Donnie Yen eltörte Mike Tyson ujját



Ezeket a dolgokat lehet, hogy még nem tudod a 60 éves színészről.Eltörte Mike Tyson ujját: Az Ip Man franchise 3. forgatásán történt, hogy Yen könyökkel eltalálta Mike Tyson mutatóujját, ami azonnal eltört. Tyson később viccesen elmondta, hogy mindenki azzal foglalkozott, hogy Yen jól van-e, vele pedig senki sem törődött, pedig ő sérült meg.

Az ő ötlete volt, hogy Chirrut Imwe legyen vak: Yen szabad kezet kapott a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet rendezőjétől, Gareth Edwardstól. A színész által játszott karaktert Zatoichi, a vak masszőr és kardforgató ihlette, akiről 25 film és egy 100 részes sorozat készült 1962 és 1989 között Japánban.

A Kitano Takesi által készült, 2003-ban bemutatott, Szamuráj című, több díjat is elnyert, film főszereplője szintén Zatoichi, ezzel megidézve azt a dicső korszakot. Yen úgy döntött, hogy Chirrut karakterével köti össze a Star Wars univerzumot saját filmes gyökereivel és Kuroszava Akira nagyszerű filmjeivel.

Ahogy az összes többi filmjéhez, úgy a Zsivány Egyeshez is kifejlesztett egy saját harcművészeti stílust. A születése óta vak Chirrut csodálatra méltóan figyel a részletekre, de remek leckét ad őszinteségből és bizalomból is.

Ip Man idősebb fiától Ip Chuntól tanult: Az édesanyja tanítása nélkül Yen nem rendelkezne azokkal a készségekkel, amelyeknek hála alkalmas volt a legendás Ip Man megformálására. Ip Man a Wing Tsun Kung Fu nagymestereként több olyan tanítványt is oktatott, akik később ugyancsak a harcművészetek mesterévé váltak, így például a kétséget kizáróan leghíresebb tanítványa, Bruce Lee is.

Ip Man örökségét elképesztő tisztelet övezi, az életéről pedig több filmet és sorozatot is forgatták már. Ezek közül Yen az Ip Man: A becsület útján, az Ip Man: A nagymester, Ip Man: A védelmező és az Ip Man 4: Finálé című filmekben játszhatta el a nagymestert.

Az erre való felkészülésben Ip Man legidősebb fia, Ip Chun segítette. A színész 9 hónapon át tanult a mestertől, aki dicsérte Yen képességeit, és elárulta, hogy még egyetlen tanítványának sem sikerült ilyen rövid idő alatt átadni a a tudását. Ip Chun egyébként több életrajzi filmben is eljátszotta az édesapját.

Az egyik legkomolyabb sérülését egy romkom forgatásán szerezte: Yen már sok sérülést szerzett a munkája során. Így például megégett, megrúgták, lovakról dobták le, majdnem felnyársalták, ám mégsem ezek voltak a legsúlyosabb sérülések, amiket begyűjtött.

Az még a karrierje elején történt, ráadásul nem is harcművészeti filmben. A színész második filmje a Mismatched Couples című breaktánc-komédia volt, aminek egyik mutatványa közben háttal egy téglafalnak csapódott, ami komoly sérüléssel járt. Yen vállában megsérültek az inak, ami miatt azóta sem tudja a feje fölé emelni a jobb kezét, ezt pedig a korral egyre jobban megérzi.

Büszke kínai: Habár Yen a szüleivel elköltözött Kínából, mégsem szakadt el teljesen a szülőhazájától, sőt, a népszerűségét felhasználva, rendszeresen méltatja az ország haladását. A büszke kínai színész, akit lenyűgöz a hazája fejlődése, nehezményezi, hogy a nyugati sajtó mindig a negatív dolgokat emeli ki, ha Kínáról van szó, pedig más országok modernizációja meg sem közelíti Kínáét. Itt leginkább az autópályákra, az építkezésekre és az egyre könnyebb életre gondol.

Amikor a szüleivel bevándorlóként Bostonba költözött, akkor nehezen tudott alkalmazkodni az amerikai élethez. Emellett színészként bármit eljátszhatott Kínában, míg Hollywoodban be kellett érnie a sztereotípiákkal. Fiatalon még vágyott a bizonyításra, manapság már válogat az ajánlatok között, és csak azt vállalja el, amely tiszteletben tartja a kínai kultúrát és engedi a kreatív irányítást.

Jó diplomataként azonban elmondja, hogy Hollywood különlegesen bánik vele, és nagyon örül Michelle Yeoh díjazásának. Habár a kijelentései gyakran a kínai kormányzat véleményét tükrözi, ebből mégsem származott különösebb hátránya, mivel bármit el lehet adni vele az országban.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló