Barbie történetének legkülönösebb jelenetei (1. rész)



Ezek voltak a játékbaba múltjának legelképesztőbb eseményei!Amikor Barbie szakított Kennel: Nem sokkal Barbie megjelenése után a lányok levelekkel bombázták a gyártót, hogy a babának kell egy fiúbarát, ezért Ruth Handler fia után ő lett Ken. Mivel azonban a fiúbaba népszerűsége csökkent, ezért 2004-ben, közvetlenül Valentin-nap előtt, a Mattel közleményben tudatta, hogy Barbie és Ken Carson szünetet tart a kapcsolatában.

2004 júniusának végén, egy új fiúbaba jelent meg, az ausztrál szörfös Blaine, aki kezdettben nagy népszerűségnek örvendett. Ken azonban 2006-ban visszatért, ám csak 2011-ben, az 50. évfordulójukon jött össze újra Barbie-val, akivel azóta is együtt vannak.

Nem mindenki szereti őt, avagy akcióba lép a Barbie Felszabadítási Szervezet: Az idők során sokakból váltott ki ellenérzést a Barbie-jelenség. A Mattel 1992-ben állt elő a Teen Talk Barbie-val, ami több száz előre felvett sztereotip nőies mondatot tudott mondani, így például azt, hogy „Lesz valaha elég ruhánk?”, „Akarsz vásárolni?”.

A Barbie Felszabadítási Szervezet, ami tényleg létezik, begyűjtötte ezeket a babákat, majd a hangdobozukat a G.I. Joe figurákéra cserélték, aztán az eredeti csomagolásban visszacsempészték a boltokba.

Legalább két államban közel 300 Barbie-t cseréltek ki, úgyhogy azokat kapó gyerekeket valószínűleg meglepte, amikor a játék szájából olyan mondatok hangzottak el, mint az „Egyél ólmot, Cobra!” és „A bosszú az enyém!”. A feminista mozgalmak egyébként a hetvenes évek óta támadják Barbie-t.

A baba tervezője egyszer túszul ejtette a saját lányát: A Mattel kutatás-fejlesztési részleg vezetője, Jack Ryan dolga volt, hogy a második világháború utáni időszakban a német férfiak kedvenc játékszerét az középosztálybeli amerikai lányok kedvenc játékbabájává tegye.

A férfi egészen bizarr kinézetű luxusingatlant épített, ahol szexorgiákat tartott, és saját tűzoltóautója is volt. Mivel Ryan egyre mélyebbre süllyedt az alkohol- és a drogfüggőségében, ezért paranoiássá vált. Azt képzelte, hogy megfigyelik és lehallgatják, rendszeresen lövöldözött a kastélyában, és egyszer túszul ejtette a saját lányát, akinek a fejéhez fegyvert szegezett.

A terhes barátnő eltűnik a polcokról: Ruth Handler ugyanis úgy tervezte Barbie-t, hogy neki a fiatal nő azon korszakát kell jelképeznie, amelyben még nem vállalta a család felelősségét, ezért az anyaszerepet Midge kapta. Méghozzá szó szerint, mert mágnes segítségével terhes hasat rögzítettek hozzá, amibe egy kivehető babát tettek.

Mivel a „Happy Family” készlet nem aratott nagy sikert a szülőknél, ezért a Wallmart konzervatív vásárlói kampányolni kezdtek azért, hogy az üzlet vegye le a polcairól a játékot, ugyanis szerintük az a tizenévesek terhességét népszerűsíti.

A sok panasz miatt a Wallmart 2002-ben levette a polcokról a babát, amivel kapcsolatban egyébként a gyerekeknek eszükbe se jutott a terhesség, mivel általában radírt és aprópénzt tartottak a levehető hasban.

A kukkoló Barbie esete az FBI-jal: A 2010-ben megjelent Video Girl Barbie beépített kamerát kapott, amikor vloggolásba kezdett. Bár az ötlet ártalmatlannak tűnt, az FBI mégis figyelmeztetést adott ki a bűnüldöző szerveknek, ugyanis ez a kiegészítő alkalmas lehet a gyermekpornográfia készítésére és megosztására. Legalábbis a bulvár szerint.

Valójában az FBI arra hívta fel a bűnüldöző szervek figyelmét, hogy ahogy miden videó rögzítésre alkalmas eszköz, úgy a Video Girl Barbie is tartalmazhat bizonyítékot, ezért figyelembe kell venni a házkutatás során. Az FBI megnyugtatásul közölte, hogy egyetlen bűncselekménnyel sem hozták összefüggésbe a játékbabát.

A Mattel szintén kiadott egy közleményt, amiben az állt, hogy az FBI nekik is megerősítette, hogy nem történt olyan eset, amelyben nem rendeltetésszerűen használták volna a játékot, amit a gyerekek érdekeinek szem előtt tartásával készítettek. A cég több alkalmazottja szülő, ezért megértik, hogy a gyerekek biztonsága a legfontosabb.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló