Kérdések, amelyekre 60 év után sincs válasz a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatban (2. rész)Sok a rejtély az 1963. november 22-én elkövetett merénylet körül.A „mágikus golyó”, avagy volt-e második merénylő? – 2023-ban, a 88 éves titkosszolgálati ügynök, Paul Landis azt állította, hogy ő találta meg a limuzinban, Kennedy mellett a merénylet kapcsán gyakran emlegetett „mágikus golyót”, amit a hordágyra tett.

Ezzel a gond csak az, hogy eddig évtizedekig úgy tudtuk, hogy a golyó Connally kormányzó hordágyán hevert, ugyanis a második lövés úgy sebesítette meg, hogy Kennedy nyakán behatolva, a torkán kilépve belefúrrodott Connally testébe, a csuklóján, majd a combjában állt meg, ahonnan kiesett.

A hivatalos jelentés szerint a két politikus nem egy vonalban ült, ezért elég különösnek tűnik a kacskaringós röppálya. Landis sokat támadott nyilatkozata azonban újra felvetette a kérdést, hogy vajon tényleg ugyanaz a golyó sebesítette meg Kennedyt és Connallyt, valamint valóban magányos merénylő volt Oswald?

Miért kellett meghalnia Kennedynek? – Talán soha nem derül ki az egyértelmű válasz azzal kapcsolatban, hogy miért ölték meg Kennedyt. Elméletek azonban bőven akadtak. Ezek között akad olyan teória, amely szerint a másnapos titkosszolgálat ügynök, George Hickey véletlenül lőtte fejbe az elnököt, amikor a merénylő második lövésére akart reagálni.

Emellett voltak, akik szerint Fidel Castrónak, Nyikita Hrucsov szovjet pártfőtitkárnak, a maffiának vagy akár a CIA-nak állhatott érdekében megölni Kennedyt, ám ezek az összeesküvés-elméletek sem nyertek bizonyítást az évek során.

Miért lőtték le Oswaldot nem sokkal a merénylet után? – A hivatalos jelentés szerint Jack Ruby Kennedy rajongója volt, ezért hirtelen felindulásból lőtte hasba Oswaldot, méghozzá ezzel a felkiáltás: „Megölted az elnökömet, te patkány!”

A Warren-jelentés szerint rendőri mulasztás történt, egyes teóriák szerint pedig lehet, hogy Ruby és Oswald ismerték egymást, mert néhány szemtanú szerint a merénylő arcán felismerés látszott, amikor a klubtulaj fegyvert rántott.

Ráadásul sok a látszólagos véletlen is, ám végül csak úgy alakult, hogy volt lehetősége megölni Kennedy gyilkosát. Bár ezért sokan hősnek titulálták, mégis Oswald megölésével megakadályozta azt, hogy a hatóság tisztázza, hogy Oswald miért követte el a merényletet.

Ami a leggyanúsabb az ügyben, hogy Ruby szabályosan könyörgött a Warren-bizottságnak, hogy hallgassák ki, valamint vigyék Washingtonba, mert Dallasban nincs biztonságban. Végül Rubyt nem szállították át, 1967-ben tüdőembóliában halt meg a Parkland Memorial kórházban, tehát ott, ahol korábban Kennedy és Oswald.

Mi volt Lee Harvey Oswald indítéka? – A mai napig rejtély, hogy Oswald miért követte el a merényletet. Ezt már csak azért sem tisztázott, mert két nappal a gyilkosság után Jack Ruby klubtulaj, az elhunyt elnök állítólag híve, hasba lőtte a merénylőt, aki meghalt.

Ami biztos, hogy a hivatalos álláspont szerint három lövés dördült el 1963. november 22-én. A merénylő a helyi tankönyvlerakat amerikai felosztás szerint a hatodik, magyar mérce szerint az ötödik emeletről lőtt. A tettes, a 24 éves Lee Harvey Oswald, magányos merénylő volt, ugyanis semmiféle csoporthoz nem tartozott.

A jelentéshez kapcsolódó 26 kötetes, 16 000 oldalnyi dokumentációt 75 évre titkosítottak.

Hová tűnt Kennedy elnök agya? – A fejlövés miatt Kennedy agyának több, mint a fele hiányzott. A boncolás során az agyat eltávolítottak és konzerválták további vizsgálatok céljából. Egy rozsdamentes acéltartályban került a Nemzeti Levéltárba, ahonnan azonban az agy és az ahhoz kapcsolódó boncolási anyagok eltűntek 1966-ra, és azóta sem sikerült megtalálni azokat.

Miért nem fülelte le az FBI a megfigyelt Lee Harvey Oswaldot? – Állítólag az FBI és a CIA többször is félrevezette az elnököt, ráadásul Oswalddal kapcsolatban is hibáztak. Kiderült, hogy a merénylőt legalább azóta megfigyelés alatt tartották, hogy 1962-ben hazament a Szovjetunióba, tehát a két hatóságnak tudnia kellett a férfi lépéseiről, amelyek között bőven akadt gyanúra okot adó.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló