A világ legérdekesebb szentélyei



Milyen szent helyet érdemes megnézni, ha Indiában, Japánban vagy Thaiföldön járunk?Bullet Baba – India: 1988. december 2-án Om Singh Rathore helyi tanító azt állította, hogy a motorbiciklije misztikus módon visszatért a nemrég elszenvedett balesete helyszínére, ezért ereklyetartó szentélyt állítottak a kétkerekűnek. A szentély mindenkit arra emlékeztet, hogy az ittas vezetésnek súlyos következményei lehetnek.


Osore Hegy – Japán: Japán legszentebb helyei közé tartózik az Osore Hegye (Rettegés Hegye), amely állítólag a pokol egyik bejárata. Ezt a legendát arra alapozták, hogy a hegy vulkáni síkságon fekszik, a levegőben kén szaga terjeng, a földön pedig mélyedésekből tör fel a forró víz. A közeli tónak nagyon beteges színe lett a kéntől, ami a levegőt is beszennyezi.


A komplexum körül látható szobrok Jizo-t, a védelmező lelket ábrázolják. Ő próbálja meg távol tartani a gonoszt a gyerekektől és a kis szikláktól. A gyermeküket elvesztő szülők gyakran hoznak ide kavicsot, mint áldozati ajándékot.


Goa Lawah Templom – Indonézia: A XI. században épített templom a világ egyik legkorábbi, legszebb hindu temploma. A komplexumba hívők ezrei zarándokolnak el azért, hogy adakozzanak, ami elsősorban gyümölcsadományt jelent. Ez az oka annak, hogy sok denevért vonz a Goa Lawah.


Az állatok a bejáratnál tömörülnek, és a templomban élő papok életének fontos részei, mert a csipogásuk frekvenciája segíti a meditálást. A helyiek is fontosnak tartják a denevéreket, mert abban hisznek, hogy távol tartják a rossz szellemeket.


Dongyue Templom – Kína: 1319-ban épült a szentély, amely Peking legnagyobb, legijesztőbb taoista temploma. Ez a hely ad otthont az 1999-ben megnyílt pekingi Folklór Múzeumnak, amelyben a kínai kultúra hagyományait ismerhetjük meg.


A fő udvar a Boldogság Újáról érhető el. Itt két hatalmas emlékmű állít emléket a Qing-dinasztiához tartozó császár emlékének. A templomhoz 72 kisebb szoba tartózik. Ezek mindegyike a pokol egy-egy részlegét jelképezik. Itt járva a Sajnálat és az Együttérzés részlege is megtekinthető. Ebben a koldusok apró agyagszobrai várják, hogy feloldozzák őket.


Awashima Jinja – Japán: A templom ereklyetartóit azoknak a nőknek készítették, akik egészségért és bőségért szeretnének imádkozni, valamint itt hagyják a kislányok megunt babáját, mert abban hisznek, hogy az a baba, ami rossz helyen van, visszajár kísérteni.


A templom ereklyetartója tömve van olyan babákkal, szobrokkal, amelyeket anno nagy becsben tartott a tulajdonosa. A templomban minden évben rendeznek egy fesztivált, amelyen néhány babát beletesznek egy csónakba, majd kieresztik az óceánra. A csónak és a babák általában elsüllyednek, a japánok pedig abban hisznek, hogy ezzel a szerencsétlenséget is magukkal viszik.


Tanah Lot – Indonézia: Az egyik legszebb hindu szentély azok számára, akik nem rettegnek a kígyóktól. A templomhoz kapcsolódó legenda úgy szól, hogy az első letelepedő Danghyang Nirartha volt, akinek a kérésére a XV. században építették fel a templomot.


Amikor felépült a tengeri szentély Balinéz sziklás kinyúlásán, akkor a helyi király annyira irigy lett, hogy meg akart szabadulni a misszionáriustól. Ennek érdekében parancsba adta, hogy Danghyang Nirartha hagyja el a szigetet és a szentélyt.


Danghyang Nirartha a tengeri kígyókhoz fordult segítségért, és őket kérte meg arra, hogy védjék meg a szentélyt, amíg ő távol van. A mai napig élő legenda szerint, egy ezüst és egy fekete, halálos harapású tengeri kígyó védi a szentélyt.Kígyó Pagoda – Myanmar: Mandalay mellett, Paleik-ben található a Hmwe Paya, amit a legtöbben inkább Kígyó Pagoda néven ismernek. A templomot a XI. vagy a XV században építették fel, ám igazi hírnevet csak a hetvenes években szerzett magának, ugyanis három kígyó mászott be a szentélybe, ahol leheveredtek Buddha képmásai köré.


A kígyók még most is a templomban élnek. Az egyik piton nagyjából 5 méter hosszú. Hozzá az a legenda kapcsolódik, hogy a szentély egyik apátjának a reinkarnációja. A jól táplált, ártalmatlan kígyók igazi turistalátványosságnak számítanak.


Wat Phumin – Thaiföld: A buddhista szentélyt a thaiföldi Nan-ben található. A templom négy bejáratának mindegyikénél látható egy-egy Buddha szobor. A belső térre a bonyolult dekoráció jellemző. A falakon látható festmények utánozhatatlan látványt nyújtanak. A főtemplomban egy kétszintes könyvtár található. Itt vallásos szövegeket őriznek.


Az apró kupolás épület igen ijesztő, mert azt mutatja be, hogy mi történik azzal, aki letér Buddha ösvényéről. Az itt található makettek furcsa, állati fejekkel ábrázolják az embereket, akiket elevenen főznek az üstökben. Ennek tetejébe a teremőr egy halom koponyán ül. A pokol bejárata teljesen ellentétes azzal, hogy a szentély többi része milyen kellemes hangulatot áraszt.


Huashan Teaház – Kína: Egyáltalán nem veszélytelen az út, ami a templomhoz vezet. A Huashan évszázadok óta szent, vallásos hely Kínában. A hegy a bőség jelképe, ugyanis a környék hemzseg az állat- és növényfajtákból. Gyógynövényből például 474 különféle fajta terem itt.


A Huashan Teaházhoz vezető ösvényen meredek lépcsőket kell megmászni. A zarándokoknak arra is fel kell készülniük, hogy az ösvény egyszer csak a semmibe fordul. Biztonsági korlát nincs, csak egy lánc. Néhol még a deszka is hiányzik.


Zenkoji Szentély – Japán: Nagyon régi szentély a Nagano Zenkoji. A VI. században még nem volt elfogadott vallás a buddhizmus, ám a hívők 654-ben faragtak egy szobrot, amit titokban elhelyeztek a szentélyben.


A szobrot Hibutsu-nak, vagyis rejtett Buddhának nevezték el, és csak akkor vették elő az oltár mögül, ha speciális helyzet adódott. Mivel az idő kikezdte a szobrot, ezért a XIII. században készítettek róla egy másolatot, amit minden hetedik évben bemutatnak. Az oltár alatt egy sötét alagút található, ami azt az utat jelképezi, amelyen minden lélek áthalad az újjászületés felé, miután a test meghalt.


Preah Vihear – Kambodzsa: A templom a kambodzsai síkságon található, Thaiföld határa mellett, ezért mind a két nemzet azt állítja, hogy az övé a XI. századba épült szentély. A templom a Khmer építészetnek köszönheti, hogy még áll, hiszen az alapokig megmaradtak a kőfaragások, amelyek beborítják az épületet.


(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló