Hogyan előzhető meg a popcorn agy kialakulása?Mit jelent a mentális állapot és hogyan előzhető meg?2011-ben nevezte el David Levy, a Washington Egyetem kutatója popcorn agynak azt a mentális állapotot, amelyre a széttöredezett figyelem, a szétszórt gondolatok és a gyors, gondolkodás nélküli egyik témáról a másikra ugrás jellemző.

Mivel a popcorn agy nem hivatalos rendellenesség vagy betegség, ezért nincs rá orvosi diagnózis. Akiket érint ez az állapot, azokra jellemző a nehézkes koncentrálás, a fokozott stressz, a fáradtság, az információs túlterheltség, a figyelemhiány, a szorongás, valamint a társas kapcsolatokra és az életminőségre gyakorolt általános káros hatás.

A popcorn agy kialakulásáért a túl sok képernyőidőt és az internet miatti rengeteg ingert tartják felelősnek. Ezt így magyarázta el dr. Jessica McCarthy klinikai neuropszichológus:

„Amikor az agyat megállás nélkül olyan érzékszervi információkkal bombázzák, mint a villogó fények, a figyelemfelkeltő hangok, az ismétlődő koppintás és az ujjunkkal való lapozgatás a képernyőn, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul az a szétszórt és kaotikus gondolkodási minta, ami a pattogó kukoricaszemek káoszára hasonlít.”

Ilyenkor az agynak gyorsabban kell dolgoznia, ha lépést akar tartani a képernyőkről érkező információkkal, aminek következménye a figyelem rövidülése lehet. Habár a modern eszközök képernyői még egészen új jelenségnek számítanak, mégis a tudományos kutatások eredményei szerint bizonyíték van arra, hogy a megnövekedett képernyőidő összefügg a figyelem csökkenésével.

A popcorn aggyal járó negatív hatások a zavarodottság, a szorongás, az elmagányosodás, az egészségügyi problémák és a kellemetlenségek elviselése. Szerencsére könnyű megelőzni ennek a mentális állapotnak a kialakulását, ugyanis csupán csökkenteni kell a képernyőidőt.

Abban, hogy ez sikerüljön, több technika is segít. Az egyik az applikációk blokkolása. Például állítsd be a közösségi médiás alkalmazásoknál, hogy egy ideig blokkolja azok használatát. A másik megoldás az értesítések csökkentése. Kapcsold ki a nem létfontosságú appok értesítéseit, és csak bizonyos időben nézd meg az értesítéseket és az üzeneteket.

Emellett jelölj ki kütyümentes zónákat. Állíts be telefonmentes időket vagy területeket. Például ne nyomkodd a mobilodat vacsoraidőben, vagy a hálószobádban. Hétvégén próbálj hosszabb időre, vagy akár egész napra elszakadni a mobilodtól.

Szintén jó megoldás, ha önvizsgálatot tartasz. Mérd stopperrel, hogy mennyi ideig tudsz egy feladatra koncentrálni. Ha zavarótényezők bukkannak fel, akkor tarts szünetet, de tűzz ki célokat, és fokozatosan növeld a koncentrálással töltött időt.

Végezetül alakíts ki napi rutint, amiben minden nap ugyanakkor, ugyanott foglalkozol egyetlen egy feladattal. Ez segít megerősíteni az elmédet abban, hogy hosszabb ideig tudj egy konkrét dologra figyelni.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló