Mit tegyünk, ha sün költözik kertünkbe?



Elő fordul, hogy kertünkben lévő kutya égig érő csaholásba kezd. Amikor kimegyünk kertünkbe, rátalálunk a válaszra, magára a sünre, sündisznóra.


Maradjuk inkább a sünnél, hiszen a sündisznó ragadványnevet inkább a malac orrához hasonló kis nózijáról kapta.

Amikor a sünt házi kedvencünk a kutya megtalálja, telepítsük a váratlan látogatót a legközelebbi erdőbe. Az utóbbi időben azonban jó hírek vannak sünöket illetően. Ugyanis egyre jobban szaporodnak és a gömbölyded mamák egyre jobban előfordulhatnak kertjeinkben, akiket kutyáink értetlenül megtámadhatnak, nekünk jelezve, hogy tennivalónk van őszi kertünkben.


Figyelembe kell vennünk azonban azt, hogy legalább olyan hasznosak, mint az énekes madárkák a kertünkben, mert a sünök ugyanúgy megeszik a csupasz csigákat, rovarokat, százlábúakat, lárvákat és hernyókat.


Hasznos társai lehetnek kertünknek, akik megvédik földünket, gyümölcsfáinkat az újabb betegségektől, amelyek fenyegethetik az elkövetkezendő tavaszkor.
Ha befogadjuk kertünkbe a sünöket, akkor gondoskodnunk kell arról is, hogy patkánymérget, műtrágyát, rovarölő szereket, csigamérget ne egyenek, mert ezek mind a sünök halálát okozhatják.


Elő fordul, hogy az őszi napokban a sünök kertünkben a fűnyíró áldozataivá válhatnak, illetve az országutakon közlekedő autók vezetőinek is lelki sérülést okozhat, ha halálra gázol egy ártatlan sünt, aki oly hasznos környezetünk számára.


Amennyiben kertünkbe fogadjuk a sünöket, akkor fáink és bokraink alatt lévő száraz ágakat, vesszőket ne távolítsuk el, mert ezek a sünöknek télére menedéket adhatnak. Ezeken a helyeken akár átaludhatják a telet, miközben testsúlyuk a téli álomkor (hibernációban) akár 40 százalékkal is csökkenhet.


Figyelembe kell vennünk, hogy a sünök nem kedvelik a fogságot, csak az 500 grammnál kisebb példányok. Ők elfogadják az emberi segítséget. Elő fordulhat, hogy egy árva kis sünt találunk téli kertünkben. Ebben az esetben tegyük bele egy dobozba mellé téve egy meleg vízzel töltött palackot, hogy kis teste felmelegedjen. Etetni csak akkor szabad, amikor a sün már elérte a normális testhőmérsékletét.


Az itatás ebben a jó esetben kéz meleg vízzel történik, illetve étke lehet egy kis banán, vagy főtt tojás, de nem vetik meg a kimagozott szőlőbogyót sem. Tejet nem szabad adni neki, mert hasmenést okozhat számára. Ugyanígy van ezzel a kenyérrel, cukorral, sóval, illetve a hússal is.


Fontos dolog, hogy a bolhák és kullancsok miatt gyermekeink ne szerezzenek ilyen hívatlan nem kívánatos vendégeket.

Forrás: hobbikert.hu

Ajánló

Ajánló