Csak a zsenik és a skizofrének képesek helyesen megválaszolni ezt a három kérdést



Az egyszerű feladványok rengeteget elárulnak az agyunk működéséről.

A pszichológusok általában sok kérdést tesznek fel az embereknek, hogy ezzel döntsék el azt, hogy egészséges emberrel van dolguk, vagy az illető ápolásra szorul, esetleg kezelést igénylő zseniről van-e szó.


Most három kérdéssel tesztelhető, hogy milyen személyiség lakozik bennük, ugyanis ezekre a feladványokra csak az képes jól válaszolni, aki zseni vagy skizofrén.


1. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban?

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban?

3. Miben hasonlít egy cipő egy ceruzára?


Amennyiben fogalmunk sincs a megoldásokról, ami a cikk végén található, akkor semmi ok a szégyenkezésre, mert ez azt jelenti, hogy egészségesek vagyunk. Ha viszont gyerekjáték volt a válasz, akkor lehetséges, hogy hajlamosak vagyunk a pszichológiai betegségekre, tehát jól tennénk, ha felkeresnénk egy szakembert.


A fenti teszt ugyanis egy példa a „szembeállító módszerre”, amit a pszichológusok arra használnak, hogy feltérképezzék azt, hogy mennyire tudatos a vizsgált személy. Amennyiben egy egészséges embertől megkérdezzük, hogy mi a közös egy varjúban és egy asztalban, akkor valószínűleg azt felelné, hogy semmi.


Neki egy szintig igaza lenne, mert a két dolog nem hozható össze, de egy skizofrén rögtön elkezdi a kevésbé szembetűnő dolgokat vizsgálni, mert mélyebb összefüggést keres. Az ilyen alany végül azt válaszolhatja, hogy az asztalon levelet írnak, a hollónak pedig a tolla írásra használható.


Az is érdekes kérdés, hogy mi különbözteti meg a zsenit és a skizofrént? Erre a válasz az, hogy a zseninek meg kell erőltetnie magát, hogy elvesse az első, legnyilvánvalóbb, és kevésbé érdekes választ, hogy előálljon az egyedi megoldással, míg egy skizofrén rávágná az elvont választ.


Íme a három kérdés megoldása:

 

1. A teáskannában és a gőzhajóban a gőz a közös.

2. A versenyautó és a tornádó is köröket ír le.

3. A cipő és a ceruza is nyomot hagy maga után.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló