Három nap MilánóbanHogyan ismerjük meg Olaszország egyik legnagyobb városát, ha csak egy hosszú hétvégénk van rá?A városlátogatás igazi kihívás, főleg akkor, ha a világ egyik legnagyobb városát szeretnénk három nap alatt bejárni. A feladat nem könnyű, de okos tervezéssel megvalósítható. Ezt bizonyítja, hogy Milánót hogyan sikerült három nap alatt felfedezni.


Még mielőtt belevágunk a programba, ejtsünk szót a közlekedésről, amihez felesleges autót bérelni, ugyanis sokkal olcsóbb, ha veszünk egy részletes térképet, és metrózással, kisebb sétával fedezzük fel Olaszország egyik legnagyobb városát.


A metróhálózaton nagyon könnyen eligazodhatunk. Erre ugyanúgy, mint Budapesten, vehetünk 24 órás, vagy 48 órás jegyet az újságosoknál vagy dohányárusoknál. Az automata csak vonaljegyet ad, ami nem éri meg. Egy 48 órás jegy közel 9 euró.


A kirándulásunk első állomása természetes a Duomo, amit képtelenség eltéveszteni, de nemcsak azért, mert egy hatalmas, tekintélyt parancsoló építészeti csodáról van szó, hanem azért is, mert az 1-es metró Duomo megállójánál leszállva, feljöve az aluljáróból, azonnal meglátjuk.


Itt valószínűleg mindenki egy kisebb sokkot fog kapni, amikor meglátja a kígyózó sort, de ez ne rettentsen vissza attól, hogy kívül-belül, alul-felül megnézzük a 600 évig épített dómot, ugyanis nagyjából egy óra alatt bejuthatunk, a látvány pedig csodálatos.


Az egyházi építmény belső tere mesés rózsaablakokkal, szobrokkal kápráztat el. Ahogy belépünk, és az oltár fölé nézünk, megláthatjuk a vörös fényt, ami a Krisztust keresztjéből származó szent szög helyét jelzi. Ha körbe jártuk a dóm belsejét, akkor menjünk le a kriptába, ahol Borromeo Szent Károly síremlékét nézhetjük meg. Itt nem szabad fényképezni.


Ha úgy döntünk, hogy megmásszuk a dómot, akkor készüljünk fel a lépcsőzésre! A pár perces testmozgás igazán megéri, mert innen gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. Ha nincs kedvünk a lépcsőzéshez, akkor liftes jegyet is vehetünk. A belépő megvásárlásakor ne sajnáljuk a 10 eurót, amivel a történelmi nevezetesség egészét megismerhetjük.


A dóm után pihenjünk a téren, ahol nem kell aggódnunk a koldusok és a szelfibot árusok miatt, mert egy szóból megértik, ha nem akarunk aprót adni nekik, vagy venni valamit. Azzal viszont vigyázzunk, hogy a csuklónkra ne kössenek semmit!Az egyházi építmény szomszédságában található a Scala, Milánó operaháza, illetve a Galleria Vittorio Emanuele II, amit Milánó szalonjának is szokás nevezni az elegáns üzletei miatt. A Forma-1 szurkolói itt valószínűleg azonnal ki fogják szúrni a Ferrari kirakatába állított versenyautót.


Ha megéheztünk, akkor keressük meg a közeli Brera negyedet, ahol remek éttermekben fogyaszthatjuk el az olasz konyha finomságait, és természetesen a kávét se hagyjuk ki! Az ebédet, vagy vacsorát, lejárhatjuk azzal, ha megnézzük a Pinacoteca di Brera művészeti gyűjteményét.


A második napot érdemes a Castello Sforzesco megtekintésével kezdeni. Ide szintén metróval juthatunk el, de belépőt nem szükséges vásárolnunk, mert szabadon bejárhatjuk a kastély, valamint a hozzátartozó parkot, aminek végén érdemes meginni egy kávét.


Ha végeztünk a XV. században épült, védelmi célokat ellátó, és a milánói hercegek rezidenciájaként funkcionáló, négyzet alakú látványossággal, akkor keressük meg a Buenos Aires utcát, ahol a megfizethető márkák boltjaiban költekezhetünk, ugyanis így kevésbé lesz szívfájdító, ha meglátjuk az „Arany Négyszög” árait. A Quadrilatero d’Oro, vagyis a világ egyik legfontosabb divatközpontját, a Via Montenapoleone, a Via Sant’Andrea, a Via Monzani és a Via della Spiga ölelésében találjuk.Az utolsó napon látogassunk el Milánó csatornahálózatához, a Navigli Lombardi-hoz, ahol a helyi előkelőségek élnek. Nézzük meg a régiségkereskedéseket, majd sétáljunk el a közeli Piazza Sant'Eustorgio bazilikához.


Milánó nevezetességei ennyivel korántsem értek véget, hiszen számos templom, múzeum várja a turistákat, sőt, itt még a temetőt is érdemes felkeresni, mert a milánói gazdagok a síremlékeikkel is kiemelkednek a tömegből. A temetőben például megtekinthető Az utolsó vacsora kifaragott verziója.


Ha tehát egy ismerősünk esetleg azt állítaná, hogy Milánót egy nap alatt meg lehet nézni, akkor az illető valamit nagyon rosszul csinált, mert még három nap is kevés lesz hozzá.

 

Ajánló

Ajánló