Tévhit, hogy a cápa orrára mért ütés életmentő



Mi kellene tenned egy cápatámadás esetén?A statisztikák szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a tengerparti nyaralásodon összetalálkozol egy cápával, ám mégis, amikor a parton napozol, a vízben úszol, akaratlanul is eszedbe juthat, hogy mi lenne, ha valamilyen félreértés miatt, egy cápa mégis téged nézne ki a következő finom falatnak?

Jobb félni, mint megijedni: Az igazság az, hogy a cápáknak rossz a PR-ja, mert valójában egyszerű ragadozók van szó, akikről a természettudósok elmondták, hogy nem tekintik zsákmánynak az embert, tehát a támadások többsége valamilyen félreértés miatt következik be. Ilyesmi lehet, hogy a cápa fókának nézi a szörföst.

Ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan ugorj be egy cápákkal teli medencébe, ugyanis inkább, ha lehet, akkor kerüld el az olyan szituációt, amiben cápákkal találkozhatsz! Ha összességében nézzük, akkor a cápatámadás nagyon ritka jelenség.

Évente átlagosan 80 esetet jelentenek világszerte. Az Australian Shark Attack File statisztikái szerint 1958 és 2004 között összesen 2 785 cápatámadásról tettek bejelentést az egész világon. Ebből a számból 439 eset volt halálos.

Ugyanebben az időszakban Európában utoljára 1989-ben történt halálos cápatámadás, tehát statisztikailag rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy egy tengerparti cápatámadás vet véget a földi karrierednek.

Ne ess pánikba: A legegyszerűbb az lenne, ha nem mennél be abba a vízbe, amiről tudod, hogy cápák vannak a közelben. Ha erre akkor jössz rá, amikor már bent vagy, akkor próbálj minél hamarabb biztonságba jutni a parton vagy hajón!

Ha a cápa támadásra készülve körözni kezd körülötted, akkor próbálj nyugodt maradni, és igyekezz mindig a cápával szemben maradni, mert a ragadozó alapvetően lesből támad. Ha nem tud a hátad mögé úszni, és kénytelen lenne szemből támadni, akkor valószínűleg feladja.

Ha vannak a közeledben emberek, akkor azonnal figyelmeztesd őket, de ne kalimpálj! Kiabálj, amilyen hangosan tudsz, mert akkor egyfelől ők biztonságba mehetnek, másfelől a lehető leggyorsabban küldhetnek segítséget.

Ha fel kell venni a harcot: Ha a küzdelem elkerülhetetlen, akkor adj bele mindent! Üss, rúgj, használj mindent, ami a kezed ügyébe akad, mert a cápák nincsenek hozzászokva, hogy a zsákmány visszaüt, ezért van rá esély, hogy feladja.

Harc esetén nézd meg, hogy hova ütsz! Ezen a téren a leggyakrabban hallott tanács az, hogy a cápa orrára kell ütni, ami tényleg érzékeny terület, csakhogy mind a ketten mozogtok, így könnyű elvéteni az ütést, akkor pedig nem kizárt, hogy a száját találod el, abba pedig nem akarsz belenyúlni! A legjobb, ha kopoltyúra célzol, mert az is egy nagyon szenzitív terület, és talán könnyebb is eltalálni.

Vonulj vissza: Ha a cápa megfutamodott, akkor a lehető leggyorsabban, de ne kapkodva, hanem óvatos, nyugodt mozdulatokkal, a cápának nem hátat fordítva, kezdj el hátrálni! Törekedj arra, hogy minél gyorsabban biztonságba kerülj! Eközben figyelmeztesd a többi fürdőzőt, majd értesítsd az illetékes hatóságokat, például a vízi mentőket.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló