Hétköznapi találmányok, amiket az olaszoknak köszönhetünkNem a divat és a gasztronómia az egyetlen, amit az olaszok találtak fel.Amikor reggel felhúzzuk a farmerunkat, elolvassuk az újságot, miközben megisszuk a kávénkat, majd munkába menet bemegyünk a bankba, akkor eszünkbe se jut, hogy mindezt az olaszoknak köszönhetjük, mert velük kapcsolatban általában csak az ételek, a kávé és a divat jut eszünkbe, pedig sok hétköznapi dolgot az olaszok találtak fel.

Bankok: A középkorban és a kora reneszánsz idején jöttek létre az olasz bankok, amelyek közül a leghíresebb a Medici Bank, amit 1397-ben alapított Giovanni di Bicci de ‘Medici. A család ezzel vált Firenze legbefolyásosabb családjává, és az olasz történelem kulcsszereplőjével. Nem a Medici Bank azonban a legrégebbi működő bank, mert ezt a címet az 1472-ben alapított Monte dei Paschi di Siena kapta.

Újság: Velencéhez köthető az újságok eredete, ugyanis az olasz kormány 1556-ba kezdte közzétenni a kézzel írott, havi hírlapját, amit „avvisinek” (értesítőnek) hívtak. A lapban még nem volt keresztrejtvény, de képregény rovat se, ugyanis csak és kizárólag a gazdasággal, a politikával és a katonai hírekkel foglalkoztak a szerkesztők. 1664-en megjelent az első olasz napilap Mantovában. Ennek a neve Gazetta de Mantova volt.

Telefon: Ha azt kérdezik, hogy ki találta fel a telefont, akkor a többség rávágja, hogy Alexander Bell, ám ez nem teljesen igaz, mert ő csak az első, aki szabadalmaztatta a telefont, de valójában az olasz származású Antonio Meucci volt az, aki 1849-ben, Staten Islanden kifejlesztette azt a hang-kommunikációs eszközt (teletrofono), ami külsejében nem hasonlított Bell telefonjára, de ahhoz hasonlóan működött.

A firenzei bevándorló találmányát és fontosságát 2002-ben ismerte az amerikai kongresszus. Meucci egyébként Giuseppe Garibaldival is dolgozott.

Zsírleszívás: Charles Dujarier, francia sebész az 1920-as években elvégezte az első ilyen jellegű kozmetikai beavatkozást, de az első sikeres zsírleszívást az amerikai-magyar származású nőgyógyász, Dr. Fischer Ádám és fia, Giorgio végezte el Olaszországban, 1974-ben. Apa és fia munkájáról 1976-ban cikkeztek a szaklapok. A beszámolókból kiderült, hogy Fischerék egy üreges csővel, kanüllel szívták le a zsírt az egyes testtájakról.

Elem: Alessandro Giuseppe Antonio Volta gróf találta fel a Volta-elemet. Az olasz fizikus nevéhez olyan tudományos sikerek tartóznak, mint azt az elektromos áram elméletének kidolgozása, de ő fedezte fel a víz elektrolízisét és a galvánelemet is.

A volt mértékegységet a grófról nevezték el, de nem az egyetlen elismerés, amit kapott, hiszen a Societá Italiana, a párizsi Institut és a brit Royal Society is tagjává választott, sőt az utóbbi 1794-ben Copley-éremmel jutalmazta a munkásságáért.

Farmernadrág: Elsősorban a kék farmerről szoktuk azt feltételezni, hogy amerikai találmány, pedig az anyag Olaszországból származik. A farmer eredete a XVII. századig vezethető vissza, ugyanis ebben az időben az Olaszország északi részén található Genovában a hajósok ilyen anyagból készült nadrágot viseltek. Később a „jeans” szó a Genova francia megfelelőjéből, a Gênes-ből keletkezett.Eszpresszó kávéfőző: Az olaszokról a kávé az első dolgok egyike, ami eszünkbe jut, de azt már kevesen tudják, hogy az olaszok találták fel azt a masinát, amivel ipari mennyiségű kávét főzhetünk le. Az első eszpresszó kávéfőzőt 1884-ben mutatta be a torinói székhelyű Angelo Moriondo a torinói kiállításon. Ezt a gépet tökéletesítette a milánói Luigi Bezzera.

Jacuzzi: Meglepő, de az első jacuzzi nem az emberek kényeztetésére jött létre, hanem a hidroterápiás fájdalomcsillapításra fejlesztette ki 1949-be Candido Jacuzzi. Az Egyesült Államokba bevándorló olasz találmánya azért volt szükségszerű, mert a fia, Kenny reumatoid arthitisben szenvedett, ez pedig a nagyízületeket is érintette.

Rádió: Bolognában jött a világra Guglielmo Marconi, aki rajongott Heinrich Hertz elektromágneséggel kapcsolatos munkájáért, ezért annak alapján kidolgozta a „drót nélküli távírót”, majd 1899-ben a La Manche csatornán küldött táviratot. 1901-ben a haditengerészet támogatásában sikeresen létrehozta az első transzatlanti rádió-összekötettést.

Érdekesség, hogy állítólag Marconi asszisztensként dolgozott Nikola Tesla mellett Amerikában, tehát belepillanthatott Tesla munkájába. Amikor Marconi 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott, amiért feltalálta a rádiót, Tesla lopással vádolta és beperelte. A vezeték nélküli adatátvitelt 1895-ben mutatta be Alekszandr Popov.

Zongora: Padovában született Bartolomeo Cristofori, akit a modern zongora atyjának tartanak. A feltaláló a Medici család udvari hangszerésze volt, de eredetileg csembalót készített. Amikor az 1700-as évek táján elkészült a találmányával, akkor azt gravicembalo col piano e forténak, halkan és hangosan szóló csembalónak nevezték el.

Habár a feltalálónak sikerült eljutnia a zongoramechanika minden fontos részéhez, mégis Olaszországban nem ismerték el, ám Németországban több szaklap is beszámolt az olasz innovációról, amit külföldön hamarosan megismertek és használtak.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló