Mi történhetett Kiss Bélával?



A történészek sem tudják megoldani az első világháborús rejtélyeket.Mi történt Kiss Bélával: Kedves, barátságos embernek ismerték a falusiak a Cinkotán élő bádogost, ám Kiss Béla valójában elsősorban vagyonos nőket csábított el és ölt meg. A holttesteket lezárt hordókba rejtette, amikről azt állította, hogy üzemanyaggal vannak tele.

Kiss Béla az első világháború idején katonának állt, majd eltűnt. A hivatalos jegyzőkönyv szerint 1915-ben, a szerbiai Valjevóban, tífuszban halt meg. Abban az időben hiány volt az üzemanyagból, ezért egy helyi beárulta Kiss Bélát, hogy ő rengeteg üzemanyagot tárol. Ekkor találták meg a nőket.

A nyomozóknak gyanús lett Kiss Béla halála, amiről kiderült, hogy csak megrendezte. Állítólag 1919-ben Pesten látták, majd az 1930-as években New Yorkban. Soha nem kapták el.

Ki ölte meg a Vörös Bárót: A történelem egyik legismertebb pilótája Manfred von Richthofen, alias Vörös Báró, aki 80 megerősített célpontot lőtt ki, ezek közül 21-et egyedül 1917 áprilisában. A pilótát 1918. április 21-én lőtték le. A holttestét Franciaországban szerezték vissza, majd katonai temetésben részesítették. Azt máig nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan végeztek a pilótával.

Ki volt JM: A kanadai Victoria Egyetem professzorai nemrég találtak egy könyvet, ami az első világháború vázlatait tartalmazta. Az nem derült ki, hogy ki lehet a művész, aki a képeket „J.M”-ként írta alá.

A szerző Franciaországban vagy Belgiumban tartózkodhatott 1917 és 1918 között. A képek közül néhányon a lánya, Adele szerepel. A könyvből az is kiderült, hogy J.M túlélte a bombázást, mert néhány oldal 1920-ból származott.

A tollal, tintával és akvarellel készített vázlatok nemcsak a világháborúról adnak elképesztő képet, hanem a harcok miatt csapdába esett emberi lelkekről is. Az egyetem reméli, hogy sikerül megtalálni a művészt.

Ki volt Margaret Maule nővér: Mostanában fedezték fel Margaret Maule történetét és bőröndjét az Abertay Egyetem szekrényében. Arról nincs feljegyzés, hogy a nővérnek volt-e valaha valamilyen köze az egyetemhez.

A bőröndből előkerült Maule naplója, amit 1914-től írt. Ebből kiderült, hogy a nő bátyját megölték az első világháborúban, valamint eleinte kétségei voltak afelől, hogy a honfitársaival meg kell-e gyógyítaniuk a sebesült német katonákat, majd aztán érezhetően megváltozott a véleménye.

A bőröndben egy autogramos könyvet is találtak, amibe olyan férfiak, köztük sok német katona, kézírása szerepelt, akiknek életét a nővér mentette meg. A történészeknek egyelőre csak annyit sikerült kideríteniük, hogy Maule a Kent Dartford Háborús Kórházban és a Glasgow-i Shakespeare Kórházba dolgozott.

Ki adta le az első lövést: A brit katonai hagyomány szerint az első lövést 1914. augusztus 22-én, E. Thomas tizedes lovas adta le, amikor egy járőrcsapattal ellenőrizte a német csapatok mozgását Belgiumban.

Mások szerint az első lövés 1914. augusztus 12-én dördült el, amikor Alhaji Grunshi, a brit hadsereg egyik nyugat-afrikai katonája, rálőtt a németekre Togóban azért, hogy védelmezze a vezeték nélküli kommunikációs állomást.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló