Marssal kapcsolatos kérdések és válaszok



 

A hét legnagyobb rejtély, ami a bolygóval kapcsolatban foglalkoztatja az embereket.Átköltözés a Marsra: Az emberiség módszeresen pusztítja a Földet, emiatt rendszeresen visszatérő kérdés, hogy lesz-e egy másik bolygó, például a Mars, amire átköltözhet az emberiség, ha a Föld lakhatatlanná válik.


1969-ben azt tervezte a NASA, hogy elindít egy emberi Mars-küldetést, majd 1981-ben, és 1988-ra állandó bázist épít ki a bolygón. Ez az elképzelés azonban több sebből is vérzett, hiszen a NASA eleve tudományos és technikai kihívásokkal került szembe a bolygóközi utazással kapcsolatban. Az űrhajósokat pedig ki kellett volna tenni az utazás borzalmainak, így például az étel, a víz és az oxigén kérdéseinek, a mikrogravitás káros hatásainak, a tűz- és a sugárveszélynek.


Az sem elhanyagolható tény, hogy az út során több millió kilométerre lenne minden segítség, valamint az űrhajósok éveket töltenének összezárva. A Marsra való leszállás, a munka, a bolygón való élet, és a visszaút rengeteg kihívást állítana az emberek elé, ám ennek ellenére az űrhajósok alig várják, hogy megtudják, mi várna rájuk a Marson, és már rengeteg önkéntes jelezte, hogy szívesen vállalja az utazást.


Metán a Marson: 2003-ban fedezte fel a marsi űrszonda a legegyszerűbb szerves molekulát a légkörben. A Földön sok légköri metán van, de itt tudjuk ennek okát, ami az élet. A Mars esetében azt feltételezik a tudósok, hogy körülbelül 300 évvel ezelőtt még stabil lehetett a metán a bolygó légkörében.


Elmélet, hogy a Marson kezdődött a földi lét: Régebben olyan meteoritokat fedeztek fel a tudósok az Antarktiszon, amelyek kozmikus hatások következtében érkezhettek a Marsról, emellett olyan struktúrával rendelkeznek, mint amilyennel a Földön található mikrobák.


Sok kutató kémiai vizsgálatot javasol ezekre a struktúrákra, nem biológiait, de a szakemberek egyelőre vitatkoznak, hogy mi lenne a legjobb. Ezek a megállapítások arra utalhatnak, hogy a földi élet a Marson alakult ki, majd meteoritok hozták a Földre az emberiséget.


Óceánok a Marson: Nagyon sok küldetés bebizonyította, hogy a Mars rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek arra utalnak, hogy a múltban elég meleg lehetett a bolygón ahhoz, hogy folyékony víz legyen rajta. Ezek olyan bizonyítékok, amelyek hatalmas óceánok jelenlétét feltételezik. Ilyen jellemzők például a völgyhálózatok, a folyódelták, és az ásványi anyagok.


A két arcú Mars: Évtizedek óta találgatják a tudósok, hogy mi a különbség a Mars két oldala között, és mi lehet ennek az oka? A bolygó északi féltekéje annyira sima és lapos, hogy ez a legsimább felület az egész Naprendszerben. Valószínűleg ez azért alakult ki így, mert a múltban nagy mennyiségű víz folyt át rajta.


A bolygó déli félteke viszont durva és kráteres. Emellett 4 és 8 kilométerrel magasabb hegyek találhatók itt, mint az északi féltekén. Ez a kettősség azt bizonyíthatja, hogy régen egy óriási szikla ütődött a Mars északi feléhez, és ez okozta a különbséget.


Víz a Marson: Rengeteg bizonyíték mutat arra, hogy a Marson anno lehetett víz, mégis rejtély, hogy van-e víz a bolygón. Az tény, hogy a Mars légköri nyomása túlságosan alacsony (nagyjából egy százada a Földének) ahhoz, hogy a felszínen folyékony víz lehessen.


Élet a Marson: Viking 1 volt az első űrszonda, ami sikeresen landolt a bolygón. A szerkezet feladata az, hogy életre utaló jeleket keressen. A szonda olyan szerves molekulákat tárt fel a felszínen, mint a metil-klorid és a diklór-metán.


Ezeket a vegyületeket azonban elutasították a szakemberek, mert valószínűleg csak földi szennyeződések, hiszen ezekkel az anyagokkal tisztítják az űrhajókat indulás előtt a Földön.


A Mars felszíne kifejezetten életellenes. Ezt a hideg, a sugárzás, a hiper-szárazság, és az egyéb tényezők bizonyítják. Ám ne felejtsük el, hogy a Földön is vannak olyan élő szervezetek, amelyek extrém körülmények között élnek, ráadásul azt se felejtsük el, hogy fogalmunk sincs, hogy egy idegen faj számára mit jelent az életellenes felszín, hiszen lehet, hogy ahol az emberek meghalnak, ott a földönkívüliek vígan élnek.


(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló