Tömegnyomorba torkollott a Love Parade



Fesztiválok, amelyek rémálommá változtak a résztvevők számára.Love Parade (2010): 1989 és 2003 között, eredetileg Berlinben rendezték meg a szabadelvű, ingyenes technofesztivált, ami aztán a 2000-es években költözött át különböző német városokba. 2010-ben Duisburg adott otthont a rendezvénynek, amit első alkalommal szerveztek zárt terülten, ahova csak egy bejáraton lehetett bejutni, méghozzá egy alagúton keresztül, amelyről rámpa vezetett a fesztivál területére.

Azt nem lehet tudni, hogy végül mennyien vettek részt a fesztiválon, de a szervezők 800 ezer embert becsültek előre, ám valószínű, hogy egymilliónál is többen érkeztek a helyszínre, ahol csak háromezer rendőr várta a látogatókat.

A biztonsági szakemberek már az indulás előtt jelezték a szervezőknek, hogy ennyi embert biztos, hogy nem fog elbírni a helyszín. A katasztrófát később azzal magyarázták, hogy a fesztiválra vezető alagút bejáratánál nem volt elegendő a készültség, ezért túl későn szóltak a befelé haladó embereknek, hogy forduljanak vissza.

A feltorlódott tömeg miatt se be, se ki nem lehetett jutott a helyszínről, így hamarosan pánikhangulat alakult ki, amiben 21 ember meghalt, 652 pedig megsérült. A tragédia után a főszereplők úgy döntöttek, hogy az elhunytak emlékére való tekintettel, többé nem rendezik meg a Love Parade-ot.

Fyre Fesztivál (2017): A Netflix dokumentumfilmje mutatta be a Fyre esetét, amit egy szélhámos üzletember és rapper, Billy McFarland és Ja Rule, talált ki 2017-ben. A szervezők luxuseseményként hirdették meg a rendezvényt, aminek helyszínének egy bahamai privát szigetet választották, és olyan hírességeknek fizettek a reklámozásért, mint Hailey Baldwin, Emily Ratajkowski, Kendall Jenner, Bella Hadid.

A szervezők remek marketinggel hatalmas hypeot generáltak a gazdag amerikai fiatalok körében, ám amikor a komoly összegeket kifizető fesztiválozók megérkeztek a helyszínre, akkor a szervezők minden téren csődöt mondtak.

A vendégeket csak több órás várakozás után engedték be, a helyszínt nem biztosították megfelelően, kevés volt az élelem, nem volt rendes internet, egészségügyi ellátás, rettenetes volt az infrastruktúra, a látvány pedig egyáltalán nem hasonlított a vártra.

A luxussátraknak beharangozott szállásokat elfújta a szél, és rettenetes állapotok uralkodtak azokhoz a képekhez és videókhoz képest, amiket a közösségi oldalakra töltöttek fel korábban kedvcsinálóként. Végül mielőtt elkezdődött volna, lefújták a fesztivált. A feleslegesen elutazó vendégek még hosszú időt töltötte a bahamai reptéren, többen pedig hőgutát kaptak.

Később McFarland bűnösnek vallotta magát a befektetők és a jegytulajdonosok megtévesztése miatt, amiért hat év börtönbüntetést kapott.

Woodstock '99: A névhasonlóság ellenére az 1999-es fesztivál teljesen különbözött az 1969-es Woodstocktól. Az eredeti esemény szervezője, Michael Lang, többször is megpróbálta megismételni a világ legikonikusabb fesztiválját, ami 1994-ben egész jól sikerült, de az 1999-es katasztrofális lett.

A legnagyobb problémát a szervezés hiánya okozta, de a materiális dolgok mellett, a fesztivál eszmeisége is komoly csorbát szenvedett, mivel a 30 évvel korábbi Woodstock a hippikorszak, békepárti, erőszakmentes, chillezős hangulatában telt, ám ezzel szemben az 1999-es eseményen metálbandákkal teletűzdelt, erőszakos, rockkoncert kavalkád (Metallica, Limp Bizkit, Kid Rock) tette ki a programot.

Emellett a fesztivál helyszíne egy elhanyagolt repülőtér aszfaltja volt a nyári hőségben. Nem volt elegendő víz, se rendfenntartó, így nagyjából 220 ezer ember pogózott, részegedett le, drogozott be, aminek következményeként a napok múlásával egyre jobban elhagyták a társadalmi normákat, ami bűncselekményekhez, szexuális bántalmazásokhoz és erőszakhoz vezetett, ami ellen a hatóság nem tudott megfelelően fellépni.

Végül az elvadult fesztiválozók szinte lebontották a felépítményeket, ám ennél nagyobb tragédia, hogy három ember belehalt a körülményekbe.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló