Trükkök, hogy könnyebb legyen az esti munka



Zuhany, zene és a meditálás is segít, hogy ne szenvedjünk, ha éjszakába nyúlóan kell dolgoznunk.Aki éltében még nem dolgozott, maximum az feltételezi azt, hogy a munkaidő be van betonozva, ugyanis a valóság az, hogy a legtöbben nem délelőtt tíztől délutánig dolgozunk. Sokan már hajnalban nekilátnak a munkájuknak, de az se ritka, hogy este kezdenek dolgozni.


Az éjszakába nyúló munkavégzés nehéz, de az alábbi trükkökkel megkönnyíthetjük a dolgunkat.


Edzés a munka előtt: Keressünk olyan mozgásformát, ami a kedvünkre van és felélénkít!


Zárjuk ki a zavaró tényezőket: Ne gondolkodjunk azon, hogy be kellene-e tenni a mosást, ki kellene-e takarítani a nappalit! Csak a munkára koncentráljunk.


Ne öltözzünk át: Ne vegyük le a napközben viselt ruhát, ugyanis ez segít koncentrálni, nem úgy, mint az, ha pizsamában állunk neki az éjjeli munkának.


Kapcsoljuk ki a wifi a mobilon: A telefonos értesítések csak arra jók, hogy elvonják a figyelmünket a munkáról. Napközben bőven volt időnk a közösségi oldalakra, este viszont csak felesleges időhúzás.


Tartsunk szünetet a kezdés előtt: Egy kutatás szerint fontos, hogy még mielőtt belekezdünk egy nagyobb projektbe, akkor tartsunk előtte szünetet. Egy 20 perces pihenő sokat segít abban, hogy jobban teljesítsünk.


Figyeljünk a fényre: Ha éjszaka dolgozni szeretnénk, akkor nincs jobb, mint a kékes fény, ami az alvás egyik nagy ellensége, mert ébren tart.


Jóga vagy meditálás: Jó ötlet, ha 15 percet meditálunk, vagy jógázunk, és csak ezt követően állunk neki az éjjeli munkának.


Citromos tea: A kutatások eredménye szerint serkentő és hangulatjavító.


Együnk: Az éjjeli munkához nem elég a kávé, mert üres gyomorral, nehéz fejjel nem lehet dolgozni. Muszáj ennünk valamit, amiből elég energiát nyerünk.


Írjuk le a célokat: Ez egyrészt azért jó, mert tudni fogjuk, hogy mivel kell elkészülnünk, másrészt nagyobb a valószínűsége annak, hogy tényleg megcsináljuk a feladatokat, ha azokat listába szedtük.


Lejátszási lista: Egy pörgős zenékből álló lista segít, hogy jobban elviseljük az ismétlődő feladatokat.


Hidegzuhany: A hideg víz megnöveli az energiaszintet, felfrissít.


Álljunk fel: Több kutatás eredménye szerint jobban tudunk koncentrálni, ha állva dolgozunk, ráadásul így több lesz az energiánk, és a fejünk is kevesebbet fog fájni.


Nincs tévé: Kapcsoljuk ki, ha hatékonyan és gyorsan szeretnénk haladni a feladatokkal.


Tűzzünk ki határidőt: Amikor dolgozunk, akkor határozzunk meg egy rövid határidőt. Ha például este 7 órakor állunk neki a munkának, akkor döntsük el, hogy éjfélre végeznünk. Ezzel jól motiválhatjuk magunkat.


Realitás: Őszintén valljuk be magunknak, hogy mire vagyunk képesek. Ha túl magas elvárásokat támasztunk magunk elé, akkor csalódni fogunk.


Igyunk vizet: Napközben is előfordul, hogy annyira belemerülünk a munkába, hogy elfeledkezünk a folyadékpótlásról. Ez éjszaka nagyobb valószínűséggel fordulhat elő. A víz fogyasztása azért is fontos, mert 14 százalékkal nőhet a hatékonyságunk.


Vegyük fel a fűtést: A hűvös szobában könnyebben elszenderedünk, ám azt ne felejtsük el, hogy a fülledt levegő sem tesz jót. Szellőztessünk, mert a friss levegő biztos, hogy segít az ébren maradásban.


A kevés erőfeszítést igénylő feladatokat hagyjuk estére: A szervezetnek és önmagunknak is az a legjobb, ha csak egyszerű feladatokkal foglalkozunk.


Dolgozósarok: Jelöljünk ki a lakásban egy pontot, ami a munkasarok lesz, mert így az agyunk könnyebben átáll arra, hogy ott dolgoznunk kell.


Ne dolgozzunk a hálószobában: Ha fizikailag elválasztjuk a munkát a hálószobától, akkor azzal fejben is el tudjuk különíteni a két teret.


(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló