy nem biztos, hogy neki kellene alakítania a nála jó 20 évvel idősebb és testesebb Jeffrey Wigandet, ám a rendező annyira hitt benne, hogy a színész arra a döntésre jutott, hogy illene meghálálnia ezt a bizalmat.

A film bemutatója után a stúdió illetékesei jelezték Crowe-nak, hogy szerintük nagy esélye lenne az Oscarra, ezért elindítják a kampányt. A színész azt hitte, hogy egyformán fogják népszerűsíteni Al Pacinóval, ám kiderült, hogy a kollégája önként lemondott erről Crowe javára, ugyanis valószínűleg mind a kettőjüket a legjobb főszereplő kategóriában jelölték volna.

Pár évvel később Crowe ugyanilyen gesztust tett, ugyanis A remény rabjai forgatásának idején a partnere, Paul Giamatti édesanyja már nagyon beteg volt, ezért annak érdekében, hogy növelje a kollégája Oscar-esélyeit, Crowe megismételte Pacino „Nyomjátok a kölyköt” mondatát a stúdió vezetőinek, ezzel lemondva a saját esélyeiről.

Crowe-t A bennfentesért, Giamattit A remény bajnokáért jelölték először Oscar-díjra, ám végül egyikük sem kapta meg azt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló