A rákkockázat és a tetoválások között talál összefüggést egy kutatásA svédországi Lund Egyetem tanulmánya ismertette a különös összefüggést.Még napjainkban is keveset tudunk a mai tetoválások hosszú távú egészségügyi hatásairól. Az elmúlt tíz évben nagy hangsúlyt kaptak Európában a tetováláshoz használt tinta veszélyes anyagai. Az eddigi kutatásokból az derült ki, hogy a bőrbe vitt tinta nem marad ott, ugyanis a szervezet úgy érzékeli, hogy idegen anyag, amit el kell távolítani.

Ez azt jelenti, hogy a tetoválás immunválaszt vált ki, aminek eredményeként a tinta a nyirokcsomókba kerül. Ez felveti a kérdést, hogy hogyan hat az egészségre a nyirokcsomókban lerakódott tetoválótinta.

Ezzel kapcsolatban végeztek kutatást a Lund Egyetemen, ahol arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy növelik-e a tetoválások a rosszindulatú limfóma kockázatát. A limfóma egy ritka ráktípus, ami a fehérvérsejteket (imfocitákat) érinti.

A tanulmányban minden olyan svédországi személyt megvizsgáltak, akit 20 és 60 év közötti korban limfómával diagnosztizálták 2007 és 2017 között, és minden beteghez véletlenszerűen kiválasztottak három olyan azonos nemű és korú személyt, akit nem diagnosztizáltak a betegséggel.

Az alanyok kérdőívet töltöttek ki életmódbeli tényezőkről, a tetovált résztvevőket megkérdezték a tetoválásuk méretéről, a színéről és arról, hogy hány évesen tetováltattak először. A vizsgálatban 5591 ember vett részt (1398 eset, 4193 kontrollszemély).

A tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a tetovált személyeknél 21%-kal magasabb volt a limfóma kockázata, mint azoknál, akiknek nincs tetoválásuk. A tetoválás mérete nem tűnt mérvadónak, ugyanis inkább az számított, hogy mennyi ideje voltak tetoválva az alanyok. A kutatás szerint úgy tűnik, hogy a rákkockázat magasabb volt az új tetoválásoknál (két éven belül készült) és a régebbi tetoválásoknál.

Ugyanakkor a tanulmány készítői leszögezték, hogy egyetlen tanulmány alapján nem lehet levonni következtetést, ezért további vizsgálatokra van szükség a témában.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló