Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a halloweenrőlÉrdekességek az ünnepről.Mérgezett vagy pengés cukorkák: Régi városi legenda, hogy halloween környékén megmérgezik a cukorkákat, esetleg pengét rejtenek el közöttük, és sokan azt hiszik, hogy ezt egy boszorkány teszi.

Állítólag a rémhír akkor terjedt el, amikor egy Timothy O'Brien nevű kisfiú ciánnal mérgezett édességet evett a gyűjtögetés után, és meghalt. Később kiderült, hogy a gyerek apja hatalmas életbiztosítást kötött a fiára, és ő akarta megúszni a gyilkosságot a történettel. Ha igaz a legenda, ha nem, arra mindenképpen jó volt, hogy az Egyesült Államokban sokkal jobban odafigyelnek a gyerekekre halloweenkor.

Halloweeni babonák: Az egyik babona szerint halloween éjjelén, ha egyedül sétálunk a kihalt utcán, és léptek hallunk a hátunk mögül, akkor nem szabad megfordulni, mert a halál követ minket ezen az éjjelen. Ha mégis hátranézünk, és a halál szemébe nézünk, akkor elvesztünk.

Egy másik babona úgy szól, hogy fogjunk az egyik kezünkbe egy gyertyát, a másikba egy tükröt, és hátrálva menjünk le a lépcsőn, mert így megláthatjuk a jövendőbelinket. Ezt azonban jobb nem kipróbálni, mivel nagyobb az esélye annak, hogy a sürgősségin kötünk ki.

A töklámpás legendája: Az ír legenda úgy szól, hogy az ördög megjelent, hogy elvigye egy Jack nevű ember lelkét a pokolba, ám a férfinak sikerült átvernie az ördögöt, aki megígérte, hogy sosem szerzi meg a lelkét. Amikor Jack meghalt, akkor nem engedték be a Mennyek Kapuján, mert rengeteg rossz dolgot tett hosszú élete során.

A férfit a pokolba küldték, de ott az ördög közölte, hogy állja a szavát, úgyhogy Jack a pokolnak sem kellett. A mindenhonnan kizárt Jack, később egy világító fénnyé változott, és arra kárhoztatták, hogy a Földön kóboroljon.

A múltban sokan hittek ebben a történetben, méghozzá azért, mert gyakran lehetett látni a mocsarak felett egy-egy furcsa fényt, ami valójában a gázok miatt alakult ki. Ezek a jelenségek azonban nyomban eltűntek, ha túl közel mentek hozzá.

Mivel régen nem értették az emberek a fények okát, ezért sokan azt gondolták, hogy ezek megrekedt lelkek, akik se a mennybe, se a pokolba nem léphettek be. A töklámpásokat ezen lelkek tiszteletére gyújtották meg.

A mexikói holtak napja: Többen is úgy vélik, hogy a holtak napja a halloween mexikói megfelelője, hiszen ezen a napon ők is a halállal és a félelmetes kosztümökkel foglalkoznak, ám a mexikóiak más szemszögből közelítik meg a témát.

A halloween megünneplése a haláltól és a lélektől való félelmet jelenti, míg a holtak napja inkább ünnepli és magasztalja a halált. A mexikóiak úgy gondolják, hogy ilyenkor visszatérnek a holtak lelkei a földre, és ezt muszáj megünnepelni. Ezen az éjjelen sok családtag úgy dönt, hogy kivándorol a temetőbe és ott tölti az estét.

Gúnyolódás az ördöggel: Sok keresztényt felzaklat a halloween, hiszen az ő hitük szerint az ördög az ellenség, ezért bizarr felvenni az ő ruháját. Azonban régen az emberek hittek az ördögben, és úgy gondolták, hogy a legjobb fegyver ellene az, ha a büszkeségét támadják, ezért elkezdték kigúnyolni őt azzal, hogy felvették a ruháját.

Realisztikus dekorációk: Napjainkban annyira valósághűek a dekorációk, hogy olykor előfordul az Egyesült Államokban, hogy az emberek azt hiszik, csak egy bábot látnak, pedig valójában igazi hullára bukkantak.

Évekkel ezelőtt egy kisvárosban történt, hogy egy férfi látott egy nagyon igazinak tűnő hullát, amely a fáról lógott lefelé. A szomszédság sokkot kapott, amikor kiderült, hogy igazi tetem lógott a fán.

Csokit vagy csalunk: A gyerekek a „csokit vagy csalunk” (trick-or-treat) felkiáltással kopognak be az ajtókon. A legismertebb halloweeni szokásról azonban senki sem tudja, hogy valójában honnan ered.

Egyes elméletek szerint a régi kelta időkben gyökerezik a szokás, ugyanis az özvegyek és az árvák akkoriban könyörögtek élelemért, amit télre akartak eltenni. Maga a „trick-or-treat” kifejezés valószínűleg a 20. századi ír bevándorlóktól származik.

(Forrás: bizzariummagazin)

Ajánló

Ajánló