Sarkvidéken túráznak a kalandvágyó gazdagokExtrém kalandok, amelyeket csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak.Helikopteres síelés, merülés az óceán mélyére, de afrikai szafari is szerepel az alábbi élmények között, amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak.

Túrák a sarkvidéken: Izgalmas túrán vehetnek részt a leggazdagabbak az Antarktiszon és az Északi-sarkon. Az utóbbi esetében jégtörő hajókkal juthatnak el a kalandorok a bolygó legészakibb pontjára, ha kifizetnek ezért, igénytől függően, 30-45 ezer dollárt, tehát akár 15 millió forintnak megfelelő összegig is mozoghat az ár.

Az Antarktiszon a Déli-sarkot nem közelítik meg, de az 1-2 hetes hajóutak lehetővé teszik, hogy az utasok partra szálljanak a kontinensen, és testközelből nézhessék meg a fókákat, a pingvineket és a jéghegyeket.

Merülés az óceánok mélyére: A Titannal kb. 250 ezer dollárba került lemerülni a Titanic roncsaihoz, ám ennél sokkal mélyebbre, a Föld legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba is leereszkedhetnek azok, akiknek erre van pénze. Ilyen expedíciót jelenleg csak a EYOS Expeditions szervezz, viszont ők is csak egyedi kérésre, több más túra mellett.

Néhány évvel ezelőtti információk szerint 750 ezer dollárt (250 millió forintot) kell annak fizetnie, aki szeretne részt venni a Marina-túrán, amit egy kétszemélyes mélytengeri járművel tehet meg 11 kilométeres mélységig.

A Triton Submarines által gyártott, 12,5 tonnás járművet 16 órás utakra tervezték, és még négy napnyi életmentő oxigénellátással is felszerelték.

Hegymászás: Több cég is szervez vezetett utakat a világ legmagasabb helyeire, köztük a Mount Everestre. Ezeknek a mászásoknak az árai széles skálán mozognak igény, nehézség és minden egyéb tényező miatt.

Az egyik legismertebb az Alpine Ascents International, ahol 70 ezer dollárért kínálják az utat. Ez az ár nagyjából hasonló más szolgáltatóknál is. Ugyanakkor ez az összeg nem tartalmazza például a repülőutat Nepálba, az indulás előtti szállást és érkezést, a WiFi díjat, a kommunikációs kiadásokat, a ruházatot, a biztosítást és az esetleges mentési díjat. Az expedíció azonban nem egynapos, ugyanis több, mint két hónapig tart indulástól hazaérkezésig.

Űrturizmus: Csak 2-3 éve kezdték el a jól fizető emberek űrbe juttatását, amivel elsősorban a SpaceX, a Blue Origin és a Virgin Galactic foglalkozik. A három szolgáltató közül az Elon Musk által irányított SpaceX viszi ki a tényleges űrbe az utasokat, míg a másik két vállalat nem áll Föld körüli pályára, ezért „csak” a súlytalanságot és a Föld látványát kapják néhány percre azok, akik befizetnek egy ilyen útra.

Ennek tudatában nem meglepő, hogy a SpaceX útjai a legdrágábbak, ám a pontos árak nem ismertek. Ami biztos, hogy több millió dollárt kérhetnek egy ilyen kalandért. A Virgin Galacticon a teljes út 450 ezer dollárba (mai árfolyamon nagyjából 150 millió forintba) kerül.

Luxus szafari Afrikában: Habár nem ez a legdrágább élmény, amire a leggazdagabbak befizethetnek, mégis hatalmas kalandot ígérnek azok az afrikai, nagyjából 1-2 hetes szafaritúrák, amelyeken Afrikában vehetnek részt az emberek.

A 10-30 ezer dollárba (nagyjából 10-15 millió forintba) kerülő luxus szafari résztvevői Afrika legdrágább szállásain alhatnak, napközben pedig kisrepülővel és autókkal járhatják be az egzotikus élővilágot és természeti csodákat. Az árban nincs benne a helyszínre eljutás és az onnan távozás összege.

Helikopteres síelés: Avagy helisíelés azt jelenti, hogy az emberek olyan lejtőkön síelnek, ahova hétköznapi módon (autóval, felvonóval) nem lehet eljutni, ezért csak helikopterrel tudják oda felvinni a síelőket.

Ezt az élményt Kanadában, Alaszkában, Oroszországban, vagy Új-Zélandon érdemes kipróbálnia annak, akinek van ilyesmire néhány pár tízezer dollárja, ugyanis ez az exkluzív, privát csoportos, egyhetes program nagyjából 50-60 ezer dollárba (18-20 millió forintba) kerül. Az árban benne van a sok csúszás, egy saját célra használható helikopter, egy luxusszállás és a konyha.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló