Az internet legnagyobb álhírei



Tíz hoax, amiben még ma is rengetegen hisznek.Amióta az internet a mindennapi élet része lett, azóta ember legyen a talpán az, aki minden hírről, beszámolóról meg tudja állapítani, hogy az valós, vagy álhír-e. Sajnos az is gyakori, hogy egy-egy információról csak később, talán évek múlva, derül ki, hogy köze sincs a valósághoz.


Az se ritka, hogy már kiderült az igazság, mégis újra és újra megjelennek ugyanazok a hoaxok. Most az elmúlt tíz év tíz legelképesztőbb, őrült gyorsasággal terjedő álhíréről tudhatjuk meg az igazságot.


Hercules, az óriáskutya: Az ókori görög hősről kapta a nevét a kutya, aki egy ideig méltó módon viselhette azt, ugyanis az a hír terjedt el vele kapcsolatban, hogy 128 kilogrammot nyom. Ezzel még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ám nem sokáig, köszönhetően az internet okosabb rétegének. Az értelmesebb internetezők gyorsan kiderítették, hogy Hercules egyáltalán nem egy gigászi eb, hanem csak egy ügyes fotó-manipuláció eredménye.


Bill Gates fizet az e-mailekért: Az elmúlt években rendszeresen előkerül a hír, hogy Bill Gates szétosztja vagyonát, az embereknek pedig csak annyit kell tenniük a pénzért, hogy továbbküldik a fizetős e-mailt.


A hoax nem új, hiszen 1997 óta létezik. Habár többször elmondták, hogy álhírről van szó, mégis töretlen sikerrel hódít az interneten, ahol évről évre több ezren kedvelik és osztják meg az információt. Az álhírből csak annyi az igaz, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány az alapítók halála után szétosztja a megmaradt vagyont, ami nagyjából 40 milliárd dollár.


A zacskós rizs műanyagból van: Egy videó indította el anno az őrületet. A felvételen azt „bizonyítják”, hogy Kínában még a zacskós rizs is műanyagból készül. Az igazság ezzel szemben az, hogy valószínűleg csak annyit sikerült lekameráznia a videó készítőjének, hogy hogyan készül a műanyaggyártáshoz szükséges pellet.


A felesleges pánikot tovább fokozta az, amikor egy indonéz nő azt állította, hogy a családjából többet rosszul lettek, mert ettek a műanyag rizsből. Annak ellenére, hogy a helyi hatóságok bevizsgálták a rizst, amiben PVC-gyártáshoz használt anyag nyomait találták, más hatóságok ezt nem bizonyították.


A zacskós rizsnek tehát csak a csomagolása műanyag. Emellett pedig a hazánkban kapható rizs miatt sem kell aggódnunk, mert a Magyarországon megvásárolható termékek megfelelnek az érvényes előírásoknak, tehát nyugodtan, biztonságosan fogyaszthatjuk azokat.


A golfpálya aligátora: Néha még a legnevesebb, legalaposabb médiumok is beleesnek abba a hibába, hogy átvesznek egy álhírt. Ez történt akkor is, amikor egy amerikai golfpályán lefilmeztek egy nagyjából 4,6 méteres aligátort.


A Guardian a saját oldalán számolt be a megdöbbentő esetről, ráadásul visszautaltak arra, hogy korábban egy 5 méteres példányt fogtak be. A videó azonban több olyan árulkodó jelet tartalmazott, ami alapján ki lehetett deríteni, hogy csak egy kreatív animáció az egész, tehát álhírről volt szó.


A háttérhatalom repülői: Az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélet, amely az egész világon terjed, és rengeteg rajongót szerzett magának. A sztori röviden annyi, hogy a repülőgépek kondenzcsíkjait olyan titokzatos repülőgépek hozzák létre, amelyek a háttérhatalmak parancsára vegyi anyagot permeteznek az emberekre.


A kitalálók szerint ezzel az a célja a háttérhatalmaknak, hogy befolyásolják az időjárást, megállítsák a globális felmelegedést és szabályozzák a Föld népességét. A chemtrail-hívőket természetesen egyetlen szakértő sem tudja meggyőzni arról, hogy ez az egész hülyeség, pedig már ezerszer elmondták, hogy valójában mi a kondenzcsík.


A szakértők elmagyarázták, hogy a repülőgépek hajtóművéből kiáramló égéstermékekre, mint kondenzációs magvakra kicsapódik, kifagy a légkörben lévő vízpára. Ez ugyanolyan, mint a felhőképződés, amely során a levegőben lebegő kis porszemcsék szolgálnak kondenzmagvakként.Fizetős Facebook: Nagyon sokan megosztották az álhírt, amely szerint a Facebook többé nem lesz ingyenes, hanem belépő díjat fog kérni a felhasználóktól, ám ezt megúszhatja az, aki megosztja a bejegyzést, mert azok továbbra is ingyen használhatják a közösségi oldalt. Az álhírről szinte minden médium beszámolt azért, hogy senki se higgye el a dolgot, ám a hoax újra és újra előkerül.


Feloldja a vasszöget a kóla: A Coca-Cola sok álhírnek a főszereplője. Ezek között szerepel például az, hogy a magas savtartalmú üdítő egyetlen éjszaka alatt feloldja a húst, a fogat, de még a vasszöget is. Ezeket az állításokat több, független tesztelő megcáfolta.


Ugyancsak a kólához köthető hoax az, hogy a Mentos cukorka és a kóla „robbanóelegyet” képez. Valószínűleg az ilyen álhírek miatt hozták létre a Coca-Cola Válaszol oldalt, ahol a cég szakértői válaszolnak a kérdésekre.


Bonsai-macskák: A legborzalmasabb álhír valószínűleg a bonsai-macskákról szól, hiszen minden állatbarát szíve megszakad, ha meghallja, hogy a Távol-Keleten különböző formájú üvegekbe zárják szerencsétlen cicákat. Szerencsére ebből egy szó sem igaz.


Tejből tejport, tejporból tejet: A mai napig kísérti az UHT tejtermékeket a „tartós tej” elnevezés, ugyanis a internet népe sokféleképpen magyarázza a hosszú szavatosságot. Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy a tartósítószer-tartalom és a tejpor-származás garantálja a szavatossági időt.


A kevésbé elvont magyarázat az, hogy nincs vitamin és tápanyag ezekben a termékekben. A valóság ezzel szemben pofonegyszerű, ugyanis az UHT tejet ultra magas hőkezelésnek teszik ki, illetve aszeptikus kartoncsomagolásban árulják, ezért hosszabb időre megőrzi a szavatosságát, és a tápanyagtartalmát.


Hagymával tölthető iPod: Napjainkban az egyik leginnovatívabb vállalata az Apple, ezért döbbentek meg az emberek, amikor azt olvasták, hogy a iPod feltöltéséhez elég egy vöröshagyma. A „tényt” fotókkal „bizonyították”.


Voltak, akik azonnal rájöttek, hogy álhírről van szó, de sokan kipróbálták a technológiai újítást, amelynek folyamata abból állt, hogy Gatorade-be áztatott vöröshagymával próbálták feltölteni a nem olcsó készüléket. Ők mind rájöttek, hogy egy alattomos tréfa áldozatai lettek, a vöröshagyma pedig továbbra is csak a konyhában használható fel.


(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló