Ma két éve borult gyászba a Forma-1 világa



Soha nem felejtjük el Jules Bianchi szörnyű balesetét.2014. október 05-én reggel arra keltünk fel, hogy Japánban zuhog az eső, a Forma-1 mezőnye pedig nem indulhat el ilyen körülmények között. Talán kicsit bosszankodtunk, hogy ezért keltünk fel ennyire korán, de legalább még maradt időnk megreggelizni, kényelmesen elkészülni a nap további részére, mert álmunkba se hittük volna, hogy a Japán Nagydíj olyan tragédiát tartogat, ami után elmegy a kedvünk a további vasárnapi programtól, pedig így történt.


Habár az időjárás miatt még mindig veszélyesnek tűnt a száguldás, az FIA mégis úgy döntött, hogy eleget vártak, ideje elindítani a versenyt. A szörnyű baleset a futam 42. körében következett be, amikor Jules Bianchi nagy sebességgel kisodródott a pályáról. A 25 éves pilóta a bukótérben nekicsapódott annak a darus kocsinak, amely Sutil Sauberjét készült elszállítani.


Sutil, aki egy körrel korábban, hasonló kicsúszás miatt, esett ki, végignézte a balesetet, és elmondta, hogy Bianchi Marussiájának a hátulja kitört a kigyorsításnál, az autó pedig irányítatlanná vált. A francia versenygépe belecsúszott a kavicságyba, ahol elkezdett pattogni. A sebessége nem csökkent.


Bianchi autója végül a kavicsában, neki háttal álló darus kocsinak csapódott. A traktor valósággal bedarálta a Marussia oldalsó gyűrődő zónáját, és a francia feje fölött lévő bukócsövet, valamint a hátsó kerék az elsőig csúszott előre, s csak az utascella maradt épségben.


A versenyt azonnal megszakították, a világon pedig az összes Forma-1-es szurkoló, függetlenül attól, hogy mennyire drukkolt a franciának, azon aggódott, hogy mi lesz a nagy tehetségnek tartott pilótával.


Órákkal később kiderült, hogy Bianchi súlyos fejsérülést szenvedett és kómában van. Ez az állapot hónapokig nem változott, mégis a Forma-1 egész közössége reménykedett, imádkozott, hogy Bianchi felébred, de a remény 285 nap kóma után, 2015. július 17-én elveszett, ugyanis Bianchi belehalt a sérüléseibe.
A tragikus baleset óta eltelt két év, de Bianchi örökre a szurkolók, a csapatok és a mezőny szívében él, ezért is gondolunk ma mind a fiatal franciára, miközben a Forma-1 jelenlegi mezőnye már ott van Japánban, ugyanis most hétvégén megint ezen a pályán folytatják a pontszerzést.


Az időjárás előrejelzések szerint esőre kell felkészülni, mi pedig úgy érezhetjük, hogy még a természet sem szeretné, ha bárki elfelejtené, hogy 2014. október 5-én milyen tragédia történt a Japán Nagydíjon.

 

Ajánló

Ajánló